Recepten voor het koken met wilde planten
Een kruidige fietstocht
Ik ben vandaag weer eens heerlijk wezen fietsen en zag weer maïs staan. Ik kan dan de verleiding niet weerstaan om er wat te plukken. Eerst heb ik een foto gemaakt van de ingrediënten en daarna van de maïskoekjes zelf. Eerst een foto en dan eten (was vandaag mijn motto).
^Naar het begin van deze pagina
Waterkerssoep
Voor 4 personen
- 4 eetlepels boter
- 1 gesnipperde ui
- 3 eetlepels bloem
- 1 ¼ liter groente bouillon
- 3 bosjes waterkers (ongeveer 4 ons)
- 2 eieren
- ½ eetlepel suiker
- 2 eetlepels (koffie)room
- peper en zout naar smaak
Fruit de ui in de boeter goudbruin.
Voeg de bloem toe en bak hem even gaar.
Roer er nu met een garde de bouillon door en blijf roeren op de kookplaat tot er een gladde licht gebonden soep ontstaat.
Voeg en nu de fijn gesneden, of gepureerde waterkers toe.
Klop de eieren los met de room en een scheutje warme soep. Doe dit roerend in de soep en warm hem door, maar laat de soep niet koken.
Voeg nu het zout, peper en suiker toe.
Deze soep kan ook gemaakt worden van kervel of tuinkers.
^Naar het begin van deze pagina
Maïspannenkoekjes
Voor 4 personen
- 300 gram verse kleine maïs
- 50 gram bloem
- 1 ei
- 3 eetlepels melk
- 1 theelepel kurkuma
- 1 theelepel 5 kruiden mix
- 1 takje kattekruid
- 10 blaadjes salie
- 1 groot blad valeriaan
- 30 blaadjes knautia
- 6 kleine steeltjes selderij
- 1 theelepel zout
- Vers gemalen peper
Snij de maïs nadat deze is schoongemaakt en gewassen in kleine stukjes.
Snijd de kruiden kort en maak alles fijn met een staafmixer, onder toevoeging van de melk.
Meng er ook de kruiden, zout en peper door.
Is het deeg te nat doe er dan nog wat bloem door en als het te droog is nog wat melk.
Bak er nu in de pan heerlijke maïskoekjes van.
De maïs haal ik altijd vers bij de boer (van zijn land af). De planten haal ik uit de natuur, of uit mijn balkonbakken.
Koolsalade
Voor 4 personen
- 200 gram wittekool of spitskool
- 30 gram rozijnen
- 1 royale theelepel komijn
- slasaus
- druppel mosterd
Snijd de kool heel fijn.
Kook deze twee minuten samen met de rozijnen.
Mix er de slasaus door en laat het afkoelen in de koelkast.
^Naar het begin van deze pagina
Rijstepap
Voor 4 personen
- 25 gram (pap)rijst
- 1 liter melk
- ½ theelepel gemalen kardemon
- 1 laurier blaadje
- 50 gram suiker
- 1 eetlepel amandelschaafsel, licht geroosterd
Kook de rijst in een royale pan samen met het laurier blad in ongeveer 20 minuten gaar.
Roer regelmatig in de pan om aanbranden te voorkomen.
Roer er nu de amandel, suiker en kardemon door en laat de rijstepap gedurende 5 minuten op een hoog vuur doorkoken onder voortdurend roeren.
Af laten koelen en in 4 schaaltjes doen.
Eventueel wat kaneel er over strooien.Erg lekker als deze goed koud is. De rijstepap stijft nog een stuk op tijdens het afkoelen.
^Naar het begin van deze pagina
|