|
|||||||||||||||
|
|||||||||||||||
Spaanse peper - Capsicum annuumOverzicht van deze plant
NamenFamilieNachtschadefamilie - Solanaceae Botanische naamDe geslachtsnaam 'Capsicum', is afgeleid van het Griekse woord voor 'bijten', 'kapto' dit alles natuurlijk vanwege de zeer scherpe smaak van de vruchten. (Zie het commentaar) De soortnaam 'annuum' betekent 'ēēnjarig'. Andere talen
Volksnamen
De naam Paprika wordt meestal gegeven aan de grote vruchten met
de milde zoete smaak, terwijl de kleine hete vruchten Chili's worden
genoemd.
Geschiedenis Men neemt aan dat de Spaanse Peper al rond 7000 v. Chr. in Mexico
werd gebruikt. Tussen 5200 en 3400 v. Chr. werd de plant al verbouwd,
dat maakt Spaanse Peper tot een van de oudste landbouwgewassen ter
wereld, maar ook de wilde Spaanse Peper bleef een veelgebruikt kruid.
Zowel de Maya's als de Azteken gebruikten de planten intensief, zowel
culinair als medicinaal, bijvoorbeeld bij tandpijn. Tegen de tijd dat
de Spanjaarden in Mexico arriveerden hadden de Azteken al tientallen
variëteiten gekweekt. De Spaanse Peper werd aan het eind van de 15de eeuw
'ontdekt', door de mannen van Christoffel Columbus, deze was eigenlijk
op zoek naar een alternatieve bron van Zwarte Peper, vandaar dat hij
de naam Pimiento (Zwarte Peper) gaf aan de plant. Uiteraard hadden
de inheemse bewoners allang de eigenschappen van de plant toegepast.
Van Chili tot Mexico was deze plant lange tijd, de enige door indianen
gebruikten specerij. Door de Spanjaarden werd de plant in 1514 in hun
eigen land ingevoerd en verspreidde zich zeer snel over de rest van
Europa, Afrika en Azië. Rond 1680 waren er al 33 variëteiten gekweekt.
BotanieEen eenjarige plant uit de familie van de Nachtschadeachtigen. Uit de meestal rechte hoofdwortel ontstaat een overblijvende, tot 100 cm hoge, spits toelopende struik. De langgesteelde donkergroene bladeren zijn elliptisch van vorm en getand. De bloemen zijn klein en wit. De vruchten zijn scharlakenrode (als ze rijp zijn) met lucht gevulde, besachtige peulen, van 6 tot 10 cm lang, met talrijke zaden die geplaatst zijn op vlezige tussenschotten. Komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. inmiddels zijn er honderden kweekvormen van deze plant ontstaan, die worden ingedeeld op heetheid, van de milde Paprika tot het zeer vurige Jalapenopepertje Andere soorten Pepers
GebruikHet Marskruid bij uitstek, vurig van kleur, smaak en uitwerking, brengt het bloed naar de oppervlakte van de huid, verwarmend, uitermate rijk aan vitamine C. TypologieBij mensen die aangevuurd moeten worden, mensen die moeilijk ergens voor gaan. Hebben letterlijk 'peper in de reet' nodig. Inhoudsstoffen
Hart en bloedvatenEen van de beste algemeen stimulerende middelen, regelt de bloeddoorstroming, reguleert en versterkt het hart, de slagaderen, haarvaten en de zenuwen. Het is een algeheel versterkend middel voor de bloedcirculatie en voorkomt arteriosclerose, landen waar veel pepers worden gegeten, hebben een lager sterftecijfer voor cardiovasculaire aandoeningen. Bij een slechte perifere circulatie wat kan leiden tot koude handen en voeten en koude rillingen. Spijsvertering Bij nerveuze maagklachten met winderigheid en koliek. Bevorderd
de darmperistaltiek. ConstitutieBij algehele zwakte, en bij griep en verkoudheid. infecties van de keel. Een uitstekend middel bij middenoorontsteking en bij mastoïditis. Bevorderd het zweten OverigeUitwendig kan het als kompres en wrijfmiddel worden toegepast bij reumatische pijnen en bij spit, dan ook vaak in voorbewerkte pleisters. Gebruik
Men gebruikt het rijpe fruit. Oogsten wanneer ze geheel rijp zijn. in de schaduw drogen bij niet meer dan 35 graden. Pas op dat je niet in je ogen wrijft als je met Spaanse Pepers bezig bent, gebruik azijn om de handen mee te wassen (of citroensap). Er is een trucje om aan de weet te komen welke pepers heet of mild zijn, dit heeft niets te maken met de kleur (rood is dus niet heter), maar met het formaat, hoe dunner de peper, hoe heter. Het gebruik van Spaanse Peper kan verslavend werken, het eten ervan verhoogt de aanmaak van endorfine in de hersenen, waardoor een euforisch gevoel kan worden ervaren (chili high) Let op! Altijd met mate gebruiken. Ook niet te lang achter elkaar gebruiken, het zou schade aan de zenuwen kunnen veroorzaken, ook bij een zwakke maag kan men het beter vermijden. Gebruik geen capsaïnecrèmes op wonden en infecties.Goede combinatiesBij keelinfecties gaat het goed samen met Mirre. Dit mengsel is ook goed om wonden mee uit te wassen. Magie
Gebruik
Als je het vermoeden heeft dat je lief buiten de deur snoept, koop dan twee grote, gedroogde pepers, leg ze kruisgewijs en bindt ze vast met een rood of roze lint. Leg ze onder je kussen, dit zou je lief op andere gedachten moeten brengen. Als je vervloekt bent, strooi dan Rode Peper rond je huis om deze te verbreken. Rode Pepers worden ook gebruikt in liefdesbezweringen om de beoogde partner in vuur en vlam te zetten, of om je ervan te verzekeren dat de liefde die je vindt heet en vurig is. BronnenG.van Elteren MeerWilt u meer weten over dit kruid en vele andere kruiden? Bezoek dan de website van G.van Elteren, http://www.herbasanitas.nl. G.van Elteren is herboriste en geeft o.a. een Opleiding Kruidengeneeskunde en leuke en interessante workshops en cursussen!
Reactie G.van Elteren:
|