Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

f

 

Actuele toepassingen van planten
Sitemap
Index

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten

Leesmaar.nl
Dodoens en andere bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Plantenboeken opengelegd

Index Het roene Virus

Gezond Groen 3 - Zwart gedacht: “Zwarte zalf”

De vorige aflevering in gezond groen, van alweer een tijdje terug, ging over de financiële risico’s die een schrijver van artikelen kan lopen als hij langs de randen van de Europese Regelgeving loopt.

Toen had ik al gemeld dat als men een claim van waarde aan een plant hecht en daar geen verkooppraatje van een product waar dat in verwerkt is van maakt, je dat kan melden aan een groter publiek.

De webmaster van Plantaardigheden.nl met zijn juridische achtergrond waarschuwt me regelmatig u als bezoeker van deze website niet te confronteren met verhalen die niet verifieerbaar zijn. Dat wil ikzelf ook niet, maar het houd me scherp.

Terecht, want het gaat niet aan om de geloofwaardigheid van wat wij hier aan u bekend maken, vergelijkbaar te laten zijn met de ongelooflijke hoeveelheid informatie elders op het web, die op zijn minst misleidend genoemd mag worden en op zijn ergst uit kan komen op mishandeling of doodslag op afstand.

De vraag mag best wel eens gesteld worden of iemand, mogelijk met de beste bedoelingen in het achterhoofd, strafrechtelijk vervolgd moet gaan worden voor het verspreiden van gevaarlijke (excusé le mot) lulkoek.

Dat vind ikzelf sterk uitgedrukt maar toch vind ik daar aanleiding toe in bijvoorbeeld de verhalen die je op het web kunt vinden over de zogenaamde “zwarte zalf”.

Dat is een pasta achtige toestand die een aantal plantaardige componenten bevat die op zich genomen een heilzame uitwerking kunnen hebben, maar die zijn dan verpest door een toevoeging van uitermate bijtende stoffen. Zo bijtend, dat er bij gebruik ernstige verwondingen kunnen ontstaan. Er circuleren van de uitwerking van de door sommigen gepropageerde “zwarte zalf” foto’s en als die niet zijn “geshopt” of de afgebeelde verwondingen door wat anders zijn veroorzaakt, dan is dat genoeg reden om uitermate boos te worden over “gewetenloze” verkopers van dat spul.

Razend kan ik dan worden over mensen die instructiefilmpjes plaatsen hoe u dit zou kunnen maken.

De redactie van Plantaardigheden kreeg onlangs de vraag waar de ingrediënten daarvan verkrijgbaar zijn. U snapt wel dat we daar in die zin, op in zijn gegaan de vragensteller te informeren over het heilloze van de zgn. “zwarte zalf” en het gevaar dat wanhopige mensen lopen als ze zich aan de “laatste strohalm” vast klampen en dit gaan gebruiken.

Ik hoop maar dat het antwoord voldoende was geweest. Er zou alleen een bron op het internet bij zijn gekomen waar u zich mogelijk had laten informeren over de (mismakende) zegeningen in de gedachte dat u zichzelf van een tot nu toe ongeneeslijke aandoening had genezen.

Mede daarom ben ik als verantwoordelijke een serie begonnen op Plantaardigheden & Pollekens met als thema Kanker onder de categorie Planten en uw Gezondheid . http://plantaardigheden.nu/?p=104

Om de eigenaar van de website niet onaangenaam te confronteren met claims die de betrouwbaarheid van de serie in twijfel trekken, is er een aantal mensen gevonden die over mijn schouder mee willen kijken, waaronder een oncoloog en een wetenschapsbeoefenaar en onderzoeker van fijnstof. Je kan beter op voorhand gecorrigeerd worden dan later betrapt worden op flauwe kul met mogelijk schadelijke gevolgen. Let er wel op dat ik soms planten aan u voorstel die, als ze commercieel als heilzaam worden aangeboden, dat in strijd zou zijn met de wettelijke voorschriften.

Die wettelijke status zal uiteraard worden gemeld.

Als u denkt dat er ondanks het meekijken toch fouten in het verhaal voorkomen, dan wordt u verzocht te reageren. Natuurlijk op basis van argumenten.

Vragen kunt u stellen op het forum dat aan P&P gekoppeld is.

Breda, februari 2014.

Paul Munnik

Plantaardigheden.nu - Vragen en antwoorden en discussie

Het Groene Virus
Index
  1 Slapende vleermuis
  2 Scanner als herbariummaker
  3 Het maken van een herbarium
  4 Wandelen in de stad.
  5 Bessen
  6 Als de hond zich met je hobby gaat bemoeien
  7 Hoornaars-nest
  8 De Kastanjeboom
  9 Diersporen
  10 Stille Waters
  11 Ingestraald
  12 Zwammen
  13 Vervolgschade
  14 Laat u niet neppen
 

15 Eksternest

  16 Van de kik7ker Lazarus
  17 De hond en je hobby vervolg:
   
Gezond Groen
  1 Duizendblad  
 

2 Schrijven over planten kan je laten botsen met de Voedsel en Waren Autoriteit

  3 Zwart gedacht: Zwarte zalf”
     
Woordenboek Nederlandsche Taal
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel