Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

f

 

Actuele toepassingen van planten
Sitemap
Index

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten

Leesmaar.nl
Dodoens en andere bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Plantenboeken opengelegd

Index Het Groene Virus

11 Ingestraald

   Jomanda water.

   Elf is het getal van de zotten, op de elfde van de elfde om elf uur elf begint dan ook het carnaval.

   Vandaar dat de elfde van deze reeks een beetje stom verhaal is en echt iets voor iemand die toch al weinig vertrouwen heeft in paranormale zaken.

   Tante Cor is nu een tijdje dood en daarom maakt ze het niet meer mee dat ik dit verhaal schrijf, dan kan het haar ook geen pijn meer doen of kwetsen. Haar man ook, dus de weg is vrij. Tante Cor was niet echt een tante van me maar ik kwam er nogal vaak. Tante Cor had voorspellende dromen die maar wat vaak uitkwamen, mijn moeder hoefde daar niet voor te slapen, die zag de dingen toch wel. Het vervelende daarbij was dat ze ook kon zien dat je iets had uitgevreten wat niet door de beugel kon en ook al beweerde je bij hoog en bij laag dat je stik onschuldig was, dan vroeg ze om je pink. Nou, dan wist je weer dat je door de mand viel.

   Je kan nu eens nooit fatsoenlijk liegen op die manier.

   Maar voor het verhaal: Tante Cor was “in Jomanda” ze was heilig overtuigd dat Jomanda buitengewone gaven had, ze bezocht haar vaak op healings en luisterde naar haar op de radio.

   Tijdens zo’n radioprogramma kon je flessen water voor de radio zetten die dan en passant ingestraald zou worden en dan een heilzame werking hebben. Dat zou variëren van reuma tot bladluizen. 

   Tante Cor had altijd een flinke voorraad ingestraald water voor van alles en nog wat, ze zette er nog net geen koffie mee. Omdat Jomanda had verteld dat het ook toepasbaar was op het bestrijden van insecten op planten  en de Dahlia’s ernstig werden bezocht door horden zwarte bladluizen die de kenner zwarte bonenluis zou noemen, kreeg manlief Rien de opdracht dat probleem resoluut ter hand te nemen en ze te bespuiten met Jomandawater. Rien was opgevoed als boer en tuinder en had geen overmaat aan vertrouwen in die milieuvriendelijke oplossing en liep naar zijn gifkast en voegde stiekem wat parathion (een organische fosforester met anti-cholinesterase werking als ik mijn lesjes goed herinner) toe in de juiste voorgeschreven verhouding die normaal gesproken al zou helpen. De volgende dag na het spuiten waren alle Dahlia’s zwart geworden en ten dode opgeschreven. Tante Cor had er een verklaring voor, het duivelse parathion kan onmogelijk gecombineerd worden met het hemelse water van Jomanda.

   Jomanda is nooit op de hoogte gebracht van de onmogelijke combinatie Jomandawater en parathion en Dahlia’s en straalt voor zover ik weet nu in Canada en Japan water in, dus als ik de Dahlia’s daar een goede toekomst wil geven moet ik dit verhaal eigenlijk in het Engels vertalen en opsturen en in de krant laten zetten. Of bij een televisieomroep op het journaal.

   De vraag is natuurlijk of dat doodgaan van de Dahlia’s altijd gebeurt, ik heb geen Dahlia’s in de tuin en heb de proef nooit op de som genomen. Ik denk ook dat als ik Dahlia’s had en ingestraald water met een beetje parathion ik kennis zou maken met de deegroller van mijn vrouw als ik het probeerde.

   U bent nu op de hoogte, dus kom niet reclameren als u hetzelfde overkomt.

   Overigens moet u gecertificeerd zijn voor het spuiten met parathion. Het beste zou u een pyrethrine kunnen nemen, bijna ongevaarlijk voor mens en dier, gemaakt van Pyrethrum extracten. Alhoewel die nu ook synthetisch worden gemaakt. Of dat in combinatie met Jomandawater werkt weet ik niet.

Breda, oktober 2012.

Paul Munnik

Plantaardigheden.nu - Vragen en antwoorden en discussie

Het Groene Virus
Index
  1 Slapende vleermuis
  2 Scanner als herbariummaker
  3 Het maken van een herbarium
  4 Wandelen in de stad.
  5 Bessen
  6 Als de hond zich met je hobby gaat bemoeien
  7 Hoornaars-nest
  8 De Kastanjeboom
  9 Diersporen
  10 Stille Waters
  11 Ingestraald
  12 Zwammen
  13 Vervolgschade
  14 Laat u niet neppen
 

15 Eksternest

  16 Van de kik7ker Lazarus
  17 De hond en je hobby vervolg:
   
Gezond Groen
  1 Duizendblad  
 

2 Schrijven over planten kan je laten botsen met de Voedsel en Waren Autoriteit

  3 Zwart gedacht: Zwarte zalf”
     
Woordenboek Nederlandsche Taal
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel