Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

 

Actuele toepassingen van planten

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten
Sitemap

Leesmaar.nl
Dodoens en meer bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Artsenijgewassen
Flora Batava

Krachtigeplanten.nl
A modern herbal: 100 medicinale planten
Massachusetts Institute of Technology

De levensenergie van bloesems (Bach)

Wild Oat (Wood(land) Brome, (Hairy) Brome Grass) – (Ruwe) Dravik

Ruwe dravik – Brómus ramósus (corr. Bromopsis ramosa subsp.ramosa; syn. Bromus asper)

Tekst A.Kolen:

Wild Oat (Ruwe dravik) (36)
Wildoat.

   Bloei: juni tot augustus.

   Ruwe dravik is een grassoort, de enige grassoort die Dr. Bach als remedie gebruikte.

   Hij komt voor aan bosranden, dicht struikgewas en in de wegberm.

   De bloemetjes zie je niet gemakkelijk, ze zitten in de pluimen.

Uit balans:

  • Onvervuld, ontevreden, zoekende, onzekerheid over het levenspad, innerlijke leegte, weet eigenlijk niet wat hij/zij wil, wisselen vaak van baan, partner, geen echte vreugde voelen, zin in uiterlijke schijn zoeken, niet weten wat te kiezen aan zingeving in het leven, gevoel op een kruispunt te staan maar de afslag niet weten te vinden, zelfvervreemding, moedeloosheid.

In balans:

  • Rust en zekerheid, keuze van het levenspad met het gevoel dat "het" goed is zo, wilskracht, veelzijdigheid, roeping, intuïtie, luisteren, keuzes kunnen maken, een rijk en vervuld leven.

   Dr. Bach over Wild Oat:

"Laat ons dat ene in het leven vinden dat ons het meest aantrekt, en dat dan doen! Laat het ene zo'n deel van ons uitmaken, dat het net zo natuurlijk is als ademhalen; net zo natuurlijk als het voor de bij is om honing te verzamelen en voor de boom om in de herfst zijn oude bladeren af te schudden en in de lente nieuwe voort te brengen. Als we de natuur bestuderen, dan ontdekken we dat ieder schepsel, vogel, boom en bloem een eigen rol vevult, een eigen specifiek en bijzoder werk verricht, dat het gehele Universum helpt en verrijkt" (C.W., blz. 97).

Enjoy!

Tekst R.van der Hoeden

   Grassenfamilie (Poaceae).

   Bloei: juni tot augustus.

   Op kapvlakten en aan bosranden, vooral op kalkrijke grond. Zeer zeldzaam.

   De Ruwe dravik is de enige grassoort die Dr. Bach als remedie gebruikte.

   De oorsprong van het woord dravik is onzeker, maar er is verwantschap met Oud-Engels drafoc en met ons woord dreps, van Middel-Nederlands trefse, drepse 'wilde haver'.

   De plant is een verre verwant van de bekende graansoort Haver (Avena sativa). Hierop berust zowel de Engelse naam Wild Oat (wilde haver) als de oude botanische geslachtsnaam Bromus, wat een transcriptie is van Grieks bromos 'haver'.

   De aanduiding ramosus/ramosa betekent 'vertakt' in het Latijn en houdt verband met de wijd vertakte groeiwijze van de dravik.

   Tegenwoordig beschouwt men de Ruwe dravik niet meer als een aparte soort, maar als een ondersoort van het genus Bromopsis (Vaste dravik): Bromopsis ramosa subsp. ramosa (Ruwe dravik).

   In Nederland komt ook nog Bromopsis ramosa subsp. benekenii (Bosdravik) voor. 'Ruw' heeft betrekking op de onderste bladscheden die dicht bezet zijn met lange ruwe haren.

   Dat verklaart de oude botanische naam Bromus asper: asper betekent 'ruw' in het Latijn. De nieuwe geslachtsnaam Bromopsis betekent: 'wekt de indruk op Bromus te lijken'.

   In de taal der bloemen symboliseert Dravik ondeugd (gras in het algemeen onderdanigheid, nut, en Haver de beheksende ziel van muziek).

^Naar het begin van deze pagina

De levensenergie van bloesems (Bach)
Begin
 
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel