Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

 

Actuele toepassingen van planten
Sitemap
Index

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten

Leesmaar.nl
Dodoens en andere bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Plantenboeken opengelegd

Recepten voor het koken met wilde planten

Koninginnedagbrunch

Appel-paardebloemstroop. (Is het donkere potje)

  • 1 ½ liter vers geperst appelsap uit de sapcentrifuge
  • 200 paardebloemen
  • 200 gram rietsuiker.

Pers de appels uit en doe dit in een pan. Doe er de paardebloemen in zonder steel en kook dit 1 uur.
Zeef het door een doek en knijp dit goed uit.
Doe het vocht terug in de pan en kook het in tot 1/3 en voeg de suiker toe.
Laat dit nu 5 minuten doorkoken. Laat een druppel vallen op een koud schoteltje, dan kun je zien of de vloeistof dik genoeg is.
Heerlijk op brood en pannenkoekjes.

Paardebloem gelei. (Is het lichte potje)

  • 2 appels uit geperst en 1 citroen uitgeperst en de rasp.
  • 220 paardebloemen.

Doe het sap, rasp en bloemen in en pan.
Kook dit nu een uur en giet het door een doek.
Meet het vocht af en doe er nu evenveel geleisuiker bij.
Giet dit in een mooi potje en doe er dan een takje rozemarijn of tijm in.
Heerlijk op brood en pannenkoekjes.

Kwarkspreads

Laat 500 gram kwark 6 uur uitlekken.
Verdeel het nu in 3 gelijke delen

Spread 1

  • 10 cm komkommer geraspt en uitgelekt
  • 6 blaadjes daslook
  • Zout en peper naar smaak

De fijngemaakte blaadjes van de daslook en de komkommer door de kwark roeren.
Op smaak brengen met zout, peper, laos en kerrie.

Spread 2

  • 1 geraspte augurk
  • 1 geraspte kleine wortel
  • 3 takjes kattekruid
  • 2 takjes pimpernel
  • 6 blaadjes ananas salie
  • 1 takje lavendel
  • Zout en peper naar smaak

De fijngemaakte blaadjes van de pimpernel, salie, kattekruid en lavendel door de kwark roeren samen met de uitgelekte wortel en augurk.
Op smaak brengen met zout en peper.

Spread 3

  • 2 takjes pimpernel
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 handje viooltjes blaadjes
  • 2 takjes lavas blaadjes
  • Zout en peper naar smaak

De fijngemaakte blaadjes van de pimpernel, rozemarijn, viooltjes en lavas door de kwark roeren.
Op smaak brengen met zout en peper.

Vlechtbrood

  • 500 g Witte bloem
  • 300 ml melkkefir
  • 35 g verse gist of 6 g droge gist
  • 10 g zout
  • 25 g boter
  • 1 ei voor in het deeg
  • 1 ei voor om het deeg te bestrijken
  • Klaprooszaad
  • 50 gram roomboter

Voeg de ingrediënten voor het deeg samen op het klaprooszaad na en kneed dit 20 minuten met de hand, met een kneedmachine of met een broodmachine. Bedek het deeg met een vel plastic en laat 45 minuten rijzen op kamertemperatuur.
Verdeel het deeg in 3 gelijke stukken. Rol hiervan een mooie rol en maak er dan een vlecht van.
Bestrijk het nu met ei en strooi er het zaad over.
Laat nog minimaal 30 minuten rijzen op kamertemperatuur tot dit 2 keer de grote heeft als in het begin.
Bak het brood 25 minuten in een voorverwarmde oven op 220 °C.

Kruiden-kaasbroodjes

  • 500 g Witte bloem
  • 290 ml melkkefir
  • 12 g verse gist of 6 g droge gist
  • 10 g zout
  • 25 g boter
  • 1 ei voor in het deeg
  • 1 ei voor om het deeg te bestrijken
  • 2 handen viooltjes blaadjes
  • 4 takjes pimpernel
  • 2 takjes rozemarijn
  • 3 lavastakjes
  • 3 ons geraspte jong belegen kaas

Maak de kruiden heel fijn in een keukenmachine.
Meng alle andere ingrediënten door elkaar en maak er een soepel deeg van door dit minimaal 20 minuten te kneden.
Laat het op een warme plaats 45 minuten rijzen.
Verdeel dit nu in 16 stukjes en maak er mooie rond platte schijfjes van.
Bestrijk de bovenkant met ei en verdeel er de kaas over.
Laat weer rijzen op een warme plaats en bak deze na 45 minuten rijzen gaar en bruin in een oven van 220 graden in ongeveer 20 minuten.

Thaise kippensoep

  • 1 kippenbil
  • 2 bouillonblokken
  • 1 eetlepel gedroogde goudsbloemblaadjes
  • 1 klein uitje
  • 10 cm prei
  • 10 cm courget
  • 1 eetlepel rijst
  • Snufje citroengras
  • Eetlepel kerrie
  • 4 druppels vissaus
  • 1 theelepel sambal

Laat de kippenbil gaarkoken in 1 ½ liter water met de goudsbloemblaadjes.
Haal de poot uit de bouillon en haal het vlees van de botten. Zeef de bouillon en doe de kruiden, rijst en het kippenvlees weer in de pan.
Snij de groenten heel fijn.
Kook de rijst en de groenten gaar.
Op smaak brengen met sambal en vissaus.

^Naar het begin van deze pagina

Aardigheden over planten
Overzicht
Hedendaags
  Het samenstellen van je eigen kruidenthee
  Wat is kruidengeneeskunde?
  Lijst van kruiden(middelen) positief beoordeeld door Commissie E
  Commissie E
  Sint-Janskruid en de pil
  De plant van Fred
  Kruiden in de keuken
  Enkele basisoliën
  Oliehoudende planten
  Bomen
    Bomen, een onderwerp apart
    Ginkgo
  Planten, informatie & wetenswaardigheden
    Vroeger
    Een oud-Romeinse boerenpesto
    Contraceptief in de oudheid: Duivelsnaaigaren
    Theriak (Theriacum)
    Wat waren de Kano-planten?
    Nu
    Signatuur van planten
    Signatuur van planten, uitgebreid met astrologie
    Toverplanten
    Over de plant als klok, een bloemenklok en Linnaeus
    Welke bloem of plant hoort bij vandaag?
    Geneeskrachtige planten op postzegels
    Cultuurgewassen, waar komen zij vandaan?
    Hennep is nog geen cannabis, maar wel een wonderplant
    Schrijvers en kruiden
    Klaprozendag of Poppy Day
    Monstransboon
    Paddenstoelen
    Regelmaat in het plantenrijk
    Dipsacus fullonum - Kaardebol
    Riet, typisch Nederlands, toch verrassend
  Bijzondere toepassingen
    Verfplanten
    Heggenleggen
    Papier van planten
    Toepassingen van planten
    Energiehagen rond tuinbouwgebieden
    Biobrandstoffen: biodiesel en koolzaadolie
  Medicinale toepassingen
    EHBO-Kruiden Top Tien
    Bijzondere kruidenthee (Canadian Essence)
    Maretak en kanker
    Medicinaal gebruik van kruiden, kort
    Antiviraal en daardoor ook tegen griep
    Zonnebloemoliekuur
  Kruiden(leer)
    Oude kruidenboeken online, overzicht, Alfabetisch auteurs
    Introductie
    Historische achtergronden
    Vroegste Oudheid
    Griekenland en Rome
    Middeleeuwen
  Bloeitijd van het kruidenboek
    11e eeuw tot 1475: Von Bingen - Anglicus
    1475 - 1539: Von Megenberg - Bock
    1542 - 1555: Fuchs - Lonicerus
    1554: Dodoens / Dodonaeus' Cruijdeboeck
    1571 - 1597: Lobelius - Gerard
    1601 - 1741: Clusius - Rumphius
    Latijn: Agricola - Tournefort
Taal en namen
  Volksnamen van planten: Uittien
    Namen en dingen
    Vergeten woorden
    Verbasteringen en volksetymologieën
    Goden en godinnen
    Spanjaarden en Turken
    Grappige namen
    Beenbreek en heelbeen
    Wonden en zweren
    Namen en legenden
    Mannetjes en wijfjes
    Angelsaksen en Nedersaksen
    Wedewinde en beerbinde
    Raadsels
    Taal en planten
    Nieuws over volksnamen van planten
    Volksnamen van planten (Vlaams)
    Plantennamen in de Nederlandse Dialecten (PLAND)
Recepten voor het koken met wilde planten
Schoonheidstips met planten
 
Woordenboek Nederlandsche Taal
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel