Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

 

Actuele toepassingen van planten
Sitemap
Index

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten

Leesmaar.nl
Dodoens en andere bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Plantenboeken opengelegd

Aardigheden over planten

De signatuurleer uitgebreid met astrologie

Zon Venus Saturnus
Maan Mars  
Mercurius Jupiter  

Inleiding

De planeten

   “Zoals boven, zoals beneden”, voor onze voorouders was dit niet alleen een metafoor, het vertegenwoordigde de hoeksteen van de Middeleeuwse kosmologie. Alles, maar dan ook alles werd volgens deze filosofie geleid door de bewegingen van de planeten en sterren aan de hemel. Hun veronderstelde kwaliteiten werden gereflecteerd in alle dingen op Aarde, levende en dode materie, stenen, mineralen, dieren, planten en mensen. Terwijl de planeten hun weg vervolgden langs de Zodiak, veranderde hun uitwerking door de invloed van het sterrenbeeld waardoor heen zij zich verplaatsten, naar gelang het karakter en de kwaliteiten van dat sterrenbeeld. Verder werd alles in het universum niet alleen bepaald door de Planeten, er waren ook de vijf elementen: Ether – het primaire element dat alles doordrong, energie, te vergelijken met het Chinese begrip “chi”, of het begrip uit de Yoga “Prana”.

Vuur

met als eigenschappen heet en droog

Lucht

met als eigenschappen koud en droog

Aarde

met als eigenschappen heet en vochtig

Water

met als eigenschappen koud en vochtig

   Deze elementen werden geïnterpreteerd op een spirituele, metafysische manier, en niet altijd letterlijk. De basis werd gevormd door het idee dat Ether alles doordrong. De Zodiak werd beschouwd als een soort archetypische blauwdruk, door welke de elementen zich manifesteerden in de wereld van de materie, deze wereld werd beschouwd als enkel maar een zwakke afspiegeling van de geestelijke wereld. De eigenschappen van een teken werd dus eerst gedefinieerd door het element dat het beheerste, de planeten vertegenwoordigden de dynamische krachten die de eigenschappen vormden.

   Voor moderne mensen zijn deze ideeën vaak moeilijk te bevatten, maar ze zijn essentieel voor het begrijpen van de context waarin de Signatuurleer werd geformuleerd. De menselijke geest heeft de eigenschap om zijn omgeving te willen begrijpen, om patronen te ontdekken, te classificeren, kortom, om orde uit chaos te scheppen. In het prerationalistische tijdperk werden de spirituele eigenschappen van de materiele wereld erkend door de vroege wetenschappers en filosofen. Hun concept en uitleg van het Universum waren gedompeld in mystiek symbolisme en archetypen, de basis hiervoor werd gelegd door de principes van de astrologie, de oudste wetenschap in de geschiedenis. Volgens deze kosmologie werden de planetaire energieën gereflecteerd door de vier rijken van het bestaan en lieten zijn hun signatuur achter op alle aspecten van de materiele en niet-materiële wereld.

   Het is niet de bedoeling van dit artikel om diep in te gaan op elke Planeet, Element en Teken van de Zodiak. Maar om de Signatuurleer te begrijpen is het essentieel sommige basisbegrippen en de manier waarop ze zich manifesteren te formuleren:

^Naar het begin van deze pagina

De Zon

   De Zon vertegenwoordigt de levenskracht in alles, het symboliseert de principes van kracht, rechtvaardigheid, deugd en eer. De Zon heerst over het domein van het logisch verstand (linker hersenhelft) en helderheid, bewustzijn, zelfbewustzijn en trots, gezondheid, integriteit, doorzettingsvermogen en creatieve energie.

Metaal Goud
Mineraal Diamant
Dieren Leeuw, Adelaar en andere nobele wezens die de koninklijke kracht van de Zon vertegenwoordigden.
Sterrenbeeld Leeuw
Element

Vuur

   In het plantenrijk is het wat ingewikkelder, omdat iedere planeet verantwoordelijk is voor een specifiek deel van het groeiproces in alle planten, maar ook voor sommige gehele planten. Zo zorgt het Zonprincipe ervoor dat planten naar het licht groeien, wat zich manifesteert in rechte, omhoog groeiende stelen en bloemen met heldere, vurige kleuren, variërend van lichtgeel tot helderoranje. Alle groeien graag op zonnige plaatsen en reageren op de bewegingen van de Zon. Hun smaak is vaak aromatisch.

   Enkele Zonneplanten:

Zonnebloem Helianthus annuus, volgt de Zon.
St. Janskruid Hypericum perforatum, van een zeer helder, bijna juichend geel, deze plant kan het best ’s morgens geoogst worden, voordat de Zon op zijn hoogst staat, het gehalte aan olie is dan het hoogst.
Goudsbloemen Calendula officinalis, ook al zo’n echte Zonnevolger.
Tormentil Potentilla erecta, als kleine Zonnetjes op het groen.
Toverhazelaar Hamamelis virginiana, één van de eerste bloeiers in het voorjaar, als een soort groet aan de Zon, met heldergele bloemen aan de nog kale takken.
Heliotroop Heliotropium arborescens, een uitzondering op de regel, een plant met donkerviolette bloemen, die echter wel de Zon volgen.
Ogentroost

Euphrasia stricta, het geneeskrachtige kruid voor het oog (zie menselijke fysiologie).

   In de menselijke fysiologie heerst de Zon over het hart, het bloed, de hersenen en de ogen, traditioneel het rechteroog bij mannen en het linkeroog bij vrouwen. De Zon symboliseert vitaliteit, de krachten voor het herstel en weerstand tegen ziekten.

^Naar het begin van deze pagina

De Maan

   De Maan vertegenwoordigt het uit de Chinese filosofie afkomstige Yinprincipe, van ontvankelijkheid gevoel en verlangen. De Maan heeft een verwantschap met water, zij heerst over het rijk van de nacht, het onderbewuste, de wereld van de dromen, fantasieën en verbeelding (rechter hersenhelft). Haar expressie is door empathie, intuïtie en verzorging.

Metaal Zilver
Mineralen Maansteen en Labradorite
Dieren Uilen, Vleermuizen, dieren met een verondersteld verzorgende natuur zoals runderen (denk hierbij ook aan de melk van deze dieren, de witte kleur hiervan is ook een symbool van de Maan), die zelfs een symbolische Maan op hun kop dragen in de vorm van horens (ook een symbool van de Moedergodin). Ook zeedieren als vissen en schaaldieren.
Sterrenbeeld Kreeft
Element

Water

   In het plantenrijk kunnen dezelfde principes gevolgd worden, de Maan heerst over alle ontkiemende processen. De Maansignatuur is verder te vinden in vlezige, waterige bladeren, en vruchten als pompoenen en komkommers, en in planten die ’s nachts bloeien en geuren, verder in water – en oeverplanten. Een melkachtig sap is ook een teken van de Maan. Maanplanten zijn vaak verzachtend, pijnstillend, verdovend en soms geestverruimend. De bloemkleur varieert van allerlei blauwachtige tinten tot pastelkleuren.

   Enkele Maanplanten

Aloë Aloë vera, denk aan de vlezige bladeren en het sap van deze plant, werkt ook verzachtend.
Blaaswier Fucus vesiculosus, een zeewier, denk aan de invloed van de Maan op de getijden.
Kalmoes Acorus calamus, een waterplant die veel langs oevers staat.
Kokosnoot Cocos nucifera, de melkachtige vloeistof en de vorm zijn een indicatie voor de signatuur.
Jasmijn Jasminum officinale, een plant die ’s nachts op haar sterkst ruikt, voor de etherische olie bestemde Jasmijn wordt dan ook ’s nachts geoogst.
Kaasjeskruid Malva sylvestris, een zeer zachte verzorgende plant.
Papaver Papaver somniferum, door het melkachtige sap, de geestverruimende en pijnstillende werking een uitgesproken Maanplant.
Wilg Salix alba, verzorgend, pijnstillende, staat veel aan de waterkant, de bladeren lijken van zilver als ze in de wind bewegen.
Egyptische Blauwe Lotus

Nymphaea caerulea, geurt, heeft een prachtige blauwe kleur en is licht geestverruimend.

   In het menselijk lichaam heerst de Maan over de baarmoeder, vruchtbaarheid, de borsten, maag en lichaamsvloeistoffen. Verder regeert de Maan over het astrale of droomlichaam en het onderbewuste.

^Naar het begin van deze pagina

Mercurius

   De Planeet die genoemd is naar de God van de Handel, de Boodschapper der Goden, vertegenwoordigd de eigenschappen van snelle verandering, transmutatie, leren en groeien. En deze eigenschappen maken het mogelijk zich snel aan te passen en heen en weer te reizen tussen de werelden. In de Griekse mythologie brengt Mercurius boodschappen van mensen over aan de Goden op de Olympus, hij kan zelfs de Onderwereld binnengaan en deze weer verlaten als begeleider van zielen op hun laatste reis. Verder wordt Mercurius geassocieerd met handel, reizen, oplichterij en geneeskunst. Metaal – Kwikzilver

Mineralen Agaten, verder stenen met veel beweging en patronen in zich.
Dieren Apen, Honden en andere slimme, snelle dieren, maar ook een aantal vogels.
Sterrenbeeld Tweeling en Maagd
Element

Lucht

   In het plantenrijk vertegenwoordigd Mercurius de snelle groei van jonge planten, verder klimplanten, die zich makkelijk door en langs andere planten bewegen, ze blijven flexibel en verhouten nooit. De bloemkleuren zijn niet specifiek, maar de bloemen zijn wel vaak klein. Hun genezende eigenschappen zijn zeer divers, vochtdrijvend, purgerend, bevorderen de spijsvertering, gaan flatulentie tegen en brengen verlichting in kwalen van de luchtwegen, verder hebben ze een rustgevende en stabiliserende werking op het zenuwstelsel.

   Enkele Mercuriusplanten

Lavendel Lavandula angustifolia, een van de vele Lipbloemigen (Pepermunt, Marjolein, Malrove, Bergamot), die onder Mercurius vallen, het kruid heeft een gunstige invloed op het zenuwstelsel, met name bij hoofdpijn en slaapproblemen.
Venkel Foeniculum vulgare, een uitstekend kruid voor de spijsvertering, ook vergelijkbare planten als Dille, Karwij, Selderij en Peterselie.
Bitterzoet Solanum dulcamara, een klimplant die zich door het struikgewas heen beweegt, met kleine bloemen, heeft een werking op het zenuwstelsel.
Sennepeul

een sterk laxerend kruid.

   In de menselijke fysiologie heerst Mercurius over de intellectuele eigenschappen van de hersenen, het zenuwstelsel en de ingewanden.

^Naar het begin van deze pagina

Venus

   Venus, de Godin van de Liefde en Schoonheid symboliseert het genotsprincipe. Alle schone en fraaie dingen vallen onder haar. Vreedzaamheid, harmonie en balans zijn haar eigenschappen. Metaal – Koper

Mineralen groen zoals de Smaragd en de Malachiet, of roze zoals de Rozenkwarts
Dieren Duiven, Herten, Antilopen, Zwanen, Katten en Konijnen en andere zachtmoedige, zich snel voortplantende dieren.
Sterrenbeeld Stier en Weegschaal
Element

Aarde en Lucht

   In het plantenrijk heerst zij over de bladeren en de bloemen (voortplantingsorganen van de plant). Vele geneeskrachtige planten vallen onder haar Hun kracht is vaak verkoelend, reinigend en verzachtend, ze hebben vaak vochtafdrijvende eigenschappen. De bloemkleuren variëren van groenwit tot alle kleuren roze, vele hebben een heerlijke geur, vaak bevorderen ze de schoonheid, hebben een werking op de huid en het haar bijv. Ook hebben ze een werking op de vrouwelijke geslachtsorganen.

   Enkele Venusplanten

Roos Rosa sp., de Koningin der Bloemen, symbool van eeuwige liefde en schoonheid, met een heerlijke geur.
Vlier Sambucus nigra, ook weer een plant met een lekkere geur en een lieflijke uitstraling, een kalmerende werking op het zenuwstelsel.
Grote Klis Arctium lappa, een van de bekendste kruiden voor de huid en het haar, bevorderd de schoonheid.
Vrouwenmantel Alchemilla sp., zachte en ronde uitstraling en een specifieke werking op de vrouwelijke geslachtsorganen, nog enkele andere Venusplanten met deze werking, Duizendblad, Moederkruid, Boerenwormkruid.
Kers Prunus avium, rond en sappig, ook de Perzik, de Appel, de Braam, de Peer, de Banaan, de Aardbei, de Framboos en de Avocado vallen onder Venus.
Vele geurende planten de Sering, de Hyacint, de Narcis, de Mirte, de Lathyrus, Vanille, de Magnolia e.d.
Berk

Betula pendula, de witte, elegante Berk, met zijn werking op huid en haar, een typische Venusboom.

   In de menselijke fysiologie gaat Venus over de voortplantingsorganen en de nieren die verantwoordelijk zijn voor de innerlijke reinheid en de vloeistoffenbalans.

^Naar het begin van deze pagina

Mars

   Mars, de Planeet genoemd naar de roekeloze God van de Oorlog vertegenwoordigt moed, kracht, ambitie en doorzettingsvermogen. Zonder deze eigenschappen van Mars zou er nooit iets van de grond komen, de kracht van Mars is dus niet per definitie negatief. Maar Mars is niet gemakkelijk van aard, hij kan grof, agressief en scherp zijn. Metaal – IJzer

Mineralen Robijn en andere vurige rode stenen
Dieren Haai, Hyena en andere agressieve en gevaarlijke dieren.
Sterrenbeeld Ram en Schorpioen
Element

Vuur

   In planten manifesteert Mars zich in de stampers van alle bloemen (vroeger dacht men dat dit het mannelijke deel van de plant was), en in dorens en stekels e.d., de bloemen zijn meestal rood en de smaak heet en peperig, ook lancetvormige bladeren zijn vaak een teken van Mars. Veel pioniersplanten worden met Mars in verband gebracht. De geneeskrachtige eigenschappen stimuleren de bloedsomloop (met name het hart zelf), verhogen de weerstand (met name het eigen afweersysteem van het lichaam wordt gestimuleerd), vaak bevatten ze veel vitamine C, werken ontsmettend.

   Enkele Marsplanten

Brem Cytisus scoparius, een echte pionier, kan barre omstandigheden aan, zeer sterk, Marskracht.
Knoflook Allium sativum, krachtige desinfectans en reiniger, stimuleert de bloedsomloop en het hart.
Hulst Ilex opaca, de stekelige aard zegt genoeg.
Brandnetel Urtica urens, weer zo’n krachtige pionier, die in het menselijk lichaam ook de strijd aangaat met het kwaad, zeer veel vitaminen en mineralen, verhoogt de afweer in het lichaam, goed voor de mannelijke geslachtsorganen.
Distels Carduus sp. – krachtige reinigers van met name de lever, veel weerstand.
Spaanse peper Capsicum sp., alle soorten bevatten enorme hoeveelheden vitamine C, scherpe smaak, krachtige ontsmetters.
Mierikswortel Armoracia rusticana, zeer verwarmend en ontsmettend, stimuleert de bloedsomloop.
Meidoorn Crataegus oxyantha, een plant met lieflijke bloemen, die onder Venus vallen, maar met doorns die het een Marsplant maken, krachtige werking op de hartspier.

   In het menselijk lichaam is Mars de heerser over het hart, de galblaas, spieren, klieren en de mannelijke geslachtsorganen.

^Naar het begin van deze pagina

Jupiter

   Jupiter de planeet die genoemd is naar de Romeinse Oppergod, hij belichaamt de principes van vrijgevigheid, overvloed, rechtvaardigheid en het volwassen worden. Zijn karakteristieken zijn grandeur, eer, tolerantie en wijsheid, maar hij is ook de zoeker naar spiritualiteit en symboliseert geloof, hoop, ethiek en moraal. Metaal – Tin

Mineralen paarse stenen als Amethist en Lovuliet
Dieren groot en machtig als Jupiter zelf, zoals de Beer en de Olifant, dieren die zo groot zijn dat ze van andere niets te vrezen hebben.
Sterrenbeeld Boogschutter en Vissen
Element

Aarde en Vuur

   In de plantenwereld vertegenwoordigt Jupiter het volwassen stadium van planten, zoals vruchten en noten en alle overvloed van de oogst, die dan weer staan voor zijn vrijgevigheid. De kruiden waarover hij heerst zijn vaak aromatisch en rijk aan etherische oliën De bloemkleur is vaak paars of geel. Hun helende eigenschappen zijn zuiverend en werken vaak op de lever, wat ook een orgaan van Jupiter is. Sommige kruiden werken ook als antidepressiva. De meeste grote bomen vallen onder Jupiter

   Enkele Jupiterplanten

Agrimonie Agrimonia eupatoria, een echt spijsverteringskruid, met name op de lever, de plant heeft heldergele bloemen. Een goed kinderkruid.
Komkommerkruid Borago officinalis, het kruid wat moed brengt en het humeur verbetert, een enorme sterke uitstraling, die in een seizoen sterk kan groeien.
Eik Quercus robur, de Koning der Bomen, de sterkste, de krachtigste en de boom met de hoogste levensverwachting die rijk vruchten draagt valt uiteraard onder Jupiter, andere grote bomen die aan Jupiter gewijd zijn, de Paardekastanje, de Linde, de Walnootboom (in de Latijnse naam Juglans regia, zit zelfs een verwijzing naar Jupiter), de Esdoorn, de Bodhiboom (de boom waaronder Boeddha mediteerde), etc.
Salie

Salvia officinalis, zeer zuiverend en koninklijk, verdraagt slecht andere planten in zijn buurt.

   In het lichaam heerst Jupiter over de lever, de suikerstofwisseling (pancreas), maar ook over het gemoed.

^Naar het begin van deze pagina

Saturnus

   Saturnus de Planeet die genoemd is naar de grimmige God van de Tijd, belichaamt volharding, concentratie en gehardheid. Hij is de genadeloze leraar van plicht en verantwoordelijkheid. Hij heerst over het verouderen en het stervensproces. Zijn eigenschappen zijn starheid, rigiditeit, hij is koud en droog.

Metaal Lood, het zwaarste metaal van al
Mineralen Obsidiaan en git
Dieren Reptielen en sommige nijvere insecten zoals de Mier
Sterrenbeeld Steenbok en Waterman
Element Aarde

   In de plantenwereld heerst Saturnus ook over het stervensproces, het uitdrogen en het verschrompelen in de herfst, maar hij is ook verantwoordelijk voor het rijpen van het zaad, dat de belofte van nieuw leven in zich heeft. Zijn planten zijn vaak stakerig van vorm, grijsblauw van kleur of hebben blauwe bloemen. Hun helende eigenschappen zijn vaak samentrekkend en soms zelfs verdovend. Saturnus heerst ook over een aantal planten die in een juiste dosering kunnen genezen, maar bij een overdosering kunnen doden. Ook veel planten die het bewegingsapparaat helpen.

   Enkele Saturnusplanten

Belladonna (Wolfskers) Atropa belladonna, dodelijk giftig bij een overdosis, een maar een nuttig medicijn bij een juiste dosering, een geheimzinnige plant, andere vergelijkbare planten die onder Saturnus vallen, Bilzekruid, Doornappel, Euphorbiasoorten, Helleborus.
Smeerwortel Symphytum officinale, het eerste middel waarnaar men grijpt bij kneuzingen en botbreuken (de botten vallen onder Saturnus, maar ook een kruid dat niet onverdund inwendig moet worden ingenomen, vanwege mogelijke leverbeschadigingen.
Duivekervel Fumaria officinalis, een plant waarvan men vroeger zei dat hij uit rook - die uit de aarde kwam - voortkwam.
Paardenstaart

Equisetum arvense, heeft ook weer een werking op het bewegingsapparaat, sterk en grimmig.

   In het menselijk lichaam heerst Saturnus over huid, botten en de tanden. Dit zijn ook de gebieden waar de veroudering het eerst zichtbaar is.

^Naar het begin van deze pagina

Hoe werd dit alles toegepast?

   Zoals blijkt uit het bovenstaande, staat de signatuurleer veraf van onze huidige manier om de dingen in te delen. In plaats van een empirische en meetbare benadering is er een benadering die gebaseerd is op archetypen die een grote mate van intuïtie van de beoefenaar eisen. Zoals we zagen heeft elke plant niet alleen de signatuur van een Planeet, maar vertegenwoordigen de onderdelen van de plant en zijn verschillende stadia ook weer Planeten. Dit alles is niet gemakkelijk in de praktijk toe te passen. Het vereist een grote kennis van de samenhang van de verschillende planeten en van de werking van planten. Hoe dan ook vroeger werd dit systeem toegepast door vele artsen. De meest bekende is wel Nicholas Culpeper die leefde in de 17de eeuw. Men moet wel bedenken dat deze benadering zeer subjectief is, ze liet veel ruimte voor interpretatie, debat en argumentatie in het medisch beroep. Kortom de signatuur van planten werd wijd geaccepteerd, maar er was ook veel voor tweeërlei uitleg vatbaar. Hoe werd dit systeem nu in de praktijk toegepast? Essentieel was dat er eerst een horoscoop van de patiënt werd getrokken, vanaf het intreden van het ziektebeeld, hieruit werd de aard van de ziekte geïnterpreteerd, het mogelijke verloop en de afloop. Verder moest ook het aangedane lichaamsdeel en zijn planetaire heerser in aanmerking worden genomen. Dan kon de behandelend arts bepalen of hij sympathische dan wel antipathische kruiden zou gebruiken. Dan moest hij een kruid vinden dat van toepassing was.

   Bijvoorbeeld een koorts die het hele lichaam betrof, wordt beheerst door Mars.

   De beste manier om dat te benaderen zou dan een antipathische zijn, bijvoorbeeld een kruid dat beheerst wordt door Venus, zoals Duizendblad, aan de andere kant, een gebroken bot behandelde men het liefst sympathisch omdat de onderdelen weer aan elkaar moesten groeien, men nam dan een van de typische Saturnuskruiden.

   Dit is natuurlijk een oversimplificatie, in de praktijk is het niet altijd even makkelijk om een juiste remedie te vinden. Er zijn veel verschillende kruiden met veel verschillende eigenschappen onder een planetaire heerser. Om de juiste te vinden moest men veel begrip hebben voor de archetypen en het astrologisch symbolisme, om de aard van de ziekte te bepalen, maar ook een grote plantenkennis was noodzakelijk. Het symbolisme was meer een manier om inzicht te krijgen in de onderliggende principes en krachten die aan het werk zijn. Vooral bij psychosomatische klachten was de werking van de Signatuurleer vaak heel goed.

Bronnen

  • Von Heilkrautern und Pflanzengottheiten, Wolf-Dieter Storl,
  • The Mystery and Magic of Trees and Flowers, Lesley Gordon
  • Complete Herbal, Nicholas Culpeper
  • The Encyclopedia of Magickal Herbs, Scott Cunningham

Meer

  • Wilt u meer weten over dit kruid en vele andere kruiden? Bezoek dan de website van G.van Elteren, http://www.herbasanitas.nl. G.van Elteren is herboriste en geeft o.a. een Opleiding Kruidengeneeskunde en leuke en interessante workshops en cursussen!

Vertaald en bewerkt door G.van Elteren

^Naar het begin van deze pagina

Aardigheden over planten
Overzicht
Hedendaags
  Het samenstellen van je eigen kruidenthee
  Wat is kruidengeneeskunde?
  Lijst van kruiden(middelen) positief beoordeeld door Commissie E
  Commissie E
  Sint-Janskruid en de pil
  De plant van Fred
  Kruiden in de keuken
  Enkele basisoliën
  Oliehoudende planten
  Bomen
    Bomen, een onderwerp apart
    Ginkgo
  Planten, informatie & wetenswaardigheden
    Vroeger
    Een oud-Romeinse boerenpesto
    Contraceptief in de oudheid: Duivelsnaaigaren
    Theriak (Theriacum)
    Wat waren de Kano-planten?
    Nu
    Signatuur van planten
    Signatuur van planten, uitgebreid met astrologie
    Toverplanten
    Over de plant als klok, een bloemenklok en Linnaeus
    Welke bloem of plant hoort bij vandaag?
    Geneeskrachtige planten op postzegels
    Cultuurgewassen, waar komen zij vandaan?
    Hennep is nog geen cannabis, maar wel een wonderplant
    Schrijvers en kruiden
    Klaprozendag of Poppy Day
    Monstransboon
    Paddenstoelen
    Regelmaat in het plantenrijk
    Dipsacus fullonum - Kaardebol
    Riet, typisch Nederlands, toch verrassend
  Bijzondere toepassingen
    Verfplanten
    Heggenleggen
    Papier van planten
    Toepassingen van planten
    Energiehagen rond tuinbouwgebieden
    Biobrandstoffen: biodiesel en koolzaadolie
  Medicinale toepassingen
    EHBO-Kruiden Top Tien
    Bijzondere kruidenthee (Canadian Essence)
    Maretak en kanker
    Medicinaal gebruik van kruiden, kort
    Antiviraal en daardoor ook tegen griep
    Zonnebloemoliekuur
  Kruiden(leer)
    Oude kruidenboeken online, overzicht, Alfabetisch auteurs
    Introductie
    Historische achtergronden
    Vroegste Oudheid
    Griekenland en Rome
    Middeleeuwen
  Bloeitijd van het kruidenboek
    11e eeuw tot 1475: Von Bingen - Anglicus
    1475 - 1539: Von Megenberg - Bock
    1542 - 1555: Fuchs - Lonicerus
    1554: Dodoens / Dodonaeus' Cruijdeboeck
    1571 - 1597: Lobelius - Gerard
    1601 - 1741: Clusius - Rumphius
    Latijn: Agricola - Tournefort
Taal en namen
  Volksnamen van planten: Uittien
    Namen en dingen
    Vergeten woorden
    Verbasteringen en volksetymologieën
    Goden en godinnen
    Spanjaarden en Turken
    Grappige namen
    Beenbreek en heelbeen
    Wonden en zweren
    Namen en legenden
    Mannetjes en wijfjes
    Angelsaksen en Nedersaksen
    Wedewinde en beerbinde
    Raadsels
    Taal en planten
    Nieuws over volksnamen van planten
    Volksnamen van planten (Vlaams)
    Plantennamen in de Nederlandse Dialecten (PLAND)
Recepten voor het koken met wilde planten
Schoonheidstips met planten
 
Woordenboek Nederlandsche Taal
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel