Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

f

 

Actuele toepassingen van planten
Sitemap
Index

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten

Leesmaar.nl
Dodoens en andere bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Plantenboeken opengelegd

Index Het Groene Virus

7 Hoornaars-nest

   Raadsel opgelost.

   Dochterlief vind het wel aardig om af en toe de muizenissen uit het hoofd te jagen door met vader een wandeling te maken met de hond in een verderafje. Dat is dan een gebied in de omgeving waar we normaal gesproken wat minder vaak wandelen. En die zijn er genoeg bij ons in Breda. Daar is ook een aardig boek over gemaakt die ik bij gelegenheid is voor u zal bespreken Breda Buiten. Bij Strijbeek op een halve boogscheut van de Belgische grens ligt zo’n verderafje. Het Gouwbergven met aanpalende ontginningen uit de crisisjaren van de vorige eeuw. Als u uw depressies wil kwijtraken moet u daar eens gaan wandelen, vooral rond Koninginnedag want dan bloeien de paardenbloemen massaal en wordt het nog mooier. De paardenbloem is een van de mooiste bloemen naar mijn idee. Ik houd er wel van, hoewel een paard ze totaal niet blieft. Wat een beetje stom is omdat het zo gezond is om paardenbloemen te eten. Maar we hebben het hier niet over een verhaal dat voor gezond groen is geschreven.

   Op onze wandeling kwamen we een vogelkersboom tegen die zijn groeizame leven ver achter zich had gelaten en de nodige gaten vertoonde waarin we dan maar gingen kijken of er toevallig kabouters in zouden kunnen zitten. Geen kabouters voor hen die daarin willen geloven, maar een nest van sociale insecten. In het jaar van de bij is dat wel een aardig onderwerp natuurlijk. Het was geen bijennest want daarvoor waren de cellen te groot en te papierachtig. Het zou dus een oud nest van boomhommels kunnen wezen. Die had ik nog niet eerder gevonden dus liet ik de determinatie maar even voor wat ze was. Ik ben per slot van rekening een plantengek en niet van dat gekriebel. Wel het nest meegenomen want het kan altijd een of ander leerzaam doel dienen en de bewoners waren toch niet meer aanwezig dus kan dat wel.

   Gisteren was ik met een stel pubers naar het zelfde verderafje gegaan om het landschap te “lezen”. Dat is op zich al een virusje waard maar niet deze. Ik had het nest in een yoghurt emmertje meegenomen want wie weet zit er wel een nieuw nest in dezelfde boom en had ik gelijk een leerzaam bijdoel. De pubers liepen er (die dooilijksen kersenboom) voorbij maar we hadden hem toch gevonden. Wat blijkt: zitten er hoornaars in de boom met een nieuw nest. Als je bang bent van wespen, dan is de hoornaar een wesp om een nachtmerrie van te krijgen: Ze zijn twee tot drie keer zo groot als een reguliere wesp en bijzonder actief. Een tijdje waren de hoornaars een beetje uit de mode net als Dalmatische honden maar nu waren in hetzelfde gebied wel vijf nesten door die hoornaars gebouwd.

   Hoornaars zijn net als wespen vleeseters. Dat ze graag zoetigheid lusten is een afwijking eigenlijk, die komt doordat wespenlarven als dank voor hun vleespap, aangereikt door de werkwespen, die hun dagloon uitbetalen in zoetigheid. Mensen werden vroeger uitbetaald met een andere smaakmaker: zout. Vandaar de naam salaris voor loon. Dat is afgeleid van het Latijnse woord voor zout. Als we net waren als de wespen zou dat mellaris vanwege de honing zijn geweest, en hadden huisvrouwen geroepen “Hé schat, is je mellaris al binnen? want het huishoudgeld is bijna op”

   Moraal van dit verhaal is dat je niet altijd haast moet hebben met het zoeken naar antwoorden, raadsels lossen zichzelf vaak op, als je het een beetje tijd geeft.

Het nest als gevonden:

   De stoel is van fsc hout ter geruststelling.

Vanmiddag gaat het nest mee naar een publiekswandeling in een ander verderafje: Het Chaamsbroek

Paul Munnik

September 2012.

Breda

Plantaardigheden.nu - Vragen en antwoorden en discussie

Het Groene Virus
Index
  1 Slapende vleermuis
  2 Scanner als herbariummaker
  3 Het maken van een herbarium
  4 Wandelen in de stad.
  5 Bessen
  6 Als de hond zich met je hobby gaat bemoeien
  7 Hoornaars-nest
  8 De Kastanjeboom
  9 Diersporen
  10 Stille Waters
  11 Ingestraald
  12 Zwammen
  13 Vervolgschade
  14 Laat u niet neppen
 

15 Eksternest

  16 Van de kik7ker Lazarus
  17 De hond en je hobby vervolg:
   
Gezond Groen
  1 Duizendblad  
 

2 Schrijven over planten kan je laten botsen met de Voedsel en Waren Autoriteit

  3 Zwart gedacht: Zwarte zalf”
     
Woordenboek Nederlandsche Taal
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel