Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

f

 

Actuele toepassingen van planten
Sitemap
Index

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten

Leesmaar.nl
Dodoens en andere bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Plantenboeken opengelegd

Index Het Groene Virus

9 Diersporen

   Als je besmet wil worden met het groene virus is de besmettingskans een stuk groter als je lid bent van de Torenvalken, dat is een stel pubers die het leuk vinden om met twee al wat oudere knarren één zaterdag morgen in de maand op pad te gaan in de natuur.

   Het Groene Virus 7 maakt al melding daarvan. Voor Plantaardigheden bespreek ik met de nodige regelmaat boeken en als die leuk zijn voor pubers en aanverwanten dan kunnen de Torenvalken een verhaaltje schrijven waardoor ze aanspraak kunnen maken op een boek dat ik heb besproken. Dat leek me nuttiger dan zelf het boek houden omdat als je puber bent er langer van kunt genieten of gebruikmaken dan een rentenierende oude knar.
Hier een poging van Arjane Kerkhoven om een boek over diersporen te krijgen:

Diersporen

   Diersporen zijn allerlei dingen die door dieren worden achtergelaten, zoals pootafdrukken, stukjes vacht en uitwerpselen. Door goed om je heen te kijken vind je ze vanzelf. Zelfs een geknakte grasspriet kan al een aanwijzing zijn. En dat is precies hoe Klaas een pot met goud vond.

   Normaal gesproken vind je die aan het einde van de regenboog, maar deze pot was bijzonder! Hij kon lopen en praten, net als dieren en mensen. Ook had hij wel eens honger, net als dieren en mensen. Klaas ging dus op pad. Het eerste dat hij zag toen hij het bos in liep waren uitwerpselen.

   Op zich niet ongewoon, behalve dat ze van goud waren! Even verderop zag hij dat de goudsbloemen waren aangevreten en hij zag voetsporen in de vorm van ketelpootjes. Zo ging het nog wel even verder. Hij volgde de sporen tot diep in de nacht. Af en toe was hij het spoor kwijt maar na goed zoeken vond hij het steeds weer terug. Toen hij zijn ogen niet meer kon openhouden zocht hij een plek om te slapen.

   De volgende dag toen hij wakker was keek hij om zich heen. Alles was van goud! De bomen, de struiken en bloemen, maar ook de bladeren waar hij onder had geslapen. Voor zich zag Klaas een heuvel. Die was natuurlijk ook van goud, en hij bedacht dat hij boven een mooi uitzicht had over de omgeving, zodat hij misschien de pot met goud kon vinden!

   Toen hij eenmaal boven was zag hij een grote haard staan, zomaar buiten. Er brandde een groot gouden vuur in en aan de haak boven het vuur zag hij de pot hangen! Hij keek vlug in de pot en zag dat die gevuld was met gouden hooi. Hij wilde de pot al meenemen maar zag plotseling iets bewegen in het hooi!

   Vijf kleine hengseltjes kwamen te voorschijn. De pot had jongen gekregen! Klaas vond het vijftal zo lief dat hij de pot liet hangen en het gezinnetje met rust liet. Zonder pot maar blij dat hij iets goeds had gedaan ging hij tevreden naar huis terug. En de pot met haar jongen? Die leefden natuurlijk nog lang en gelukkig!

Breda juni of juli 2012.

Arjane

Meer weten over de Torenvalken?
http://www.ivn-markendonge.nl/torenvalken.htm

Arjane Kerkhoven (19 jaar ondertussen en studente toegepaste biologie, waarmee het besmettingsgevaar bewezen is)

Paul

Plantaardigheden.nu - Vragen en antwoorden en discussie

Het Groene Virus
Index
  1 Slapende vleermuis
  2 Scanner als herbariummaker
  3 Het maken van een herbarium
  4 Wandelen in de stad.
  5 Bessen
  6 Als de hond zich met je hobby gaat bemoeien
  7 Hoornaars-nest
  8 De Kastanjeboom
  9 Diersporen
  10 Stille Waters
  11 Ingestraald
  12 Zwammen
  13 Vervolgschade
  14 Laat u niet neppen
 

15 Eksternest

  16 Van de kik7ker Lazarus
  17 De hond en je hobby vervolg:
   
Gezond Groen
  1 Duizendblad  
 

2 Schrijven over planten kan je laten botsen met de Voedsel en Waren Autoriteit

  3 Zwart gedacht: Zwarte zalf”
     
Woordenboek Nederlandsche Taal
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel