Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

 

Actuele toepassingen van planten

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten
Sitemap

Leesmaar.nl
Dodoens en meer bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Artsenijgewassen
Flora Batava

Krachtigeplanten.nl
A modern herbal: 100 medicinale planten
Massachusetts Institute of Technology

De levensenergie van bloesems (Bach)

Cerato (Loodkruid) (5)

Loodkruid - Cerato

Tekst A.Kolen:

8. Cerato (Loodkruid) (5)
Cerato.

Bloei: augustus, september.

   In tuinen.

   Niet inheems.

   Soms verkrijgbaar bij een kweker of tuincentrum.

   Het is een winterharde heester met een blauwe bloemen.

   Uit balans:

  • Cerato-mensen vragen anderen om raad omdat ze niet op zichZelf durven te vertrouwen. Als er in een disharmonie van Cerato al intuïtieve gedachten toegelaten worden, worden ze verstandelijk vrijwel altijd genegeerd. Doordat mensen in een disharmonie van Cerato aan hun beslissingen twijfelen en continu andere mensen om raad vragen, blijven ze maar twijfelen. Het gebeurt immers dat je verschillende meningen van verschillende mensen krijgt als je iedereen om raad gaat vragen. In deze gemoedstoestand ben je erg beïnvloedbaar, omdat je geen waarde hecht aan je eigen oordeel en niet luistert naar je intuïtie. Cerato-mensen verzamelen schatten aan informatie, zonder dat ze beseffen hoeveel ze weten en nagenoeg niets doen met hun kennis.

   In balans:

  • Vertrouwen op jeZelf, intuïtieve gedachten toelaten en ernaar willen-kunnen-durven luisteren zonder de realiteit uit het oog te verliezen, je hart durven volgen, zelfverzekerdheid.

   Dr. Bach over Cerato:

"Het Loodkruid zal je helpen je individualiteit en je persoonlijkheid te vinden en, bevrijd van invloeden van buitenaf, je in staat te stellen die grote gave van wijsheid, die je bezit, te gebruiken voor het welzijn van de mensheid" (C.W., blz. 108).

Vertrouwen heeft geen controle nodig.

Tekst uit Dr. Edward Bach: Bevrijd Uzelf

9. Loodkruid (Cerato): Onwetendheid - Wijsheid

   Bent u een van degenen die van mening zijn dat u niet verstoken bent van wijsheid, dat u iemand met een rijp oordeel bent en een leidsman voor uw naasten zou kunnen zijn?

   Vindt u dat u het vermogen hebt hen te raden in hun problemen, hen te troosten in hun verdriet en altijd een steun voor hen te zijn in hun narigheden, maar desondanks, door een gebrek aan zelfvertrouwen, hierin tekortschiet, mogelijk omdat u te veel luistert naar wat anderen zeggen en te veel aandacht schenkt aan de sociale conventies?

   Begrijpt u dat juist dat tekort aan zelfvertrouwen, die neiging om uw eigen wijsheid en kennis in twijfel te trekken, u in de verleiding brengt te veel waarde te hechten aan de mening van anderen?

   Dan zal het Loodkruid u helpen uw eigen individualiteit, uw ware aard te ontdekken en, bevrijd van uitwendige invloeden, u in staat stellen om al de wijsheid die u geschonken is in te zetten voor het heil van de mensheid.

Lees verder in Dr. Edward Bach: Bevrijd Uzelf

Tekst R.van der Hoeden:

Cerato (Plumbago, Chinese Plumbago, Leadwort) – Loodkruid

Loodkruid – Ceratostígma willmottiána (corr. Ceratostigma willmottianum)

Strandkruidfamilie (Plumbaginaceae).

   Bloei: augustus, september.

   In tuinen.

   Niet inheems.

   Soms verkrijgbaar bij een kweker of tuincentrum.

   Met de namen van deze remedie is het ingewikkeld gesteld.

   Cerato, de naam die Dr. Bach eraan gaf, is geen bestaande naam in de flora's. Dr. Bach nam eenvoudig het eerste gedeelte van de botanische geslachtsnaam Ceratostigma.

   Deze is samengesteld uit Grieks keras 'hoorn' en stigma 'stempel' (u weet wel: het uiteinde van de stamper, die bestaat uit vruchtbeginsel, stijl en stempel; op de stempel kiemen de stuifmeelkorrels) en is gekozen omdat de soorten die in dit geslacht worden samengevat, als kenmerk een hoornachtig uitgroeiseltje aan de stempel hebben.

   Een bekende soort, althans bekender dan Bachs Cerato, is Ceratostigma plumbaginoides uit Noord-China, die in de vorige eeuw werd ontdekt en tegenwoordig ook in Nederland vrij veel wordt gekweekt.

   De oude botanische naam van deze plant was Plumbago larpentae.

   De soort werd in 1846, samen met een groot aantal andere nieuw ontdekte planten, door Sir George Larpent in Engeland ingevoerd. Zijn echtgenote, Lady Larpent, ontving ze en één soort werd naar haar vernoemd: P. larpentae (soms onjuist P. larpentiae).

   De Engelse naam van deze plant is Hardy Blue-flowered Leadwort. In Nederland en België kende men de plant vroeger onder de naam Lady Larpents loodkruid.

   Loodkruid is een vertaling van Plumbago, dat zelf weer is afgeleid van Latijn plumbum 'lood' en Grieks ago 'ik voer'.

   En die naam heeft dit geslacht (en de hele familie van de strandkruidachtigen, de Plumbaginaceae) gekregen omdat het sap van een ándere Plumbago, namelijk Plumbago europaea, een kruidachtige plant uit het Middellandse-Zeegebied, een loodgrijze verkleuring van de huid veroorzaakt wanneer dat met de huid in aanraking komt.

   De Plumbago die in tuincentra wordt aangeboden, is de Plumbago auriculata, de Loodplant of Mannentrouw (in het Engels: Leadwort, (Cape) Plumbago, Cape Leadwort of Skyflower).

   Deze duik in de historie verklaart de namen Plumbago, loodplant, loodkruid en leadwort.

   Leadwort is de Engelse aanduiding voor de familienaam geworden. (Wort, dat nog in veel Engelse plantennamen voorkomt, is een oud Engels woord voor 'plant' of 'kruid', dat samenhangt met ons woord wortel en het Duitse Wurz, beide teruggaand op Gotisch waurts 'wortel'; lead, en lood, is vermoedelijk ontstaan uit een Keltisch woord dat zelf weer teruggaat op de Indo-europese stam pleu- in woorden voor 'stromen', zoals in Duits fliessen en Engels float, in dit geval om het stromen van vloeibaar lood aan te duiden.)

   De Plumbago die Dr. Bach in een tuin in de omgeving van Cromer zag bloeien, was echter geen Plumbago maar een Ceratostigma!

   De botanici hadden namelijk ontdekt dat een aantal nieuwe soorten, waaronder Dr. Bachs Cerato, ten onrechte was ondergebracht in het genus Plumbago. (Wat de bloeivorm betreft lijkt Ceratostigma weliswaar veel op Plumbago, maar zij mist de voor Plumbago kenmerkende kliertjes op de bloemkelk.)

   Ook de Cerato werd in de vorige eeuw in Engeland ingevoerd (uit West-China) en vernoemd naar een vrouw: Ellen Ann Willmott, die de plant opkweekte uit zaad dat zij had gekregen van het Arnold Arboretum in Engeland. Vandaar de soortnaam willmottianum.

   De onjuiste schrijfwijze willmottiana heeft nog betrekking op de oude geslachtsnaam Plumbago (een vrouwelijk woord).

^Naar het begin van deze pagina

De levensenergie van bloesems (Bach)
Begin
 
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel