Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

 

Actuele toepassingen van planten

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten
Sitemap

Leesmaar.nl
Dodoens en meer bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Artsenijgewassen
Flora Batava

Krachtigeplanten.nl
A modern herbal: 100 medicinale planten
Massachusetts Institute of Technology

Boekenrubriek met recensies van boeken over toepassingen van planten

Zaaiagenda

Complete gids voor zaaien en oogsten in de moestuin

  • Auteur: Hans van Eekelen
  • Uitgever: KNNV Uitgeverij
  • Uitvoering: 272 pag., 21 x 21 cm, genaaid gebonden, full colour
  • ISBN: 9789050114776
  • Prijs: € 29,95
  • Meer informatie bij de uitgever

Wil je optimaal profiteren, dan moet je snel bestellen.

   Die uitspraak komt geheel voor mijn rekening. De Zaaiagenda begint natuurlijk al vroeg in het jaar en we zitten al in begin maart.

   Ik heb wel meer boeken besproken die met moestuinieren en warmoezerij te maken hadden en zelfs eentje over het eten uit de natuur. Dit is echter een no-nonsens boek, die veel weg heeft van de “rassenlijst” die ik me moest eigen maken tijdens mijn opleiding op de tuinbouwschool.

   Daar was groenteteelt, en dan speciaal onder glas een hoofdvak, de rassenlijst bungelde daar een beetje bij. Verwacht dan ook geen boek over hoe en wat men moet doen om een moestuin in te richten en het bemesten van de tuin voor een goede opbrengst. Nee, puur wat geschikt is voor een eigen teelt van meer dan negentig verschillende groenten. Daarboven op komt dan een lijst van selecties en hybriden die voor elk seizoen verschillend kunnen worden gebruikt. Dat zijn er dan een slordige elfhonderd volgens opgaven van de uitgever. Ik heb ze niet geteld, maar dat kan zomaar kloppen. Daar zitten de eigentijdse variëteiten bij, vergeten en oude groenten maar ook wat in de tussentijd (mijn schoolperiode tot nu) aan veredeling en selectie er bij is gekomen. Dus voor mij was dat af en toe een blik op het verleden en een “oh, ja?” van wat er tegenwoordig is bijgekomen.

   Veel exotische soorten, waarvoor ik me weer in de materie zou moeten verdiepen. Heel leerzaam dus. Iemand die in het vak is gebleven zou daar geen probleem mee hebben, maar voor mij is dat geen geschiedenis maar nieuwe leerstof.

   De agenda geeft telkens een mogelijke zaaitijd/poottijd en subsequent de mogelijke oogstdatum. Die data zijn natuurlijk een beetje gerelateerd aan de omstandigheden van het moment. Je zou in 2014 vanwege de zachte winter makkelijk het een en ander met wat weken kunnen vervroegen, maar met een beetje logisch denken ben je meteen weer op orde. Het is wel logisch die vaste data.

   Ook worden dan de voor die periode de variëteiten aanbevolen die het meest geschikt zijn en waarom. De kiemtijd en of je onder glas moet zaaien en zo meer. Ook van belang is de termijn waarop het zaad zijn uiterste houdbaarheid/bruikbaarheid heeft bereikt. Of je het zaad zelf kan winnen van de soorten of niet, omdat niet alle soorten “zaadvast”zijn. Dat heb vooral bij hybriden aangeduid met F1. Waar die F vandaan komt staat in het boek. Ga je van F1 planten zaad winnen en gebruiken dan leer je de ouders kennen. Want dat is een wetmatigheid in de overerving, (Google of Yahoo maar op de wetten van Mendel) en dan weet je dat 25 % van de nakomelingen op de moeder, 25% op de vader en 50% op de F1 hybride lijkt. (Dat staat er nu net niet in vandaar dat ik het u vertel.)

   Door het jaar heen kunnen dezelfde groenten worden gebruikt, maar kan je beter daarvan de soorten gebruiken die daarvoor in aanmerking komen.

   Stel dat ik weer aan een moestuin zou beginnen, dan ben ik met dit boek gelijk weer op de hoogte van de soorten die ik zou kunnen gebruiken. Scheelt me een hoop opzoek werk.

   Je kan ook, als je op een moestuin complex zou tuinieren, door lekker te “beppen” met medetuiniers, op de goede weg geholpen kunnen worden.

   Maar of die mensen, met hun afgesleten vingertoppen door het wroeten in hun tuin, van allerhande nieuwigheden op de hoogte zijn is nog maar de vraag.

   Laat onverlet dat een deel van het genoegen vaak in de communicatie over je hobby ligt. Met dit boek wordt de inhoud van het “gebep” waardevoller door de opgedane kennis.

   In dat verband is het natuurlijk een reuze geschenk voor goede vrienden en familie die met dat vak bezig zijn en die wel een beetje vernieuwing kunnen gebruiken in hun benadering van het edele (bij-)beroep van “Hovenier”.

   Let wel, er staan praktische tips in voor de behandeling van diverse groentesoorten, dus op dat punt wordt je niet helemaal in de steek gelaten. Maar als je volslagen leek bent of als je kennis heel roestig is, dan is wat zelfstudie via de op deze site besproken andere boeken misschien wel op zijn plaats. Een boek die alle aspecten zou beschrijven zou een tiental keren zo dik worden.

   Wat wel heel aardig is gevonden is het benoemen van combinatie(on-)mogelijkheden van een groente met andere soorten groenten.

   Zijn er “verbeterpunten” mogelijk? Jawel, maar dat is een kwestie van opvoeding in het vak; ik mis de namen in het algemeen beschaafd botanisch Latijn (ABBL).

   Daarmee kun je gemakkelijker familieverbanden zien tussen de verschillende groenten.

   Nederlandse namen zijn sowieso niet internationaal te gebruiken, dus als je in bijvoorbeeld Frankrijk bij een zaak in zaden staat en je ziet iets dat je eigenlijk best wel mee zou willen nemen dan lukt dat net even, niet zo goed. Vooral dan, als er geen plaatjes op de verpakkingen staan. De ABBL naam doorgaans wel.

   Zaden zijn prachtige souvenirs.

   Ook laten de Nederlandse namen je meestal totaal in het ongewisse over de relatie tussen planten. Ze zoeken in het boek wel oplossingen in de vorm van “geen familie van..” of juist: “familie van” . Toch speelt de familie relatie tussen groenten een rol bij de opvolging van teelten in verband met ziekten en plagen.

   Als er helemaal niets op aan te merken was is het voor een boekbespreker ook niet altijd leuk.

   Omdat het boek chronologisch de zaaidata enzovoorts noemt zou de kleuraanduiding van de perioden die wordt gebruikt op de “snee”van de pagina’s teruggevonden moeten worden. Dat versnelt het bladeren en opzoeken. 

   Al met al genomen vind ik het boek zeer informatief, het loopt niet verloren, door juist niet alles wat met tuinieren samenhangt te willen benoemen. Je kan alleen maar op de goede weg worden gezet en niet op het verkeerde been. Een echte aanrader. Zeker voor plantenliefhebbers als u, bezoekers van Plantaardigheden.

   Mocht u vragen hebben bij het opzetten van uw eigen (Moes) tuin dan kunt u die op plantaardigheden.nu altijd kwijt. Als ik u niet verder kan helpen dan zijn er wel kenners in de buurt die dat wel kunnen.

   KNNV bedankt, het is een goede nieuwe uitgave. De uitvoering is goed, de afbeeldingen zijn goed, de tekst betrouwbaar en duidelijk. Over de prijs valt altijd te twisten voor iemand met Zeeuws bloed zoals ik, evenwel toch zeer aanvaardbaar gezien de kwaliteit en een “must have” zoals dat tegenwoordig genoemd wordt. Zeker geen koffietafelboek, maar ook niet een om te laten verstoffen in het tuinschuurtje. Gebruiken staat voorop.

Breda, maart ’14

Paul Munnik

^Naar het begin van deze pagina

Recensies van boeken over toepassingen van planten
 
Hobby
Omgeving

Plant

* is nieuw

Toepassing
 
Woordenboek Nederlandsche Taal
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel