Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

f

 

Actuele toepassingen van planten
Sitemap
Index

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten

Leesmaar.nl
Dodoens en andere bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Plantenboeken opengelegd

Index Het Groene Virus \

2 Scanner als herbariummaker

   In een grijs, nou ja, niet echt grijs verleden maakten we een plantenverzameling van in een telefoonboek gedroogde planten. Dat was toen zo’n beetje gewoon, maar was soms wel een zooitje. Planten verzamelen is gewoon leuk om te doen. Een echte plantkundige in den dop had een herbariumtrommeltje mee op wandeling waarin enkele planten zonder kneuzen de reis naar huis konden maken. Dan was het de kunst om een plant zodanig tussen papier te leggen dat je een fraai “geprepareerde “ plant op een standaardvel papier gedroogd en wel kon opbergen in een doos. Einde verhaal.

   Als je snel werk wilde maken, want dat drogen nam wel een weekje in beslag, dan maakte je van twee planken en een viertal vleugelmoeren en “slotboutjes” een plantenpers. Die plantenpers had een grotere maat dan het “standaardopbergvel” maar is simpel te maken. Als je staandaardopbergvel een A4 formaat heeft dan heb je twee planken of multiplex van 27 bij 35 cm nodig. Vier M6 van 50mm lang( die maat kent de ijzerwarenboer als je ze gaat kopen ) slotboutjes en vleugelmoeren en vier bijpassende “revetringen” als je het echt mooi wil maken.

   Op elke hoek van je plankjes teken je twee centimeter af, leg ze op elkaar en dan boor je met een boor van 6 millimeter op elke hoek een gat door de planken. Ik zet er een paar foto’s bij om te laten zien wat ik bedoel. De pers op de foto is van mijn zoon toen hij een jaar of acht was, maakte hij die bij de jeugdafdeling van het IVN in Breda.

   Daar kunnen de slotboutjes dan in gestoken worden. Op het bovenste plankje leg je om de slotboutjes de revetringen, draai de vleugelmoeren erop en draai die echt lekker stevig aan zodat de slotboutjes hun vierkantje in de onderste plank trekken. Je kan op de bolle kant van de slotboutjes nog een klap met een hamer geven als het hout een beetje te hard is om het onderste gedeelte vast te trekken. Dan twee velletjes ribbel(golf)karton van de standaard opbergvelmaat ertussen en klaar is je pers. Dan duurt het drogen maar een dag, hooguit twee dagen. Dat is leuk om te maken met een ploegje anderen met dan nog iemand erbij om zo nodig te helpen.

   Tegenwoordig hebben veel mensen een scanner in huis en heb je geen pers meer nodig. Leg je meegebrachte plant onder de scanner en scan de plant gewoon vers van het mes. Je kan dan de afbeelding op je harde schijf of weet ik veel bewaren en aan anderen laten zien.

   Wel rekening houden met het aantal “pixels” waarmee je scant, want anders worden de bestanden erg groot. Met een fotobewerkingsprogramma of met mspaint kun je de naam erbij zetten en de vindplaats met datum. Verzin maar.

   Een voorbeeld van een gescande Sint Jan’s kruid plant heb voor dit verhaal gemaakt zonder verdere frutsels, ik vond de zwarte achtergrond van de scanner zelf wel aardig voor deze plant.

   Het leven is soms eenvoudig. De natuur leuk om er wat mee te doen.

Paul.

Plantaardigheden.nu - Vragen en antwoorden en discussie
Het Groene Virus
Index
  1 Slapende vleermuis
  2 Scanner als herbariummaker
  3 Het maken van een herbarium
  4 Wandelen in de stad.
  5 Bessen
  6 Als de hond zich met je hobby gaat bemoeien
  7 Hoornaars-nest
  8 De Kastanjeboom
  9 Diersporen
  10 Stille Waters
  11 Ingestraald
  12 Zwammen
  13 Vervolgschade
  14 Laat u niet neppen
 

15 Eksternest

  16 Van de kik7ker Lazarus
  17 De hond en je hobby vervolg:
   
Gezond Groen
  1 Duizendblad  
 

2 Schrijven over planten kan je laten botsen met de Voedsel en Waren Autoriteit

  3 Zwart gedacht: Zwarte zalf”
     
Woordenboek Nederlandsche Taal
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel