Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

f

 

Actuele toepassingen van planten
Sitemap
Index

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten

Leesmaar.nl
Dodoens en andere bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Plantenboeken opengelegd

Index Het Groene Virus

10 Stille Waters

Kastanje.

   Een kleine update over de kastanje in het groene virus nummer 8: Er donderen nog steeds kastanjes naar beneden en het nestje zit wonder boven wonder nog steeds op de tak. Alleen vallen de kastanjes niet zo snel meer achter elkaar.

Stille Waters.

   Deze morgen was ik in het Mastbos met de hond, hij (de hond) is er een van de verwende soort. Hij gaat twee keer per dag naar het losloopbos. In het losloop gebied staat “Stille Waters” een beukeboom van een onbepaalde leeftijd, maar met een rijke historie.

   Het is een zogenaamde “kwartierboom”. Dat is een boom die, in de tijd dat bosarbeiders blij waren als ze de krant konden lezen en daardoor als halve professoren door het leven gingen, toen het helemaal niet zo vanzelfsprekend was dat je kon lezen en schrijven en werd geplant om het de boswachter makkelijk te maken.

   Op de hoek van een bosperceel, zeg maar een veld van het bos, werd een andere soort boom geplant dan in dat veld gedaan werd. Bijvoorbeeld “Stille waters” is een beuk die op de hoek van oorspronkelijk een eikenbomen “plantage”werd gezet. De boswachter zei dan tegen de boswerkers: “Janus en Kees gaan jullie eens de eiken snoeien, van de derde beuk aan die en die dreef” dan wisten zelfs de ongeletterden waar ze moesten zijn. In het geval van Stille Waters zijn de oorspronkelijke bomen verdwenen, maar de kwartierboom is blijven staan. Het is nu een van de oudste bomen in de directe omgeving en heeft een kaalslag in het begin van de vorige eeuw overleefd.

   De naam is een beetje van een raadsel, het staat nog redelijk duidelijk te lezen op de bast met witte verf, maar waar komt die naam vandaan? Als je filosoof bent zou je er aan kunnen denken dat het komt van “stille waters hebben diepe gronden” en dan is de boom van diepe gedachten te verdenken.

   Iemand die stil is wordt van diep denken verdacht, is het idee.

   Als je het mij vraagt komt de naam van het water dat de boom in zijn holle stam verzamelt en dat langzaam weer laat lopen in een kommetje dat door zijn wortels wordt gevormd. In de stam zijn enorme gaten te zien waar dikke takken zijn afgebroken. Met mijn vorige hond liep ik er eens langs en toen ik net voorbij was, een kleine twintig meter verder, donderde met veel geraas een dikke tak van een grootte van een volwassen boom, van de stam, recht over het pad waar ik net nog liep.

   Het maakt een mens wat bescheidener, dacht ik nog, want voordat je het weet ben je in de eeuwige bossen beland.

   Joep, mijn toenmalige hond ging altijd water drinken in het wortelkommetje. Tot ver in de zomer stond er water in, zelfs al waren alle zaksloten droog. Een zaksloot is een slootje waarin overtollig water opgevangen kan worden zodat het bos niet verzuipt.

   Tegenwoordig lekt het water te gemakkelijk uit de boom om water in het kommetje te laten staan. Jammer voor de hond, zo gaan die dingen.

   Er is nog wat eigenaardigs aan Stille Waters, behalve dat de helft van alle verliefde Bredanaars hun naam en die van hun geliefde in de bast hebben gekerfd. Er lopen soms wel eens mensen met trommeltjes omheen te dabberen. Meestal hebben die een overtuiging dat Sjamanisme een weloverdachte religie is. Dan heb je de overtuiging dat er iets goddelijks in elk levend wezen schuilt. Zeven keer zeven om de boom lopen met een trommeltje dat Tibetanen ook gebruiken, je weet wel met twee kralen aan een touwtje.

   Hoe dan ook, de niet gelovende bezoekers van het bos wijzen dan naar hun voorhoofd en vragen zich af wat die snuiters allemaal aan het uitspoken zijn. Een ieder moet maar naar zijn overtuigingen leven met alles wat erbij komt kijken, al staat het een beetje raar voor de niet ingewijden.

   Hoe lang Stille Waters nog mee zal gaan is onbekend, wat eens een nest was voor achtereenvolgens uilen, duiven en spechten zal er eens aan moeten geloven ben ik bang.

   Een somber fotootje gemaakt waarop je kan zien dat de brave beukenboom zijn beste tijd heeft gehad.

   Die lichte bolletjes zijn geen elfjes die rondvliegen, maar geflitste regendruppels, op de voorgrond een Douglasspar, en op de achtergrond dwergcypressen. Het zichtbare gat aan deze kant is van die tak waar ik het over had. Daar zaten dit jaar duiven in.

Breda, oktober 2012.

Paul Munnik

Plantaardigheden.nu - Vragen en antwoorden en discussie

Het Groene Virus
Index
  1 Slapende vleermuis
  2 Scanner als herbariummaker
  3 Het maken van een herbarium
  4 Wandelen in de stad.
  5 Bessen
  6 Als de hond zich met je hobby gaat bemoeien
  7 Hoornaars-nest
  8 De Kastanjeboom
  9 Diersporen
  10 Stille Waters
  11 Ingestraald
  12 Zwammen
  13 Vervolgschade
  14 Laat u niet neppen
 

15 Eksternest

  16 Van de kik7ker Lazarus
  17 De hond en je hobby vervolg:
   
Gezond Groen
  1 Duizendblad  
 

2 Schrijven over planten kan je laten botsen met de Voedsel en Waren Autoriteit

  3 Zwart gedacht: Zwarte zalf”
     
Woordenboek Nederlandsche Taal
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel