Recepten voor het koken met wilde planten
Moederdagmenu
Kippensoep
- 1 kippenbil
- Stuk prei van 10 cm
- 100 gram witte kool
- 2 eetlepels peterselie
- ½ eetlepel kattekruid
- ½ blikje kokosmelk
- 5 eetlepels kefir
- 2 bouillonblokken
Trek een bouillon van de kippenbil door die 1 uur te koken in 1,5 liter water.
Haal de bil uit de pan en laat deze wat afkoelen en neem dan het vlees van de botten.
Snij de groenten heel fijn en kook deze 10 minuten in de soep waar ook de kokosmelk aan is toegevoegd.
Doe ook de bouillonblokken in de soep en maak de soep af op smaak met eventueel wat peper en peterselie.
Serveer er kruiden struif en daslookpesto bijbij.
Kruidenstruif
- 1 eiwit
- 1 dl melk
- 100 gram bloem
- 5 eetlepels kefir
- Een flinke hand wilde cichorei
- Een eetlepel kattekruid
- 2 salie blaadjes
- Snufje zout
Snij de kruiden heel fijn en maak hiermee met de overige ingrediënten een beslag van voor dunne pannenkoekjes.
Voeg 1 eetlepel olijf olie aan het deeg toe.
Bak hier 3 of 4 dunne pannenkoekjes van en laat deze afkoelen. Rol ze op en snij er dan dunne reepjes van.
Serveer deze bij de kippensoep.
Daslookpesto
- 50 gram daslook
- 50 gram hazelnoten
- 125 gram mozzella kaas
- 1 dl olijfolie
- Mespunt zout
Maal de hazelnoten heel fijn en doe dan de daslook bladeren erbij.
Rasp de kaas en voeg die er ook bij. Giet en nu de olijfolie op tot dat er een smeuïge pasta is ontstaan.
Heerlijk bij de soep, maar ook op een cracker met een plakje ei.
Thaise groentekerrie
- 300 gram kipfilet
- 2 worteltjes
- 2 ons witte kool
- 3 lente uitjes
- 200 gram asperges
- 1 gele paprika
- 100 gram paardebloem bladeren
- 2 takjes pimpernel
- 10 blaadjes daslook
- 1 blikje kokosmelk
- Citroengras poeder
- Laos poeder
- Bouillonpoeder
- Red Thaise pasta
- Kerrie
- Kurkuma
Doe de kokos melk voor de helft in de pan en voeg de currypasta, een eetlepel kerrie of kurkuma, citroengras en laospoeder toe. Laat dit koken tot er olie op komt drijven.
Snij ondertussen de groenten klein en voeg deze toe aan het mengsel in de pan. Laat dit 10 minuten pruttelen.
Voeg nu ook het fijn gesneden kipfilet toe en laat het nu nog 5 minuten koken.
Schep het wel regelmatig om.
Voeg indien nodig de rest van de kokosmelk toe.
Voeg het paardebloemblad, de daslook en de pimpernel toe.
Voor dit gerecht te maken kun je veel gemak hebben van een wok.
Serveren met ananas, vissaus en oestersaus.
Heerlijk met rijst waar wat lente ui is aan toegevoegd.
Viooltjesijs
- 6 eidooiers
- 2 eiwitten
- ½ liter slagroom
- 125 gram suiker
- 1 dl viooltjes siroop
Klop de eidooiers lobbig met 100 gram suiker in een schaal op een heet waterbad.
Klop de slagroom stijf met de rest van de suiker.
Klop de eiwitten stijf met een mespunt zout.
Meng nu alles voorzichtig door elkaar met de viooltjes siroop en zet dit in de vriezer of giet het in een ijsmachine.
Laat het beslag nu mooi bevriezen.
Serveer het op viooltjes schuim.
Viooltjesschuim
- 2 eiwitten
- 100 gram suiker
- Twee handen geurende viooltjes.
- Rasp van een citroen.
Klop het eiwit stijf en voeg de suiker toe.
Rasp er de citroen over en klop dit weer goed door.
Roer er nu de viooltjes door.
Vet een bakblik in en bekleed dit weer met bakpapier.
Leg er met een lepel mooie rondjes op van het deeg.
Laat dit nu drogen in de oven in ongeveer 4 uur op 50 graden.
Leg een lepel tussen de deur zodat deze niet helemaal afsluit. Het vocht kan nu mooi ontsnappen.
^Naar het begin van deze pagina
|