Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

f

 

Actuele toepassingen van planten
Sitemap
Index

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten

Leesmaar.nl
Dodoens en andere bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Plantenboeken opengelegd

Index Het Groene Virus

Gezond Groen 2

Schrijven over planten kan je laten botsen met de Voedsel en Waren Autoriteit

Net binnengekomen is het Nederlands Tijdschrift Voor Fytotherapie (Nr. 2 van de 26ste jaargang 2013)

“Mooi voor jou,” zult u zeggen, “gaat mij dat wat aan?” Een beetje wel, het blad komt namelijk steeds uit met allerlei artikelen over de effecten van planten op uw gezondheid, als u die zou of wil gaan gebruiken. Deze artikelen zijn voor een groot publiek soms ingewikkeld om te lezen. Maar als ik een plant wil beschrijven en het mogelijke gebruik ervan wil onderbouwen kan ik in dat blad nogal eens een steunpunt vinden.

Dit nummer bracht onder de ‘Korte berichten’ eens iets anders, namelijk de zorg die journalisten hebben over verantwoordelijkheden van hun schrijfwerk ten aanzien van de nieuwe Europese wet over het al dan niet wetenschappelijk onderbouwd zijn van beweringen dat planten en dus kruiden, gezond voor een mens kunnen zijn of dat ze u van een kwaal kunnen verlossen.

Omdat de vereniging voor fytotherapie met het blad voortdurend op dat raakvlak zit en ook voor een deel steunt op reclame uitingen van handelaren en fabrikanten van kruidenpreparaten, is daar natuurlijk ook ongerustheid ontstaan over al die berichten en het op zwart gaan van sommige websites waar informatie te halen is over het gebruik van planten en plantenproducten.

Afgezien van een paar vragen die ik zelf een beetje overbodig vindt was de “Hamvraag”:  Kan een website verantwoordelijk zijn als er bijvoorbeeld door Google een advertentie opduikt naast een artikel over de bruikbaarheid van een plant of preparaat?

In dat geval is het antwoord: Dat de wetgever niet kijkt naar advertenties van “toegelaten” producten maar wel naar die van producten die nog niet zijn toegelaten. Daarbij maakt het niet uit of de website beheerder die advertenties heeft geplaatst of bijvoorbeeld Google.

Website beheerders moeten daardoor zorgen dat ze de “powered by Google”  advertenties van hun website weren, anders worden ze medeverantwoordelijk voor de advertenties die door anderen op hun website zijn geplaatst. Het is dan ook van belang dat je zelf natuurlijk als websitebeheerder geen domme dingen gaat doen door zonder controle advertenties te (laten) plaatsen.

Plantaardigheden heeft geen toegang verleend voor het plaatsen van advertenties door bijvoorbeeld Google. Dus hoeven wij daar ons als redactie niet druk over te maken, zolang we maar niet reppen over de handel van anderen.

Het tweede deel van de vraag was eigenlijk een verlengstuk van het eerste: Hoe zit dat met tijdschriften? Je hoeft geen slimmerik te zijn om uit het bovenstaande te concluderen dat het ongeveer op hetzelfde uitkomt, het gaat over Commerciële Mededelingen,  daarbij komt natuurlijk de slimmigheid om geen advertenties toe te laten van aan in het blad opgenomen artikelen, gerelateerde zaken. Met andere woorden geen reclame voor Echinacea producten als je een artikel schrijft over het gebruik van zonnehoed (de Nederlandse naam voor Echinacea) dat verder gaat dan waar het voor is toegelaten. (Jammer is het natuurlijk dat journalisten die schrijven over het gebruik van planten niet altijd zeggenschap hebben over de afdeling advertentiewerving.)

Als je dat nu maar in het snotje houdt bij het schrijven van artikelen over planten en haar bestanddelen is er dus weinig aan de hand.

Dat mijn calvinistische natuur daar wel licht constipatie van krijgt, zal u niet verwonderen.

Ik houdt er namelijk helemaal niet van om door inspecteurs van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit op de vingers gekeken te worden als ik over het gebruik van planten heb geschreven. Zij maken namelijk, volgens de antwoorden van het ministerie, uit of er sprake is van een koppeling tussen mijn schrijfwerk en een commercieel product.  

Gezien een aantal zaken in het kruidenbesluit, die me geen al te hoge pet doen hebben van de ambtelijke vakkennis, maakt het me toch een beetje “steegs”. Het geeft ook ruimte aan door kippendrift genomen, soms heel stupide ogende, besluiten waar wijsheid en rust geboden zouden moeten zijn. Ook ben ik bang voor willekeur.

Daarnaast kan het iemand weerhouden te schrijven over mogelijke nieuwe toepassingen van kruiden en preparaten waarvoor nog geen toelating is gegeven. Dat staat dan innovaties in de weg.

In deze tijden van oplopende eigen risicobedragen kijkt een rechtgeaarde zuinige Nederlander graag naar goedkope alternatieven voor dingen waar hij later met zijn zorgverzekeraar weer wordt afgerekend. Dus is deze regelgeving toch indirect een beperking van Gezond Groen.

Wel zal ik me alvast een beetje verkneukelen over het naleven van deze nieuwe regelgeving bij de commerciële internetgigant Google want die zet overal onderwerp gerelateerde advertenties in bijvoorbeeld E-mailverkeer en bij zoekopdrachten. Daar valt nog een verbaaltje of wat te schrijven, denk ik zo maar. De boetes kunnen aardig oplopen bij dit soort akkefietjes. Zo meteen hoeven we niet eens meer belasting te betalen door de mogelijke boete inkomsten. Daar word een mens vrolijk van, ook van de paardenbloemen die op het moment in bloei staan. Wist u dat die goed kunnen zijn voor een substantiële verlaging van een hoog cholesterol..........?  

Breda, april 2013.

Paul Munnik

Plantaardigheden.nu - Vragen en antwoorden en discussie

Het Groene Virus
Index
  1 Slapende vleermuis
  2 Scanner als herbariummaker
  3 Het maken van een herbarium
  4 Wandelen in de stad.
  5 Bessen
  6 Als de hond zich met je hobby gaat bemoeien
  7 Hoornaars-nest
  8 De Kastanjeboom
  9 Diersporen
  10 Stille Waters
  11 Ingestraald
  12 Zwammen
  13 Vervolgschade
  14 Laat u niet neppen
 

15 Eksternest

  16 Van de kik7ker Lazarus
  17 De hond en je hobby vervolg:
   
Gezond Groen
  1 Duizendblad  
 

2 Schrijven over planten kan je laten botsen met de Voedsel en Waren Autoriteit

  3 Zwart gedacht: Zwarte zalf”
     
Woordenboek Nederlandsche Taal
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel