Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

 

Actuele toepassingen van planten

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten
Sitemap

Leesmaar.nl
Dodoens en meer bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Artsenijgewassen
Flora Batava

Krachtigeplanten.nl
A modern herbal: 100 medicinale planten
Massachusetts Institute of Technology

Naar begin Biologisch tuinieren

Zo werkt het

Biologisch tuinieren op een volkstuin

Mijn vrouw en ik hebben biologisch geteeld op verschillende volkstuinen. Er zijn een paar principes waar je ongewild mee te maken krijgt en waar je rekening mee moet houden.

In de eerste plaats vindt de eigenaar van de grond, meestal is dat de gemeente, dat alles er heel netjes uit moet zien. Waar dat nodig is worden de tuinen bijgewerkt met wat gif, als het er maar mooi uit ziet.

Vertel aan bijna niemand dat u geen gif gebruikt. "Ik kom wel even langs met de spuit" is een vaak gehoorde opmerking. Ook als je tuin er netjes uit ziet. Want al die vieze beestjes op jouw tuin, dat is toch geen gezicht? Met gif krijg je ze zomaar allemaal weg.

Omdat u op een biologische tuin uw eigen gang gaat blijft het onkruid er wat vaker staan. Misschien gaat u zelfs wel mulchen, zoek maar eens op wat dat is. Uw buren gebruiken waarschijnlijk wel gif, zorg dus voor hoge planten of een heg langs de randen van uw tuin. Dan heb je minder last van ongewenst bezoek. En hun gif kan niet naar uw tuin waaien. Nog eens: houd het (bijna) geheim.

Als dat is geregeld kunt u beginnen met het werken volgens een zaaikalender of zelfs de kalender van Maria Thun. En lekker dat uw groente en fruit worden!

Eens hadden wij een tuinbuurman die zei "ik spit nooit" en dat deed hij ook nooit. Toch zag zijn tuin er prachtig uit. Op onze vraag "hoe doe je dat toch?" kwam er een demonstratie: van een bloemkool nam hij alleen de kool mee naar huis. Hij maakte het gat van de plant wat groter, daar ging het resterende deel van de plant in. Het bodemleven smulde er van, dit afval was zomaar weg, volgend jaar zag je er bijna niets meer van. Toch hadden wij liever de composthoop.

Zorg er in elk geval voor dat u op uw tuin uw eigen gang kunt gaan. De resultaten zijn immers alleen voor u en voor een paar goede vrienden! Geniet ervan.

Johan Wijbenga.

 

Begin
Biologisch tuinieren

Onderwerpen

   
Woordenboek Nederlandsche Taal
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel