Recepten voor het koken met wilde planten
Viooltjeslimonade en Marmercake
Viooltjeslimonade
- Twee grote handen maartsviooltjes
- Suiker
- 1 citroen
Overgiet de gewassen viooltjes met kokend water, ongeveer 3 deciliter.
Laat dit een nacht staan.
Pers een kleine citroen uit.
Zeef de viooltjes door en dun doekje en knijp dit goed uit.
Meet het vocht af wat uit de gezeefde viooltjes komt en vermeng dit met evenveel suiker als vocht.
Doe dit in een pan en verwarm het vocht, totdat de suiker is opgelost.
De vloeistof is nu nog blauw-paars. Doe er dan het citroensap bij en dan verkleurt ook meteen de vloeistof.
Aanmaken met water, bubbelwater maar ook lekker in wat witte wijn.
Marmercake
- 150 gram roomboter
- 250 gram bloem
- 125 gram suiker
- 4 eieren
- ½ zakje bakpoeder
- 1 zakje vanille suiker
- Zout
- 1 lepel bloem
- 1 lepel suiker
- 1 grote hand viooltjes bladeren
- 1 grote hand speenkruid bladeren
Kook de viooltjes en de speenkruidblaadjes en 1 lepel water tot ze slinken.
Laat ze afkoelen en uitlekken.
Verwarm de oven voor op 150 graden.
Maak een cakebeslag van de boter, suiker, zout, bloem, bakpoeder en vanille suiker.
Neem een andere schaal en doe daar 1/3 van het deeg in.
Maak de bladeren heel fijn en vermeng deze met het 1/3 deel van het deeg, samen met de lepel suiker en de bloem.
Vet een cakevorm in en doe wat beslag naturel op de bodem en tegen de wanden.
Voeg nu het groene deeg toe.
Doe hier weer de rest van het deeg over.
Even met de achterkant van een lepel in het deeg drukken, om wat ongelijkheid in de vorm te krijgen.
Bak de cake in ongeveer 1 uur in de oven bruin en gaar.
^Naar het begin van deze pagina
|