Recepten voor het koken met wilde planten
Koninginnedagbrunch
Appel-paardebloemstroop. (Is het donkere potje)
- 1 ½ liter vers geperst appelsap uit de sapcentrifuge
- 200 paardebloemen
- 200 gram rietsuiker.
Pers de appels uit en doe dit in een pan. Doe er de paardebloemen in zonder steel en kook dit 1 uur.
Zeef het door een doek en knijp dit goed uit.
Doe het vocht terug in de pan en kook het in tot 1/3 en voeg de suiker toe.
Laat dit nu 5 minuten doorkoken. Laat een druppel vallen op een koud schoteltje, dan kun je zien of de vloeistof dik genoeg is.
Heerlijk op brood en pannenkoekjes.
Paardebloem gelei. (Is het lichte potje)
- 2 appels uit geperst en 1 citroen uitgeperst en de rasp.
- 220 paardebloemen.
Doe het sap, rasp en bloemen in en pan.
Kook dit nu een uur en giet het door een doek.
Meet het vocht af en doe er nu evenveel geleisuiker bij.
Giet dit in een mooi potje en doe er dan een takje rozemarijn of tijm in.
Heerlijk op brood en pannenkoekjes.
Kwarkspreads
Laat 500 gram kwark 6 uur uitlekken.
Verdeel het nu in 3 gelijke delen
Spread 1
- 10 cm komkommer geraspt en uitgelekt
- 6 blaadjes daslook
- Zout en peper naar smaak
De fijngemaakte blaadjes van de daslook en de komkommer door de kwark roeren.
Op smaak brengen met zout, peper, laos en kerrie.
Spread 2
- 1 geraspte augurk
- 1 geraspte kleine wortel
- 3 takjes kattekruid
- 2 takjes pimpernel
- 6 blaadjes ananas salie
- 1 takje lavendel
- Zout en peper naar smaak
De fijngemaakte blaadjes van de pimpernel, salie, kattekruid en lavendel door de kwark roeren samen met de uitgelekte wortel en augurk.
Op smaak brengen met zout en peper.
Spread 3
- 2 takjes pimpernel
- 1 takje rozemarijn
- 1 handje viooltjes blaadjes
- 2 takjes lavas blaadjes
- Zout en peper naar smaak
De fijngemaakte blaadjes van de pimpernel, rozemarijn, viooltjes en lavas door de kwark roeren.
Op smaak brengen met zout en peper.
Vlechtbrood
- 500 g Witte bloem
- 300 ml melkkefir
- 35 g verse gist of 6 g droge gist
- 10 g zout
- 25 g boter
- 1 ei voor in het deeg
- 1 ei voor om het deeg te bestrijken
- Klaprooszaad
- 50 gram roomboter
Voeg de ingrediënten voor het deeg samen op het klaprooszaad na en kneed dit 20 minuten met de hand, met een kneedmachine of met een broodmachine. Bedek het deeg met een vel plastic en laat 45 minuten rijzen op kamertemperatuur.
Verdeel het deeg in 3 gelijke stukken. Rol hiervan een mooie rol en maak er dan een vlecht van.
Bestrijk het nu met ei en strooi er het zaad over.
Laat nog minimaal 30 minuten rijzen op kamertemperatuur tot dit 2 keer de grote heeft als in het begin.
Bak het brood 25 minuten in een voorverwarmde oven op 220 °C.
Kruiden-kaasbroodjes
- 500 g Witte bloem
- 290 ml melkkefir
- 12 g verse gist of 6 g droge gist
- 10 g zout
- 25 g boter
- 1 ei voor in het deeg
- 1 ei voor om het deeg te bestrijken
- 2 handen viooltjes blaadjes
- 4 takjes pimpernel
- 2 takjes rozemarijn
- 3 lavastakjes
- 3 ons geraspte jong belegen kaas
Maak de kruiden heel fijn in een keukenmachine.
Meng alle andere ingrediënten door elkaar en maak er een soepel deeg van door dit minimaal 20 minuten te kneden.
Laat het op een warme plaats 45 minuten rijzen.
Verdeel dit nu in 16 stukjes en maak er mooie rond platte schijfjes van.
Bestrijk de bovenkant met ei en verdeel er de kaas over.
Laat weer rijzen op een warme plaats en bak deze na 45 minuten rijzen gaar en bruin in een oven van 220 graden in ongeveer 20 minuten.
Thaise kippensoep
- 1 kippenbil
- 2 bouillonblokken
- 1 eetlepel gedroogde goudsbloemblaadjes
- 1 klein uitje
- 10 cm prei
- 10 cm courget
- 1 eetlepel rijst
- Snufje citroengras
- Eetlepel kerrie
- 4 druppels vissaus
- 1 theelepel sambal
Laat de kippenbil gaarkoken in 1 ½ liter water met de goudsbloemblaadjes.
Haal de poot uit de bouillon en haal het vlees van de botten. Zeef de bouillon en doe de kruiden, rijst en het kippenvlees weer in de pan.
Snij de groenten heel fijn.
Kook de rijst en de groenten gaar.
Op smaak brengen met sambal en vissaus.
^Naar het begin van deze pagina
|