Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

 

Actuele toepassingen van planten

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten
Sitemap

Leesmaar.nl
Dodoens en meer bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Artsenijgewassen
Flora Batava

Krachtigeplanten.nl
A modern herbal: 100 medicinale planten
Massachusetts Institute of Technology

De levensenergie van bloesems (Bach)

White Chestnut – Kastanje, Paardenkastanje

Witte paardenkastanje – Aésculus hippocástanum

Tekst A.Kolen:
32. White Chestnut (Kastanje) (35)
White Chestnut.

   Bloei: mei.

   De "gewone" of Wilde Kastanje, officieel de Witte Paardenkastanje, stelt weinig eisen aan zijn omgeving.

   In het voorjaar worden de takken wel verkocht in de winkel om binnen in een vaas te zetten. Een aanrader, want dan pas kan je goed zien hoe de bloem en bladeren uit hun donsbedje kruipen.

   Buiten lopen de blad- en bloemknoppen uit bij voldoende warmte.

   Het gaat snel, voor je het weet is de Kastanje getooid met bloemtrossen die tot 30 cm hoog kunnen worden en wel wat op kaarsen lijken.

   Ze hebben een sterke geur.

   Over het waarom van de naam Paardenkastanje gaan verschillende verhalen.

   In Turkije, waar de boom oorspronkelijk vandaan komt, zou men gekookte kastanjes aan de paarden gegeven hebben bij hoest of zouden de Turken hun drachtige merries de zetmeelrijke zaden gevoerd hebben.

   Een andere theorie zegt dat de boom zo werd genoemd, omdat het grote bladmerk veel lijkt op een paardenhoef.

   De naam Kastanje is gerelateerd aan de eetbare Tamme Kastanje (Sweet Chestnut), omdat de zaadbolsters van beide soorten allebei stekels hebben en wat op elkaar lijken. Toch zijn deze bomen niet aan elkaar verwant.

   Uit balans:

  • Piekeren, wanhoop, ongewenste gedachten, malende gedachten, innerlijke discussies, chronische hoofdpijn, moeilijk in slaap vallen, vroeg ontwaken, lage selectie drempel, praten tegen jezelf, moeheid, depressieve trekjes, het gevoel in een "zwart gat" te zitten, vertwijfeling, verlaten voelen, leeg gevoel van binnen, conflicten met je ziel.

   In balans:

  • Helderheid, klaarheid, gedachte sporen los kunnen laten, onderscheidingsvermogen, los kunnen laten, rust, problemen weten, contact met je hogere zelf.

   Dr. Bach over White Chestnut:

"Leren gaat het beste met een rustige en meditatieve geest. Door onszelf in een sfeer van vrede te brengen, stellen wij onze Ziel in staat tot ons te spreken door middel van ons bewustzijn en onze intuïtie en ons te begeleiden in overeenstemming met Haar wensen" (C.W., blz. 147).

Liefde is energie en energie is beweging.

Tekst R.van der Hoeden

   Witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum): veel aangeplant als sierboom, ook in bossen; soms verwilderd.

   De Witte paardenkastanje heette vroeger Wilde kastanje (wild, omdat de vruchten voor de mens niet eetbaar zijn, in tegenstelling tot die van de Tamme kastanje).

   De oude Latijnse naam voor 'een eikensoort gewijd aan Jupiter', aesculus, werd door Linnaeus uitverkoren om er het geslacht van de Paardenkastanjes mee aan te duiden.

   De soortaanduiding hippocastanum betekent letterlijk 'paardenkastanje' (van Grieks hippos 'paard' en Latijn castanea 'kastanje', een woord dat is afgeleid van de naam Kastanaia, een stad in Klein-Azië uit de klassieke oudheid).

   In het oorspronkelijke verspreidingsgebied van de paardenkastanje, Turkije tot de Himalaya, en later ook in Europa waren de zaden van de Paardenkastanje, de bekende bruine kastanjes, paardenvoer en een middel tegen onder andere hoesten en dampigheid.

   De Paardenkastanje dankt zijn naam hoogstwaarschijnlijk aan het feit dat zijn zaden gelijkenis vertonen met die van de Tamme kastanje.

   Maar misschien heeft de naam ook te maken met het feit dat de plaats waar de bladsteel in de herfst loslaat (het bladlitteken), de vorm van een hoefijzertje heeft.

   In de taal der bloemen staat de (Witte) paardenkastanje voor weelde.

   Dr. Bach noemde deze remedies White en Red Chestnut, om ze duidelijk van elkaar te onderscheiden. Zie verder onder Chestnut Bud – Knop van de Paardenkastanje (7)

^Naar het begin van deze pagina

De levensenergie van bloesems (Bach)
Begin
 
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel