Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

f

 

Actuele toepassingen van planten
Sitemap
Index

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten

Leesmaar.nl
Dodoens en andere bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Plantenboeken opengelegd

Index Het Groene Virus

Het Groene Virus 17

De hond en je hobby vervolg:

In een eerdere melding bij het Groene Virus, was mijn hond (Canis familiaris) zich aan het bemoeien met het fotograferen van een Brede Wespenorchis (Epipactis helleborine). Hierbij nog eens een foto waar hij aan een Orchidee staat te snuffelen waar hij me bij het uitlaten op attendeerde, nu zet ik er even de naam in algemeen beschaafd botanisch Latijn niet bij, om de spanning van het verhaal een beetje op te voeren.

Foto: Erik van der Hoeven.

Kenners onder ons zullen door het zien van orchideetje meteen in een staat van verhoogde opwinding kunnen raken, en ik ben niet te beroerd om de “suspense till deadly heights” op te voeren. Vagelijks bekend was deze orchidee omdat ik die drie en dertig jaar geleden in een andere vorm had gezien in Banff Springs National Park, onder de naam “Ladies Tresses” of “Pearl twist” bekend in die contreien.

Nou en? Zult u zeggen. Wel, hier in Nederland, maar ook in België, kennen we twee soorten van dezelfde familie, waarvan ééntje de afgelopen tachtig jaar niet meer in Nederland is gezien. Voor de leek is dat echter niet zo’n interessant gegeven, van de nog wel in Nederland voorkomende soort had ik er als plantengek ook nog nooit een eerder gezien dus raakte ik niet gelijk van mijn melk zoals de Zuiderburen dat zo beeldend noemen, toen ik dat plantje van een kleine vijftien centimeter bij het uitlaten van de hond vlak bij mijn eigen stad ons fier Breda tegenkwam.

Maar de echte botanisten raakten wel boven hun theewater toen ik om consult vroeg bij het vaststellen van de identiteit. De eerste reactie was “gefeliciteerd, dit is de zomerschroeforchis, terug van weggeweest na tachtig jaar”. Waarop ik ijskonijnig reageerde met het verwijt dat ze niet konden determineren. De zomerschroeforchis oftewel de Spiranthes aestivalis in het ABBL is een veel slankere uitgave. Snapt u de opwinding bij de heren botanisten?

In de tussentijd had ik verder gezocht op het wereldwijdeweb, en contact met Amerikanen gelegd en was op een andere soort terecht gekomen. De Ierse Schroeforchis. Tot dusver nog nooit in Nederland gezien, althans totdat een echte kenner van Nederlandse orchideeën, die mijn determinatie onderschreef er achter kwam dat hij vorig jaar eenzelfde orchidee had gezien maar er een verkeerde naam aan had gehangen. Daar kan ik dan wel als amateurtje flink eigenwijs van worden. Daarom heb ik nog maar eens een fotootje gemaakt en Erik van der Hoeven heeft de foto gemaakt waarop onze hond Alfie staat, die ook de botanist staat uit hangen, terwijl drie kenners licht gruwend staat toe te kijken omdat ze bang zijn dat het beestje de plant, die heel dichterlijk Spiranthes romanzoffianum heet, dreigt te vertrappelen.

 

Foto: Paul Munnik

Zo kan je zien dat het groene virus behoorlijk kan huishouden en tot koorts kan leiden bij toch verder vrij nuchtere mensen.

Ik zet voor de securigheid nog de plaatjes bij uit de Noord-Ierse Flora zodat u dit als een vreemd orchideetje kan invoegen in uw Heukel’s Flora omdat ze daar in de toekomst pas in staat afgebeeld. Binnenkort komen er in de botanische wereld diverse meldingen van de vondst door onze hond van deze soort, maar u krijgt de primeur op Plantaardigheden.nl te zien.

Met dank aan de Ierse Botanisten.

Maar helemaal nieuw is de “invasie” van schroeforchissen niet, want de Spiranthes cernua.odorata oftewel de welriekende herfstschroeforchisis onlangs gevonden in het oosten van het land en bij Ameide weer een andere soort.

Breda, augustus 2014

Paul Munnik

Plantaardigheden.nu - Vragen en antwoorden en discussie

Het Groene Virus
Index
  1 Slapende vleermuis
  2 Scanner als herbariummaker
  3 Het maken van een herbarium
  4 Wandelen in de stad.
  5 Bessen
  6 Als de hond zich met je hobby gaat bemoeien
  7 Hoornaars-nest
  8 De Kastanjeboom
  9 Diersporen
  10 Stille Waters
  11 Ingestraald
  12 Zwammen
  13 Vervolgschade
  14 Laat u niet neppen
 

15 Eksternest

  16 Van de kik7ker Lazarus
  17 De hond en je hobby vervolg:
   
Gezond Groen
  1 Duizendblad  
 

2 Schrijven over planten kan je laten botsen met de Voedsel en Waren Autoriteit

  3 Zwart gedacht: Zwarte zalf”
     
Woordenboek Nederlandsche Taal
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel