Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

 

Actuele toepassingen van planten
Sitemap
Index

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten

Leesmaar.nl
Dodoens en andere bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Plantenboeken opengelegd

Recepten voor het koken met wilde planten

Kruidig Chinees

Chinese tomatensoep

6 personen

  • 11/2 liter kippenbouillon of bouillon getrokken van groenten, gemaakt van al het snij afval in de keuken
  • 1 flinke ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 eetlepels gekookte rijst
  • 2 laurier blaadjes
  • 2 cm gember (raspen)
  • 1 ons taugé of andere gekiemde boontjes of van radijs enz1 blik gepelde
  • tomaten of tomatenpuree
  • 1 eetlepel (riet)suiker
  • Blad van de lavas, selderij, tijm, valeriaan.
  • Eventueel wat andere groenten bv.
    • 50 gram geschaafde kool
    • 1 stuk heel fijn gesneden wit van een prei
    • 1 paprika

Doe de bouillon in de pan en voeg alle fijn gesneden groeten toe op de prei en taugé na.
Kook de soep ongeveer een 20 minuten en voeg nu de taugé toe.
Even opkoken en eventueel fijn gesneden kippenvlees of gekookte ham toevoegen.
Op smaak brengen met zout en sambal.
Doe op elk bord een plukje prei en schep hier de hete soep op.

Kruiden mie (rijst)

  • Een hand vol selderij, peterselie,
  • Een hand vol tuinkers.
  • Klein stukje prei heel fijn gesneden

Kook de mie (of rijst) met wat zout volgens de verpakking.
Giet ze af en voeg er de kruiden bij.
(De tuinkers die je zelf gezaaid hebt in een bloempot laat je wel wat groter groeien dan in het papieren bakje uit je buurtsuper. De planten kun je rustig laten staan en er 3 keer van snijden.)
Tuinkers en prei toevoegen.

Heerlijk bij het chinees eten.

Gado Gado

4 tot 6 personen

  • 50 gram zevenblad (te vervangen door andijvie)
  • 2 ons taugé of ander gekiemde boontjes
  • 2 ons gekookte aardappel
  • 1 komkommer
  • 2 ons gekookte prinsessenboontjes
  • 20 blaadjes van look zonder look of wat topjes van de tripmadam
  • 4 of 6 eieren

Snij het zeven blad fijn en leg dit onder in de schotel.
Schik er de warme aardappel en boontjes over.
Snij de komkommer julienne en vermeng met het look zonder look of de tripmadam.
Giet hier een saté saus over en garneer met kroepoek en in vieren gesneden eieren.
Je kunt hier ook een andere saus bij geven die gemaakt is met pruimen.

Loempia's

12 stuks

  • 250 gram broccoli in kleine stukjes
  • 2 koppen zevenblad (hier kan ik heel veel van snijden en smaken licht naar gember)
  • 1 kop bamboescheuten
  • 1 kop waterkastanjes
  • 1 kop look zonder look
  • 200 gram taugé
  • 10 gram gekiemd radijszaad.
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • 1 1/2 eetlepel sojasaus
  • 1 1/2 theelepels gemalen koriander
  • 3 afgestreken theelepels zout
  • 1 pak loempia vellen
  • eventueel 150 gram tofu of kip
  • olie om in te frituren

Ontdooi de loempiavellen kook de broccoli 5 minuten en doe er dan het zevenblad bij samen met de kastanjes en de look zonder look samen met de bamboescheuten.
Doe er na 3 minuten de kruiden toevoegen.
Even goed door koken en dan de tauge en radijs spruiten er bij.
Schep nu alles in een vergiet en laat alles goed uitlekken.

Maak nu de loempia's. Houd wel een bakje water bij de hand om de vellen te plakken.
Leg 4 eetlepels groenten vulling in het midden van een vel.
Sla de zijkanten over de vulling heen en maak er een loempia van.
Met wat water uit het bakje kleeft u de laatste flap dicht.
Doe hetzelfde met de andere.
Bak de loempia's mooi goudbruin in de hete olie.

Gekruide aubergines

4 tot 6 personen

  • 2 middelgrote aubergines
  • 1 kop Oost-Indische kers
  • 1/2 kop look zonder look
  • 1 Spaans pepertje(fijn gewreven)
  • 2 theelepels mosterdpoeder
  • 1 dl water
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 eetlepel riet suiker
  • 3 theelepels zout
  • citroensap
  • sojasaus
  • 2 theelepels maïzena

Doe de olie in de pan en bak hier de geschilde en in reepjes gesneden aubergine in samen met de Oost-Indische kers en de look zonder look.
Strooi er dan ook meteen de kruiden bij en het water.
Laat een kwartier sudderen.
Voeg de citroen, zout, sojasaus, en suiker toe. Binden met de maïzena en heet op tafel zetten.
Garneren met de bloemen van de Oost-Indische kers.

Lavendelijs

  • 2el verse lavendel bloempjes
  • 2 el zoete witte wijn
  • 1/2 liter room
  • 1/2 kop lavendel of vanille suiker
  • 2 eiwitten
  • 2 el verse lavendel bloempjes extra

Meng lavendel bloemen en wijn.
5 minuten op een warme plaats laten staan.
De room stijf en glanzend kloppen met een mixer.
Wijn zeven en met de helft van de suiker geleidelijk bij de room gieten.
Eiwitten stijfkloppen en er de rest van de suiker door kloppen.
Met een metalen lepel de eiwitten en de extra lavendel bloempjes door de room scheppen.
Mengsel in een bak gieten en 3 tot 4 uur in de vriezer voor serveren.

Je kunt ook gedroogde lavendel bloempjes gebruiken maar dat kan een bittere smaak veroorzaken. Smakelijk eten.

^Naar het begin van deze pagina

Aardigheden over planten
Overzicht
Hedendaags
  Het samenstellen van je eigen kruidenthee
  Wat is kruidengeneeskunde?
  Lijst van kruiden(middelen) positief beoordeeld door Commissie E
  Commissie E
  Sint-Janskruid en de pil
  De plant van Fred
  Kruiden in de keuken
  Enkele basisoliën
  Oliehoudende planten
  Bomen
    Bomen, een onderwerp apart
    Ginkgo
  Planten, informatie & wetenswaardigheden
    Vroeger
    Een oud-Romeinse boerenpesto
    Contraceptief in de oudheid: Duivelsnaaigaren
    Theriak (Theriacum)
    Wat waren de Kano-planten?
    Nu
    Signatuur van planten
    Signatuur van planten, uitgebreid met astrologie
    Toverplanten
    Over de plant als klok, een bloemenklok en Linnaeus
    Welke bloem of plant hoort bij vandaag?
    Geneeskrachtige planten op postzegels
    Cultuurgewassen, waar komen zij vandaan?
    Hennep is nog geen cannabis, maar wel een wonderplant
    Schrijvers en kruiden
    Klaprozendag of Poppy Day
    Monstransboon
    Paddenstoelen
    Regelmaat in het plantenrijk
    Dipsacus fullonum - Kaardebol
    Riet, typisch Nederlands, toch verrassend
  Bijzondere toepassingen
    Verfplanten
    Heggenleggen
    Papier van planten
    Toepassingen van planten
    Energiehagen rond tuinbouwgebieden
    Biobrandstoffen: biodiesel en koolzaadolie
  Medicinale toepassingen
    EHBO-Kruiden Top Tien
    Bijzondere kruidenthee (Canadian Essence)
    Maretak en kanker
    Medicinaal gebruik van kruiden, kort
    Antiviraal en daardoor ook tegen griep
    Zonnebloemoliekuur
  Kruiden(leer)
    Oude kruidenboeken online, overzicht, Alfabetisch auteurs
    Introductie
    Historische achtergronden
    Vroegste Oudheid
    Griekenland en Rome
    Middeleeuwen
  Bloeitijd van het kruidenboek
    11e eeuw tot 1475: Von Bingen - Anglicus
    1475 - 1539: Von Megenberg - Bock
    1542 - 1555: Fuchs - Lonicerus
    1554: Dodoens / Dodonaeus' Cruijdeboeck
    1571 - 1597: Lobelius - Gerard
    1601 - 1741: Clusius - Rumphius
    Latijn: Agricola - Tournefort
Taal en namen
  Volksnamen van planten: Uittien
    Namen en dingen
    Vergeten woorden
    Verbasteringen en volksetymologieën
    Goden en godinnen
    Spanjaarden en Turken
    Grappige namen
    Beenbreek en heelbeen
    Wonden en zweren
    Namen en legenden
    Mannetjes en wijfjes
    Angelsaksen en Nedersaksen
    Wedewinde en beerbinde
    Raadsels
    Taal en planten
    Nieuws over volksnamen van planten
    Volksnamen van planten (Vlaams)
    Plantennamen in de Nederlandse Dialecten (PLAND)
Recepten voor het koken met wilde planten
Schoonheidstips met planten
 
Woordenboek Nederlandsche Taal
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel