Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

 

Actuele toepassingen van planten

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten
Sitemap

Leesmaar.nl
Dodoens en meer bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Artsenijgewassen
Flora Batava

Krachtigeplanten.nl
A modern herbal: 100 medicinale planten
Massachusetts Institute of Technology

De levensenergie van bloesems (Bach)

De zeven Helpers

Gaspeldoorn

Eik

Struikhei

Bronwater

Dravik

Olijf

Wijnstok

Foto's Helmut Maier

   De volgende zeven remedies - de zeven Helpers - ontdekte Dr. Bach in 1933 en 1934.

   Gaspeldoorn en Eik vond Dr. Bach bij Marlow aan de Thames in het graafschap Buckinghamshire, in april 1933. Gaspeldoorn prepareerde hij ter plekke. In Cromer potentieerde hij de Eik-remedie voor de eerste keer in mei 1933, met bloesems van een grote groep Zomereiken rond de plaats van het vroegere Romeinse legerkamp van Felbrigg, vlakbij Cromer.

   In september 1933 in Wales prepareerde hij voor de eerste keer de remedie Struikhei, van planten in een heideveld in de buurt van Crickhowell.

   In diezelfde maand bereidde hij de remedie Bronwater met het water uit een oude, verlaten bron in Wales. Nadat Dr. Bach in Sotwell (Mount Vernon) was komen wonen (april 1934), gebruikte hij het water van de natuurlijke bron in het dorp, dat naar zijn zeggen geneeskrachtige eigenschappen, vooral voor de ogen, had.

    In het najaar van 1933 had Dr. Bach het karakter en de gemoedsgesteldheid van nog drie remedies voor zichzelf geformuleerd, en hij wist welke planten en bomen hij daarvoor nodig had: de Ruwe dravik, de Olijf en de Wijnstok. De Ruwe dravik vond hij in april 1934 in Sotwell en in mei potentieerde hij de remedie voor de eerste keer. De eerste fles met gepotentieerd extract van de Olijf en de Wijnstok kreeg hij in de zomer van 1934. De Olijftinctuur kreeg hij van vrienden uit ItaliŽ, die van de Wijnstok kwam uit Zwitserland.

^Naar het begin van deze pagina

Schema's A.Kolen:

De zeven helpers

Hoofdgroep Onzekerheid Moedeloosheid of wanhoop Eenzaamheid Overbezorgdheid voor het welzijn van anderen Onzekerheid Onvoldoende interesse voor het heden Overbezorgdheid voor het welzijn van anderen
 
 

Gaspeldoorn

Eik

Struikhei

Bronwater

Dravik

Olijf

Wijnstok

Uit balans Wanhoop, hopeloo-sheid Uitputting door zich te intens ergens voor in te zetten Zelfgerichtheid Starheid Onvervuld Uitputting Dominantie
In balans Vertrouwen, hoop Uithoudings- en doorzettingsvermogen Onzelfzuchtig Flexibiliteit Vervulling Energievol Leidt zonder dwang

   Het eerste getal vóór de Bachbloesems die hieronder beschreven worden, duidt op de volgorde waarin Dr. Bach zijn bloesemremedies waarschijnlijk vond.

   Daarna volgt de Engelse benaming voor de desbetreffende Bachbloesem met tussen haakjes de Nederlandse benaming.

   Het laatste getal (tussen haakjes) is het nummer van de desbetreffende remedie in de remedieset die ik gebruik (volgorde volgens het Engelse Bach Centre).

Ga verder naar De tweede reeks van negentien remedies

R.van der Hoeden

^Naar het begin van deze pagina

De levensenergie van bloesems (Bach)
Begin
 
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel