Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

 

Actuele toepassingen van planten
Sitemap
Index

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten

Leesmaar.nl
Dodoens en andere bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Plantenboeken opengelegd

Recepten voor het koken met wilde planten

Recept voor limonade van fruit en kruiden

Wat heb je nodig?

  • fruit
  • kruiden (naar keuze)
  • rietsuiker
  • schone, maar oude doek
  • pan
  • vergiet
  • weegschaal
  • lepel (best van hout) om te roeren
  • lege flesjes met schroefdop (bijvoorbeeld koffiemelkflesjes)
  • trechter

Bereiding

Van het fruit maak je sap.

  • Citroenen, sinaasappels of mandarijnen pers je gewoon uit.
  • Bij ander fruit zoals druiven of bessen doe je het fruit in een pan en zet het zachtjes op het vuur. Door de hitte knapt het fruit en loopt het sap eruit.
    Leg een schone, maar oude doek in het vergiet en giet de inhoud van de pan hierin. Het sap zal door de doek lopen en de pitten en takjes blijven achter op de doek.

Het sap wegen en weer op het vuur zetten. Voeg er iets minder dan de helft aan suiker bij (bijvoorbeeld: op 1000 ml sap, 400 ml suiker).

Blijven roeren totdat de suiker volledig is opgelost en het sap tegen de kook aanzit. Het schuim dat ontstaat, eraf scheppen.

Vervolgens een of meerdere flesjes klaarzetten. Zet de trechter op een flesje en giet het sap erin. Eventueel de bovenkant van het flesje even schoonmaken (anders gaat het daar juist schimmelen).

Meteen de dop erop draaien en twee minuten op zijn kop zetten. Dit is voor de houdbaarheid.

De limonade is ongeveer een jaar houdbaar.

Als je er per ongeluk te veel suiker indoet, of je laat het te lang inkoken, dan wordt de limonade jam. In principe kun je dit gewoon weer verwarmen, water erbij en weer in flesjes doen. Ik weet niet of die houdbaarheid korter is, ik zou deze gewoon als eerste opmaken.

Variaties

Met smaken kun je variëren. Eventueel kun je het sap nog een tijdje in kruiden laten trekken.

Zo heb ik de rode-bessenlimonade gecombineerd met citroenmelisse. Heerlijk!
Bij het laten knappen van de bessen had ik een flink aantal takjes meegekookt. Daarna had ik het sap ook nog een paar uur laten weken in weer verse citroenmelissetakjes.
Je kunt natuurlijk ook nog onbespoten fruitschillen mee laten koken.

En je kan het nog afmaken met 'kruiden-ijsblokjes'. Die maak je door thee te zetten van bijvoorbeeld citroenmelisse en die in een speciaal treetje in te vriezen.
Of je laat de thee afkoelen en maakt daar de limonade mee aan.

A.Bleeker

^Naar het begin van deze pagina

Overzicht van artikelen en toegankelijk gemaakte oude plantenboeken over

Recepten voor het koken met wilde planten

Beginpagina

  Mijn recepten
    Brandnetelsalade met yoghurt
    Aspergesalade
    Verse muntchutny
    Brandnetels met verse kaas
    Stamppot van raapstelen en brandnetels
    Roerbaksoep
  Mijn kruiden, maar dan op z'n Indiaas
    Dal (soep)
    Curry met biggenkruid en knautia (voor 6 personen)
    Akkerkool raita
    Pompoentaart
    Vulling voor pompoentaart
    Kruiden-pakoras
    Halva van wortels
  Kruidig Chinees
    Chinese tomatensoep
    Kruiden mie (rijst)
    Gado Gado
    Loempia's
    Gekruide aubergines
    Lavendelijs
  Voor een kruidige zomeravond
    Gazpacho
    Koolrabisalade
    Aardappelsalade
    Meloen
  Een kruidige fietstocht
    Waterkerssoep
    Maïspannenkoekjes
    Koolsalade
    Rijstepap
  Een verlate kruidige barbecue avond
    Knoflook-kruidensaus
    Tomaten-uiensaus
    Groene kruidensaus
    Wortelsalade
    Groentesalade
  Tomaten-kokossoep
  Ine's broodrecepten
    Met IJslands mos
    Iers recept met meel van klaver
  Hoestsiroop
    Muntsiroop
    Dennenappelhoestsiroop
  Daslook
    Witlofsalade met daslook
    Bloemkoolsoep met kruiden
  Meer daslook
    Daslooksalade
    Daslookpesto
    Aardappelpuree met daslook
  Paasmenu 2005
    Tomatensoep
    Thaise groenten
    Aardappelkoekjes
    Avocadosalade
    Witlofsalade
  Rogge-kefirbrood
  Viooltjeslimonade en Marmercake
    Viooltjeslimonade
    Marmercake
  Moederdag menu
    Kippensoep
    Kruidenstruif
    Daslookpesto
    Thaise groentekerrie
    Viooltjesijs
    Viooltjesschuim
  Kruidenpannenkoek
  Aardappelgratin en Groenteschotel
    Aardappelgratin
    Groenteschotel
  Koninginnedagbrunch
    Appel-paardenbloemstroop
    Paardenbloemgelei
    Kwarkspreads
    Vlechtbrood
    Kruiden-kaasbroodjes
    Thaise kippensoep
  Recept voor limonade van fruit en kruiden
 
Woordenboek Nederlandsche Taal
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel