Recepten voor het koken met wilde planten
Een verlate kruidige barbecue avond
Knoflook-kruidensaus
Knoflook saus
- 300 gram yoghurt
- 300 gram frietsaus
- 8 tenen Knoflook of zoveel je lekker vindt
- 6 eetlepels gesneden peterselie
- 10 pijpjes bieslook
- 10 blaadjes tijm of majoraan, of marjolein.
Pers de knoflook in een kom en doe er de andere heel fijn gesneden kruiden bij.
Roer er nu de yoghurt en de frietsaus door.
Laat twee uur alles op elkaar in werken.
Eventueel een klein beetje kerrie er door.
^Naar het begin van deze pagina
Tomaten-uiensaus
- 1 grote ui
- 2 tenen knoflook
- 2 eetlepels fijn gehakte peterselie
- 4 pijpjes bieslook
- ½ theelepeltje (koffie lepeltje) zout of bouillonpoeder
- 4 tomaten of een klein blik gepelde tomaten
- Sambal of zoete sambal saus
Smoor de ui in een beetje olie samen met de knoflook in 10 minuten gaar, maar zorg er voor dat hij niet te bruin wordt.
Roer er daarna de in blokjes gesneden tomaat door.
Doe dit op een hoog vuur en verdamp zoveel vocht dat er een leuke saus over blijft, maar probeer de tomaat niet helemaal fijn te koken.
Roer er nu de peterselie en de bieslook door samen met het zout en de bieslook.
Laat de saus koud worden en proef hem dan opnieuw en breng hem op smaak met wat sambal en eventueel nog wat zout.
^Naar het begin van deze pagina
Groene kruidensaus
- 4 valeriaan bladeren
- 16 knautia blaadjes
- 4 venkel steeltjes
- 1 eetlepel kappertjes
- 3 deciliter uitgelekte yoghurt
- ½ theelepel groente bouillonpoeder
Hak de kruiden heel fijn of maal ze fijn in een blender, samen met de bouillonpoeder.
Roer deze door de yoghurt en laat de kruiden 1 uur trekken in de saus.
^Naar het begin van deze pagina
Wortelsalade
- 1 wortel
- 1 appel
- 1 sinasappel
- mosterd (mierikswortel)
- citroen
- suiker
- zout.
Rasp de wortel en appel fijn en vermeng met het sap van een halve citroen samen met de mierikswortel suiker en zout.
^Naar het begin van deze pagina
Groentesalade
- ½ komkommer
- 2 worteltjes
- 4 takjes tijm
- 8 salie blaadjes
- 8 kattekruid blaadjes
- 12 blaadjes van de Oost-Indische kers
- twee tomaten ontpit en ontveld
Snij alles heel fijn en hussel het door elkaar.
Eventueel wat soja saus er door roeren of chilisaus.
Een marinade voor vlees maak ik gewoon door wat ketjap en curry door elkaar te mengen met wat gesnipperde ui en wat water.
Of wat ui fruiten met kerrie . Heel fijn malen en daar de kipfile door halen.
Of tomatenketchup met wat water en tijm vermengen en daar wat schouderkarbonaadjes in leggen.
Dit is allemaal heel lekker met zelf gebakken stokbrood waar wat gefruite ui, of koflook en peterselie in mee gebakken is. Ook kun je er rozijntjes met gemalen kardemom in het stokbrood bakken. Dit deed ik meestal als er kinderen mee aten. Ook met gemalen steranijs is het heel lekker. Ik gebruikte meestal een pak broodmix uit de supermarkt en kneedde er mijn kruiden door.
^Naar het begin van deze pagina
|