Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

 

Actuele toepassingen van planten

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten
Sitemap

Leesmaar.nl
Dodoens en meer bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Artsenijgewassen
Flora Batava

Krachtigeplanten.nl
A modern herbal: 100 medicinale planten
Massachusetts Institute of Technology

Boekenrubriek met recensies van boeken over toepassingen van planten

Plukalmanak

Eten uit de Natuur

  • Auteur: Claus Meyer (chefkok NOMA) in samenwerking met Søren Espersen (natuurgids)
  • Uitgever: KNNV Uitgeverij 
  • Uitvoering: 312 pag.,  14  x  21 cm,  genaaid gebonden, full colour met leeslint
  • ISBN: 9789050115490
  • Prijs:  € 29,95
  • Meer informatie bij de uitgever
    Op Plantaardigheden kun je diverse besprekingen van boeken die over het verzamelen van planten en dat soort dingen om er een culinair avontuur mee aan te gaan. De uitgeverij van het KNNV heeft er nu een uitgebracht die de meeste publicaties op dat gebied met afstand verslaat.

    Niet dat het een nog mooier vormgegeven exemplaar is met allerlei jubelzangen op de achtergrond over het hippe karakter van het onderwerp, nee eerder een sober vormgegeven boek, dat de “wasjaszaktest” op het formaat net niet heeft doorstaan.

    Met illustraties die u bekend zullen voorkomen omdat ze bijvoorbeeld ook in de “opengelegde” plantenboeken op Plantaardigheden en Leesmaar kunnen voorkomen.

    Het heeft een harde kaft en een leeslintje, dat klinkt een beetje kleinburgerlijk maar het heeft wel degelijk nut bij het gebruik. De uitgever verwacht dat u het vaak zult openslaan dus is de kwaliteit van het drukwerk daaraan aangepast.

    Het lijkt logisch dat u dat inderdaad veel zult gaan doen, persoonlijk denk ik nog wel toevoegingen te kunnen produceren op het gebied van eetbare zaken uit de natuur maar er waren ook zaken bij die voor mij een soort van openbaring waren.

    Dat wind mij altijd een beetje op en heb het boek meteen van kaft tot kaft doorgenomen. Het is dan een tocht door de seizoenen want zo is het boek opgebouwd. Elk seizoen heeft zijn eigen planten en andere zaken die dan het best zijn te verzamelen. Bij elk seizoen zijn recepten opgenomen met de relevante groenten en verzamelbare dieren en aangeschafte zaken. Duidelijk niet alleen voor de vegetariër en macrobioot. De recepten zijn soms van een buitengewone verfijning en dagen u uit om in de keuken uit uw slof te schieten en kleine culinaire wondertjes op tafel te zetten.

    Bij elke plant en andere zaak zijn specifieke gebruikssuggesties gedaan. Dat bij “andere zaak” moet even verklaard worden. Het boek heet “Plukalmanak” maar er komen ook andere dingen aan bod zoals kokkels en andere schaaldieren. Vandaar dat de oorspronkelijke naam “Naturalmanak” die is wat meeromvattend is dan Plukalmanak  hoewel: als je het oogsten van schaaldieren onder de term “plukken” wilt scharen dan klopt het weer wel.

    Culinair recensenten kennen de auteur Claus Meyer beter dan ik, hij kookte twee Michelinsterren bij elkaar en heeft een zeer gerenommeerd restaurant in Denemarkens hoofdstad Kopenhagen, mogelijk het beste restaurant ter wereld.

    Het ligt een beetje voor ons uit de gooi en als ik me het kon veroorloven en het was wat dichterbij geweest dan zou ik er misschien eens zijn gaan eten. In ieder geval ken ik nu enkele van zijn recepten en kan zelf thuis gaan liefhebberen.

    Er is natuurlijk een verschil tussen kok en tuinder en daarom is hij gaan samenwerken met een Deense (collega) natuurgids Søren Espersen voor verruiming van de expertise, komt daar nog bij; de stofkam van het KNNV en is de tekst bij de vertaling ook naar de Nederlandse situatie toegeschreven, met respect voor de Deense eigenheid van de natuur en smaak.

    U kunt nu bij elke plant zien wat de status is volgens de Nederlandse wetgeving. In de inleiding zijn nog verder wat aanvullende dingen die van belang kunnen zijn aangegeven, zodat u niet als een natuurbarbaar te keer zult gaan ter verrijking van uw dis.

    Sommige planten zult bij ons op Plantaardigheden kunnen tegenkomen als zijnde natuurlijke geneesmiddelen de zogenaamde kruiderij. Soms worden de gezondheidsaspecten besproken zoals bij het Sint Jan’s Kruid, ik persoonlijk vind dat een beetje summier. Geen nood zou ik zeggen, we hebben op Plantaardigheden.nu een lijst van de meest gebruikelijke planten staan waar u de plant van uw keuze kan opzoeken en dan weloverwogen beslissen of u de plant wilt gaan eten. Er wordt namelijk voorbijgegaan aan aspecten als allergische gevoeligheden en ongewenste samenlopen met medicatie. Toegegeven het zal vrijwel altijd niet zo’n vaart lopen en de beschreven planten zijn over het algemeen risicovrij. Maar brandnetel zou ik bijvoorbeeld met mate eten als mijn bloeddruk te hoog is. In de meeste publicaties die ik tot nu toe tegenkwam werd dit aspect helemaal genegeerd, dus we zijn er mee op vooruit gegaan.

    Het laatste echte hoofdstuk gaat over natuurgebieden, dat zijn dan niet met name genoemde terreinen, maar weilanden, akkers, naaldbossen en dergelijke waarbij je een bepaalde richting op wordt gezet om de planten te kunnen zoeken. Zoek je iets speciaals dan kun je altijd nog de verspreidingskaarten op het internet raadplegen.

    Niet dat het een nog mooier vormgegeven exemplaar is met allerlei jubelzangen op de achtergrond over het hippe karakter van het onderwerp, nee eerder een sober vormgegeven boek, dat de “wasjaszaktest” op het formaat net niet heeft doorstaan. Veldkennis doe je alleen maar op in de praktijk en dan is het fijn als je een aardig geheugen hebt voor de plaatsen waar je planten bent tegengekomen die je kan eten. Plantenkennis is ook voordelig wil je je niet vergalopperen en met een jonge gevlekte scheerling thuiskomen in de veronderstelling dat je peterselie of zo te pakken hebt, waarvoor in het boek wordt gewaarschuwd. Wandel eens mee met publiekswandelingen van het IVN  bij u in de buurt, of met een excursie van het KNNV dan doet u spelenderwijs al veel ervaring op met het thuisbrengen in meerdere opzichten van planten.

    Dit boek helpt u op weg, gedraagt u zich in de natuur als u gaat plukken dan blijft er voldoende over om een ander mee te laten genieten en de natuur zoveel mogelijk zich voldoende kan herstellen.

    Een aanrader voor mijn aangetrouwde nichtje Annette, natuurgids en te vinden in het terrein als men haar “vraatsporen” volgt die ze volgens collega gidsen op een wandeling achterlaat.

    Voor u die zich graag laat uitdagen in de keuken, of als plantenkenner eens een maaltijd uit de natuur wil halen of wil weten welke planten eens het proeven waard zijn.

    Schrijf in ieder geval even het adres van plantaardigheden.nl en plantaardigheden.nu achter in het boek bij de lezenswaardige websites je weet maar nooit.

    Over de prijs van het boek kan ik kort zijn: redelijk voor de geboden kwaliteit. Wat dat betreft had het zelfs wat hoger gekund maar dat vertel ik de uitgever niet.

    Voor mezelf heb ik besloten het als goedgekeurd, een prominente plaats te geven in mijn boekenkast.

Breda, 17 september ’15
Paul Munnik

^Naar het begin van deze pagina

Recensies van boeken over toepassingen van planten
 
Hobby
Omgeving

Plant

* is nieuw

Toepassing
 
Woordenboek Nederlandsche Taal
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel