Recepten voor het koken met wilde planten
Kruidig Chinees
Chinese tomatensoep
6 personen
- 11/2 liter kippenbouillon of bouillon getrokken van groenten, gemaakt van al het snij afval in de keuken
- 1 flinke ui
- 2 tenen knoflook
- 2 eetlepels gekookte rijst
- 2 laurier blaadjes
- 2 cm gember (raspen)
- 1 ons taugé of andere gekiemde boontjes of van radijs enz1 blik gepelde
- tomaten of tomatenpuree
- 1 eetlepel (riet)suiker
- Blad van de lavas, selderij, tijm, valeriaan.
- Eventueel wat andere groenten bv.
- 50 gram geschaafde kool
- 1 stuk heel fijn gesneden wit van een prei
- 1 paprika
Doe de bouillon in de pan en voeg alle fijn gesneden groeten toe op de prei en taugé na.
Kook de soep ongeveer een 20 minuten en voeg nu de taugé toe.
Even opkoken en eventueel fijn gesneden kippenvlees of gekookte ham toevoegen.
Op smaak brengen met zout en sambal.
Doe op elk bord een plukje prei en schep hier de hete soep op.
Kruiden mie (rijst)
- Een hand vol selderij, peterselie,
- Een hand vol tuinkers.
- Klein stukje prei heel fijn gesneden
Kook de mie (of rijst) met wat zout volgens de verpakking.
Giet ze af en voeg er de kruiden bij.
(De tuinkers die je zelf gezaaid hebt in een bloempot laat je wel wat groter groeien dan in het papieren bakje uit je buurtsuper. De planten kun je rustig laten staan en er 3 keer van snijden.)
Tuinkers en prei toevoegen.
Heerlijk bij het chinees eten.
Gado Gado
4 tot 6 personen
- 50 gram zevenblad (te vervangen door andijvie)
- 2 ons taugé of ander gekiemde boontjes
- 2 ons gekookte aardappel
- 1 komkommer
- 2 ons gekookte prinsessenboontjes
- 20 blaadjes van look zonder look of wat topjes van de tripmadam
- 4 of 6 eieren
Snij het zeven blad fijn en leg dit onder in de schotel.
Schik er de warme aardappel en boontjes over.
Snij de komkommer julienne en vermeng met het look zonder look of de tripmadam.
Giet hier een saté saus over en garneer met kroepoek en in vieren gesneden eieren.
Je kunt hier ook een andere saus bij geven die gemaakt is met pruimen.
Loempia's
12 stuks
- 250 gram broccoli in kleine stukjes
- 2 koppen zevenblad (hier kan ik heel veel van snijden en smaken licht naar gember)
- 1 kop bamboescheuten
- 1 kop waterkastanjes
- 1 kop look zonder look
- 200 gram taugé
- 10 gram gekiemd radijszaad.
- 1/2 theelepel zwarte peper
- 1 1/2 eetlepel sojasaus
- 1 1/2 theelepels gemalen koriander
- 3 afgestreken theelepels zout
- 1 pak loempia vellen
- eventueel 150 gram tofu of kip
- olie om in te frituren
Ontdooi de loempiavellen kook de broccoli 5 minuten en doe er dan het zevenblad bij samen met de kastanjes en de look zonder look samen met de bamboescheuten.
Doe er na 3 minuten de kruiden toevoegen.
Even goed door koken en dan de tauge en radijs spruiten er bij.
Schep nu alles in een vergiet en laat alles goed uitlekken.
Maak nu de loempia's. Houd wel een bakje water bij de hand om de vellen te plakken.
Leg 4 eetlepels groenten vulling in het midden van een vel.
Sla de zijkanten over de vulling heen en maak er een loempia van.
Met wat water uit het bakje kleeft u de laatste flap dicht.
Doe hetzelfde met de andere.
Bak de loempia's mooi goudbruin in de hete olie.
Gekruide aubergines
4 tot 6 personen
- 2 middelgrote aubergines
- 1 kop Oost-Indische kers
- 1/2 kop look zonder look
- 1 Spaans pepertje(fijn gewreven)
- 2 theelepels mosterdpoeder
- 1 dl water
- 1 eetlepel sesamolie
- 1 eetlepel riet suiker
- 3 theelepels zout
- citroensap
- sojasaus
- 2 theelepels maïzena
Doe de olie in de pan en bak hier de geschilde en in reepjes gesneden aubergine in samen met de Oost-Indische kers en de look zonder look.
Strooi er dan ook meteen de kruiden bij en het water.
Laat een kwartier sudderen.
Voeg de citroen, zout, sojasaus, en suiker toe. Binden met de maïzena en heet op tafel zetten.
Garneren met de bloemen van de Oost-Indische kers.
Lavendelijs
- 2el verse lavendel bloempjes
- 2 el zoete witte wijn
- 1/2 liter room
- 1/2 kop lavendel of vanille suiker
- 2 eiwitten
- 2 el verse lavendel bloempjes extra
Meng lavendel bloemen en wijn.
5 minuten op een warme plaats laten staan.
De room stijf en glanzend kloppen met een mixer.
Wijn zeven en met de helft van de suiker geleidelijk bij de room gieten.
Eiwitten stijfkloppen en er de rest van de suiker door kloppen.
Met een metalen lepel de eiwitten en de extra lavendel bloempjes door de room scheppen.
Mengsel in een bak gieten en 3 tot 4 uur in de vriezer voor serveren.
Je kunt ook gedroogde lavendel bloempjes gebruiken maar dat kan een bittere smaak veroorzaken. Smakelijk eten.
^Naar het begin van deze pagina
|