Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

 

Actuele toepassingen van planten

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten
Sitemap

Leesmaar.nl
Dodoens en meer bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Artsenijgewassen
Flora Batava

Krachtigeplanten.nl
A modern herbal: 100 medicinale planten
Massachusetts Institute of Technology

De levensenergie van bloesems (Bach)

Hornbeam (Common Hornbeam, White Beech) – Haagbeuk

Haagbeuk – Carpínus bétulus

Tekst A.Kolen:

25. Hornbeam (Haagbeuk) (17)
Hornbeam.

   Bloei: april, mei.

   De boom kan een kroonomvang van tien meter bereiken.

   Voor gebruik als laanboom wordt de Haagbeuk gekloond om evenwaardige bomen van dezelfde hoogte en kroonomvang te krijgen.

   De Haagbeuk is geen beuk, maar wordt zo genoemd omdat hij in groeiwijze op een Beuk lijkt en omdat hij zich goed laat snoeien en daarom geschikt is voor hagen.

   Het is een traag groeiende boom, met een lange levensduur die het liefste op een matig vruchtbare, leemhoudende grond groeit.

   De boom levert een zeer dichte, sterke en taaie houtsoort, die vooral in de pianobouw wordt gebruikt.

   De schoonheid van de Haagbeuk als boom schuilt in de gladde, donkerbruin gegroefde bast, de regelmatige nervatuur in het blad, de prachtige oranje gele verkleuring van het blad in de herfst en de overvloedige bundels gevleugelde vruchten in het najaar.

   Uit balans:

  • Onzekerheid, mentale moeheid, mentale overbelasting, maandagochtend gevoel, uitstellen, teveel indrukken opnemen, niet uit bed kunnen komen, gevoel in een "eeuwige sleur" te leven, blind varen op automatisme, het werk doen valt zwaar, concentratie stoornissen, er is geen goed evenwicht tussen de prikkeling van het mentale niveau en de andere niveaus, rode/ tranende/ branderige ogen van moeheid hebben, een gevoel van mijn hoofd loopt vol, krachteloosheid. Hornbeam mensen drinken vaak veel koffie, cola of andere stimulerende middelen.

   In balans:

  • Vitaliteit, wakkere levendige geest, vertrouwen in het eigen kunnen, opvolgen van spontane impulsen, doen waar je plezier in hebt want dingen waar je plezier in hebt kosten wel energie maar leveren positieve energie op.

   Dr. Bach over Hornbeam:

"Weet dat ieder moment van werk en ontspanning een impuls tot leren met zich meebrengt en een verlangen tot het ervaren van wezenlijke zaken, wezenlijke avonturen en daden, die de moeite waard zijn" (C.W., blz. 149).

Contact met je verlangens is contact met je ziel.

Tekst R.van der Hoeden

   Hazelaarfamilie (Corylaceae).

   Bloei: april, mei.

   In loofbossen, houtwallen en hakhout op goede grond, meestal als struik of kleine boom.

   Veel aangeplant als laanboom en in heggen.

   De Haagbeuk is geen beuk, maar wordt zo genoemd omdat hij in groeiwijze op een beuk lijkt en omdat hij zich goed laat snoeien en daarom geschikt is voor hagen.

   De soortnaam betulus komt van Latijn betula 'berk' en is gekozen omdat de bladeren van de Haagbeuk doen denken aan die van een berk.

   Carpinus zou zijn ontleend aan het Latijnse woord carpentarius 'wagenmaker', dat is afgeleid (aldus Scheffer en Storl) van Keltisch carpentum 'rijtuig, wagen'. Dit woord is samengesteld uit de woorden car 'hout' en pin 'hoofd (schedel)', en betekent zoiets als 'hout zo hard als een kop'.

   Het hout van de Haagbeuk is inderdaad buitengewoon hard en wit als hoorn of been (van een schedel). Hierop hebben de Engelse namen White Beech (witte beuk) en Hornbeam (stralend als hoorn) betrekking. Horn hangt vermoedelijk ook samen met de horens van verschillende soorten dieren, die immers uitgroeisels van de schedel zijn en kracht uitdrukken.

   Vanwege zijn hardheid werd het hout van de Haagbeuk, tot de uitvinding van het staal, veel gebruikt om schroeven, tandraderen, hamers, hakblokken en andere duurzame voorwerpen te maken.

   In de taal der bloemen staat de Haagbeuk voor sieraad.

^Naar het begin van deze pagina

De levensenergie van bloesems (Bach)
Begin
 
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel