Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

 

Actuele toepassingen van planten
Sitemap
Index

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten

Leesmaar.nl
Dodoens en andere bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Plantenboeken opengelegd

Schoonheidstips met planten

Wat doet een schoonheidsspecialiste?

Als schoonheidsspecialiste tracht je bij je klanten een mooie huid te bekomen, of in elk geval verbetering te krijgen in de huid structuur. Make-up kan worden aangepast in kleur en stijl naar het karakter van iedere persoon. Met andere woorden; je tracht de schoonheid naar buiten te laten stralen.

Termen uit de schoonheidsverzorging

Epileren

Ontharen, van wenkbrauwen en bovenlip doormiddel van een pincet. Deze pakt de haartjes dicht bij de wortel en trekt zo één voor één het haartje uit het haarzakje. Doordat het haartje in de richting van de haargroei uitgetrokken word, beschadig je het haarzakje niet. Als echter het haartje niet dicht genoeg bij de huid vast gegrepen word dan breekt het af.

Ontharen doormiddel van hars of warme was

Met een spatel wordt een laagje warme was aangebracht op de huid in de richting van de haargroei. Vervolgens drukt men een katoenen lap of papieren strook op de ingesmeerde plaats, en rukt dan zonder pardon in een kordate beweging, alle haartjes met was laag en al, in tegenovergestelde haargroei richting. Op deze manier kun je een groot oppervlakte bewerken. Zoals het onderbeen. Met lauwe was leg je een dikke laag was op het te ontharen gedeelte drukt de was aan en trekt tegen de haar groei in het stukje was er af.

^Naar het begin van deze pagina

Elektrisch ontharen

Het chique woord is ontharen door elektrische coagulatie, het is zoveel als met een naaldje in het haarzakje gaan , aldaar een stroomstootje geeft, waardoor het bloed in het haarzakje stolt, zodat het haartje makkelijk kan worden verwijderd. Dit vraagt een grote vaardigheid, en kan anders door verbranding lidteken weefsel geven. Door deze methode dikwijls toe te passen wordt het haartje steeds fijner, en gevoeliger, om zodoende nooit meer terug te komen.

Reinigingsmelk of crème

Een oplossende substantie gebruikt om het gelaat te reinigen.

Lotion of tonic

Om mee na te reinigen en de restanten van de melk of crème te verwijderen.

^Naar het begin van deze pagina

Dagcrème

Emulsie die de huid beschermt tegen invloeden van buitenaf, maar de poriën niet blokkeert, en waar de samenstelling niet ver afwijkt van de natuurlijke bescherming der huid, de juiste vochtigheidsgraad, pH-waarde , en lipoïden gehalte.

Nachtcrème

Emulsie die dat aanvullende voeding geeft ter herstelling van de huid.

Masker of pakking

Een tijdelijke afdekking van de huid met een aangepaste substantie teneinde tijdens dit isolement een werkzaam bestanddeel te kunnen laten inwerken, of verwerken. Men spreekt over klei, paraffine, gel, zuurstof, crème, en poeder maskers. Elk kan weer een ander aspect voor ogen hebben.

^Naar het begin van deze pagina

Wat wordt hier verstaan onder alternatieve schoonheid?

De schoonheid die men verkrijgt door het gebruik van andere middelen dan de potjes die u bij uw speciaal zaak in parfum vind. Mijn begrip alternatief is hier beperkt tot de groene kracht van moeder aarde, op zich een groot genoeg gegeven omdat het zowaar alles omvat op natuurlijk gebied. Zowel wat wij zien en dat wat tastbaar is, als datgene dat wij voelen of ervaren.

Wat kunt u met alternatieve schoonheid?

Zepen, badolie, bodymelk, dag en nacht crèmes, peelingen , pakkingen, badballen, u vind het zo gek niet of u kunt het zelf maken, met heel weinig inspanning helemaal aangepast aan uw eigen huid type en verlangens. Een gezonde geest woont in een gezond lichaam, en echte schoonheid zit van binnen! Als u lekker in uw vel zit dan straalt u dat uit, het is die uitstraling die u mooi maakt. Bij bepaalde huidproblemen, zal ik het dan ook niet na laten om u te laten zien waar het uiterlijke probleem op antwoord, of wat de oorspronkelijke vraag stelling van het lichaam zou kunnen zijn. Een gezonde geest woont in een gezond lichaam, en echte schoonheid zit van binnen! Dit zijn van die zinnen die zo waar zijn, maar ook zo moeilijk te veranderen. Hetgeen we lichamelijk kunnen doen, is onze eetgewoonten aanpassen. Maar hoe zit het dan met die geest? Als u probeert te achterhalen waar uw ongenoegens vandaan komen, dan kunt u er aan werken, en het gevoel door zijn tegengestelde deugd terug in balans brengen. Koud vraagt warmte, en warmte vraagt koude. Boosheid vraagt blijheid, maar blijheid ook boosheid. Je kunt geen reactie krijgen als er geen actie is geweest.

Dr Bach reikt u 38 bloesemdruppels aan om uw reactie in balans te brengen. Hier zegt Bach dan: lijden is een middel om een les te leren. Genezen is het gevolg van de geleerde les. Iemand die zich goed in zijn vel voelt die straalt dat uit, en dat is schoonheid in al zijn aspecten. Iemand die luistert naar zijn lichaam en het geeft waar het om vraagt, is lichamelijk gezond, iemand die luistert naar zijn geest en geeft waar om het vraagt is gezond van geest. Zij lopen samen hand in hand op weg naar perfecte schoonheid zoals het binnen uw zijn mogelijk is. Een gezonde geest in een gezond lichaam

^Naar het begin van deze pagina

Massage

Er is behoefte aan een veilige, koesterende aanraking in onze maatschappij. We weten niet meer hoe we elkaar ongecompliceerd kunnen aanraken of knuffelen. De spontaniteit van de aanrakingszin is verboden terrein geworden in, waarschijnlijk omdat het direct onder een erotische noemer wordt geplaatst. Spelenderwijs leren zien met je vingertoppen, en voelen met je ogen. Durf je zelf te voelen, en te genieten met al je zinnen. De tastzin is hét belangrijkste zintuig. Jammer genoeg ook het meest miskende. Massage is een aanrakingskunst! De behoefte aan massage groeit, mensen zijn immers steeds meer op zich zelf, raken afgesloten van de buiten wereld. Met dank aan onze tegenwoordige technologie wordt de wereld steeds kleiner, contacten worden gemakkelijker gelegd, en gesprekken kunnen overal plaats vinden. En dat is een vooruitgang, dat is zeker. Maar helaas zijn we hierdoor wel een heel belangrijk aspect kwijt geraakt en dat is het lichamelijk contact. Tegenwoordig stel je jezelf voor via een e-mail, en je wordt aanvaard of niet, op hoe je over komt op het scherm of via je stem, meestal valt zelfs de zoveel zeggende handdruk weg.

Technisch gesproken is massage een aan elkaar geregen ketting van handgrepen:

 • Effleurage = strijking
 • petrisage = kneding
 • tapottement= klopping
 • frictie= onderhuidse wrijving vibratie
 • schudden
 • stretchen en
 • puntdrukken

^Naar het begin van deze pagina

Efleurage of strijking

De eerste beweging van een massage, de strijking kan op vele manieren gebeuren , stevig of zacht, continue druk of met lichte samentrekkingen op bepaalde plaatsen, kort of lang, langzaam of juist heel snel. Terwijl je licht wrijft voel je de spieren onder je handen. En ook waar eventueel de eerste stoorvelden zich bevinden. Op deze prettige manier heb je het eerste contact gemaakt.

Petrisage of kneding

Het gaat hier ook echt over kneden, de eenvoudigste manier is de vergelijking met het deeg van een brood, pas je handpalmen aan het lichaam aan vouw je vingers er rond en maak s- vormige bewegingen , rol de spieren en diepere bindweefsel , knijp lichtjes en oefenen druk uit. Probeer het een vloeiende beweging te laten worden, hou een bepaald ritme aan.

Tapottement of klopping

Hakken, klappen, kloppen, slaan; 4 verschillende soorten kloppingen die we in de massage gaan gebruiken. Hakken met de zijkanten van de handen, vingers open of dicht, horizontaal of verticaal. Klappen, met beide handen tegelijk, handrug, handpalm, handrug, handpalm… Kloppen, kommetjes maken van de handen en zonder lucht te laten ontsnappen ritmisch op het lichaamsdeel laten neer komen. Slaan, met de rug van je vingers 1 voor 1 een zweep slag beweging maken.

^Naar het begin van deze pagina

Frictie of onderhuidse wrijving

Met de gehele hand of met 1 vinger of met de elleboog, stevige rond draaiende bewegingen maken zonder van plaats te veranderen. Een beweging die zeer geliefd is bij eventuele spierknoopjes.

Vibratie

Een beweging die heel wat inspanning vergt, zet een hand als hou vast op de tafel of op het bed en zet de andere hand zonder druk op het lichaamsdeel, span je spieren vanaf je elleboog, soms vanuit je schouder en tril langs het lichaamsdeel omhoog.

Schudding

Pak de spier beet met een hand of beide handen en zwiep hem stevig heen en weer, wordt vooral op kuiten en dijen gebruikt.

Stretchen

Als je weet waar de spier begint en eindigt kun je door je handen aan begin en einde te plaatsen deze spier oprekken, op lange spieren is het makkelijker om je handen kruislings te zetten.

^Naar het begin van deze pagina

Puntdrukken

Wanneer je een plekje extra wilt benadrukken of wilt activeren kun je hierop duwen, ook acupressuur maakt hier gebruik van, in de ontspannings massage gebruiken we ze tijdens de gelaat en hoofdhuid masage. Dit zijn de hoofdvormen van een massage, op hun beurt bestaan ze allen weer uit verschillende onderdelen. Maar massage mag je niet enkel technisch bekijken, Voor mij is het eigenlijk de reflectie van de liefde die je voelt voor je eigen lijf. Daarom is het heel belangrijk je zelf graag te zien. De ene is te dik, de andere te mager, de hoofdproblemen van de mens, nog niet gesproken over punt en kromme neuzen, flaporen, konijnentanden, lodderogen, scheelkijkers en zoeloe lippen. Iedereen heeft wel iets dat niet volgens de boekjes is. Maar is het niet zo, dat het belangrijkste vergeten wordt? Je functioneert goed, alles werkt naar behoeven en dat is toch eigenlijk ons streven? Door te masseren leer je

 • zowel je zelf als de ander te accepteren in hoe ze zijn of hoe je bent
 • Het helpt spier verkrampingen en verstijvingen te ontspannen
 • Het verhoogt de immuniteit
 • Verbetert de bloedcirculatie
 • Verzorgt de elasticiteit van het bindweefsel
 • Leert te ontspannen en los te laten
 • Geeft je een acceptatie gevoel ( zelfzekerder)
 • Verbetert je uiterlijk

Alles is natuurlijk terug te brengen naar 1 zaak: de doorbloeding verbeteren. Door de doorbloeding te activeren krijgen alle organen meer zuurstof rijk bloed, en afval stoffen verlaten het lichaam sneller. Kortom je beter voelen, je meer of weer mens voelen, beter functioneren!

J.van Riet

^Naar het begin van deze pagina

Aardigheden over planten
Overzicht
Hedendaags
  Het samenstellen van je eigen kruidenthee
  Wat is kruidengeneeskunde?
  Lijst van kruiden(middelen) positief beoordeeld door Commissie E
  Commissie E
  Sint-Janskruid en de pil
  De plant van Fred
  Kruiden in de keuken
  Enkele basisoliën
  Oliehoudende planten
  Bomen
    Bomen, een onderwerp apart
    Ginkgo
  Planten, informatie & wetenswaardigheden
    Vroeger
    Een oud-Romeinse boerenpesto
    Contraceptief in de oudheid: Duivelsnaaigaren
    Theriak (Theriacum)
    Wat waren de Kano-planten?
    Nu
    Signatuur van planten
    Signatuur van planten, uitgebreid met astrologie
    Toverplanten
    Over de plant als klok, een bloemenklok en Linnaeus
    Welke bloem of plant hoort bij vandaag?
    Geneeskrachtige planten op postzegels
    Cultuurgewassen, waar komen zij vandaan?
    Hennep is nog geen cannabis, maar wel een wonderplant
    Schrijvers en kruiden
    Klaprozendag of Poppy Day
    Monstransboon
    Paddenstoelen
    Regelmaat in het plantenrijk
    Dipsacus fullonum - Kaardebol
    Riet, typisch Nederlands, toch verrassend
  Bijzondere toepassingen
    Verfplanten
    Heggenleggen
    Papier van planten
    Toepassingen van planten
    Energiehagen rond tuinbouwgebieden
    Biobrandstoffen: biodiesel en koolzaadolie
  Medicinale toepassingen
    EHBO-Kruiden Top Tien
    Bijzondere kruidenthee (Canadian Essence)
    Maretak en kanker
    Medicinaal gebruik van kruiden, kort
    Antiviraal en daardoor ook tegen griep
    Zonnebloemoliekuur
  Kruiden(leer)
    Oude kruidenboeken online, overzicht, Alfabetisch auteurs
    Introductie
    Historische achtergronden
    Vroegste Oudheid
    Griekenland en Rome
    Middeleeuwen
  Bloeitijd van het kruidenboek
    11e eeuw tot 1475: Von Bingen - Anglicus
    1475 - 1539: Von Megenberg - Bock
    1542 - 1555: Fuchs - Lonicerus
    1554: Dodoens / Dodonaeus' Cruijdeboeck
    1571 - 1597: Lobelius - Gerard
    1601 - 1741: Clusius - Rumphius
    Latijn: Agricola - Tournefort
Taal en namen
  Volksnamen van planten: Uittien
    Namen en dingen
    Vergeten woorden
    Verbasteringen en volksetymologieën
    Goden en godinnen
    Spanjaarden en Turken
    Grappige namen
    Beenbreek en heelbeen
    Wonden en zweren
    Namen en legenden
    Mannetjes en wijfjes
    Angelsaksen en Nedersaksen
    Wedewinde en beerbinde
    Raadsels
    Taal en planten
    Nieuws over volksnamen van planten
    Volksnamen van planten (Vlaams)
    Plantennamen in de Nederlandse Dialecten (PLAND)
Recepten voor het koken met wilde planten
Schoonheidstips met planten
 
Woordenboek Nederlandsche Taal
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel