Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

 

Actuele toepassingen van planten

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten
Sitemap

Leesmaar.nl
Dodoens en meer bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Artsenijgewassen
Flora Batava

Krachtigeplanten.nl
A modern herbal: 100 medicinale planten
Massachusetts Institute of Technology

De levensenergie van bloesems (Bach)

Bloesemremedies, het maakproces en de kwaliteit

De Healing Herbs van Julian Barnard

   Na jarenlang naar tevredenheid met de Bachremedies van Julian Barnard (Healing Herbs) gewerkt te hebben, kreeg ik het gevoel en het idee, dat deze remedies de laatste jaren toch een beetje te traditioneel begonnen aan te voelen.

   Niet dat dit betekende dat de kwaliteit niet goed is, het heeft er meer mee te maken dat de remedies nog beter en dieper kunnen werken dan ze nu doen.

   De Healing Herbs zijn precies volgens de instructies van Dr. Bach gemaakt. Maar waarom zou je dit precieze pad van Dr. Bach blijven volgen? Uiteindelijk is alles waarvan je het idee hebt: dit is het enige en echte, ten dode opgeschreven.

   Wanneer je bijvoorbeeld een computer uitvindt, dan is op dat moment de computer een belangrijke nieuwe verbetering. Wanneer je echter terugkijkt, zie je dat over een korte periode de uitvinding van die tijd geen waarde meer heeft. De computer van veertig jaar terug kan bijvoorbeeld alleen maar optellen en vermenigvuldigen.

   Zou je nu zeggen, dit is de meest belangrijke uitvinding van de afgelopen vijftig jaar en zou je de computer niet veranderen en houden zoals deze oorspronkelijk was uitgevonden, dan zit je in het nu met een computer opgescheept waar je niet veel mee kunt.

   Zo is het ook met ieder geloof, iedere ontdekking. Zodra je zegt: 'Dit is het', en je vindt dat je het niet meer hoeft te veranderen, dan is het sterfproces al begonnen. Hierdoor krijg je vanuit ieder geloof weer een oorlog, omdat je moet vechten tegen alles wat anders is!

   Zo ook met bloesemremedies. Wanneer je remedies maakt vanuit het idee, dat het zo altijd is gedaan en dat het zo hoort, krijg je remedies die misschien passen in de jaren dertig of zestig van de vorige weeuw, maar niet meer thuishoren in deze tijd.

^Naar het begin van deze pagina

Originele bloesemremedies en verandering

   Vergelijk je nu een aantal verschillende Bach-bloesemsystemen, die dezelfde remedies maken, dan kom je energetisch grote verschillen tegen.

   Wanneer Nelson Bach (de producent van de Bach Original Flower Remedies) beweert dat door hen de zogenaamde originele remedies worden gemaakt, waarbij het maakproces identiek is aan wat Dr. Bach voorschreef, dan is dit maar een gedeeltelijke waarheid. Dr. Bach had geen machines die de flesjes voor hem afvulden.

   Het totale proces van remedies maken werd met de hand gedaan. Normaal maakte Dr. Bach een stockflesje door 2 druppeltjes van de moedertinctuur in een 30 ml flesje met cognac te doen.

   Is dit hetzelfde als wanneer je een grote ketel neemt en hierin verhoudingsgewijs dezelfde hoeveelheid doet? Ja, wanneer je alleen naar de kwantiteit en de verhouding kijkt, en nee, omdat de verandering niet gemaakt zou moeten worden in het afvul- en preparatieproces.

   De verandering moet gemaakt worden in het afstemmingsproces met de plant of bloem. Juist in een tijd van vervreemding en desocialisatie is het van belang dat er gezocht wordt naar een nieuwe verdieping.

   Deze verdieping kan gevonden worden in de afstemming en verbinding met het wezen van de plant en de omgeving.

   Een 'originele' bloesemremedie kan bovendien niet bestaan, omdat ieder moment van maken ook een moment is dat niet meer terugkomt.

   Zo zal een bloesemremedie die Dr. Bach zelf gemaakt heeft, compleet kunnen verschillen van dezelfde bloesemremedie die jaren later door een opvolger gemaakt wordt.

   Hierbij is de stand van de sterren van essentieel belang bij het maken.

   En niet te vergeten zijn de intenties van de maker minstens zo belangrijk. Hierbij kun je jezelf de vraag stellen: wat is de reden waarom ik die bloesem wil maken? Is het omdat jij de bloesem zelf nodig hebt of doe je dit omdat het je werk is, of maak je de remedies om het werk van een ander in stand te houden?

   Het uiteindelijke geboortemoment van de remedie is het moment, wanneer het water waar de bloemen in hebben gelegen, bij de cognac komt.

   Dit is het moment van geboorte van de bloesemremedie en daar kun je een geboortehoroscoop van maken.

   Eén dag verschil in het maakproces kan een totaal andere horoscoop geven, de basispatronen zijn vaak wel dezelfde, maar de diepere lijnen en verbindingen kunnen totaal anders zijn. In het maakproces zullen ook je intenties tot uitdrukking komen.

   Ben je nog aan het onderzoeken en sta je open voor nieuwe manieren en ideeën, dan komt dit ook tot uitdrukking in de remedies en deze remedies zullen dan ook dit zoekende karakter bij zich dragen.

   Zo zullen remedies, die gemaakt zijn vanuit onderzoek, een meer open karakter hebben en zullen ze, wanneer je deze gaat gebruiken in je geest zich ook op deze manier manifesteren.

   Ze zijn gemakkelijker toegankelijk voor de nieuwe ontwikkelingen van jezelf, en helpen je te onderzoeken en te openen voor het nieuwe.

^Naar het begin van deze pagina

De Deva Bachremedies van Philippe Deroide

   De Healing Herbs hebben een meer 'Engels' karakter. Zo is het vroeger gedaan en zo wordt het nu ook gedaan in de geest van Dr. Bach.

   De Healing Herbs zullen daardoor vastigheid geven, zekerheid, waarbij je niet te veel buiten je vaste en gebruikelijke patronen zult raken.

   Kies je meer voor vernieuwing en beweging, dan zullen de Deva Bachremedies (gemaakt door Philippe Deroide van het Franse bedrijf Elixirs Floraux Deva) je meer aanspreken.

   De 'originele' Bachbloesems zullen door de verandering in het maakproces - en de Europese regelgeving is hierbij een niet te negeren factor in het hele proces - steeds verder vervlakken.

   Dit kan uiteraard ook voor ieder ander systeem van bloesemremedies gelden. Een van de belangrijkste momenten in het maakproces is de eerste verbinding met de plant/bloem, de ontmoeting: de bloem of plant kom je niet voor niets tegen, dit hoort bij je proces van bewustwording.

   Je komt de bloem tegen omdat je deze nodig hebt voor je eigen ontwikkeling. Maar het kan ook zijn, dat de moedertinctuur of voorraad opraakt.

   De kunst is dan om een bloesemremedie te maken die minimaal op hetzelfde niveau werkt als toen je de eerste keer de remedie maakte.

   Nog beter is het natuurlijk, wanneer je de remedie kunt verhogen (verdiepen) in kwaliteit.

^Naar het begin van deze pagina

Een voorbeeld uit de praktijk: Yellow Star Tulip

http://www.bloesem-remedies.com/images/br023.jpg
Foto van deYellow Star Tulip

   Als voorbeeld hierbij een verslagje van het maakproces van de remedie Yellow Star Tulip, geprepareerd van de plant Calochortus monophyllus, een wild tulpje uit het westen van de Verenigde Staten (de soort heeft geen Nederlandse naam).

   Toen ik de eerste keer een remedie van deze plant maakte, was dit liefde op het eerste gezicht.

   Na een jaar en enkele weken van observatie was het moment gekomen om de remedie te maken. Daarvoor moest ik, net zoals bij een gewone relatie, eerst contact met de plant maken en met haar (ik vat een plant als een vrouwelijk wezen op) proberen te communiceren.

   Het inzicht was, dat dit een gevoelig wezen was, met een warm, zacht en openmakend bewustzijn.

   Ze brengt je in de diepte van je gevoelens en helpt je om deze naar buiten te brengen en laat je tevens handelen vanuit je gevoel.

   Vijf jaar later heb ik de remedie opnieuw gemaakt, waarbij opnieuw de verbinding moest worden gemaakt. In dit proces kreeg ik hetzelfde inzicht als de eerste keer toen ik de remedie maakte, maar toen de remedie klaar was, kreeg ik het duidelijke gevoel dat hij niet af was.

   Hij was niet compleet. Na verschillende gesprekken met vrienden, die ook dit gevoel hadden, ontdekte ik ineens de oplossing. Ik was toen in de Verenigde Staten en was, zoals ik gewend was, bij mijn gevoel begonnen en had de afstemming vandaaruit gemaakt.

   Toen ik Richard Katz van het Californische F.E.S.-centrum vroeg hoe hij de dag begon wanneer hij een remedie maakte, zei hij: ik kijk eerst naar de lucht en wanneer het mooi weer is, met een heldere en strak blauwe lucht, ga ik op zoek naar de bloemen die op dat moment op de top van hun bloei staan.

   Dit vond ik een verstandige aanpak. Ik wachtte een mooie zonnige dag af, met een stralend blauwe lucht.

   Een aantal dagen later was het zover, ik nam de al gemaakte moederremedie mee en ging op zoek naar een plaats waar mooie en krachtige Yellow Star Tulips groeiden.

   Bij de schaal met nieuwe bloemen plaatste ik ook de eerder gemaakte remedie.

   Ook heb ik het gehele proces via het rationele gedaan - de mooiste en grootste bloem en de tijd tot 13:00 uur, wat eigenlijk 12:00 uur was, wanneer de zon haar hoogste stand heeft bereikt.

   Toen later de horoscoop van de eerst geprepareerde bloesem was gemaakt, bleek dat deze een belangrijke en sterke verbinding had met de maan.

   De tweede bloesem had echter een belangrijke en sterke verbinding met de zon. Hierdoor ontstond een remedie met een geheel nieuwe kwaliteit.

   Niet alleen werkte de Yellow Star Tulip op het gevoel en het vrouwelijke, intuïtieve, maar nu was er ook een mannelijke, sensitieve kwaliteit.

   Deze nieuwe kwaliteit in de bloesemremedie was een kwaliteit van medeleven en openheid voor de ander: openstaan voor de werkelijke gevoelens en problemen van de ander en daardoor in staat te zijn om de ander op een diep niveau te kunnen helpen.

   Wanneer de Yellow Star Tulip bij het uitzoeken bij de gevoelskant of vrouwelijke kant wordt uitgezocht, zal ze dan ook helpen met het openen, inzicht geven en bewust maken van dit vrouwelijke gebied.

   Wordt de Yellow Star Tulip echter uitgekozen voor het mannelijke bewustzijnsdeel, dan helpt de Yellow Star Tulip om je te openen voor de genezing en hulp voor de ander.

   De Yellow Star Tulip is inmiddels voor de derde keer gemaakt, de werking van deze nieuwe Yellow Star Tulip is nog verder verdiept.

   De Yellow Star Tulip heeft er nu een derde niveau bij gekregen.

   Dit is het openstaan voor de universele liefde, het geeft de verbinding met het hogere en de wereld van de vaak niet zichtbare ondersteuning, de engelenwereld.

   Uiteindelijk is het maken van een bloesemremedie een levend proces.

   Dit dynamische is voor het prepareren van bloesemremedies het belangrijkste aspect. Niet minder belangrijk is, dat de maker een onderzoeker blijft.

   Hierdoor zullen de remedies vitaal en levend blijven, speciaal wanneer het prepareren met een open hart en vanuit liefde gebeurt.

   Probeer daarom zelf altijd zoveel mogelijk te voelen hoe de remedies zijn, hoe ze aanvoelen, en vergelijk de remedies die nieuw zijn ook eens met andere remedies die je bezit.

   Een mooie folder of een origineel merk wil nog niets zeggen over de werkelijke kwaliteit.

B.Zaalberg. Niet eerder gepubliceerd en hier met zijn toestemming geplaatst.

^Naar het begin van deze pagina

De levensenergie van bloesems (Bach)
Begin
 
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel