Boekenrubriek met recensies van boeken over toepassingen van planten
De natuur op je bord
Meer dan 80 originele recepten met ingrediënten die je zomaar vindt in ’t wild
- Auteur: Katelijne Mannaerts
- Prijs: € 24,95
- ISBN: 9789050116558
- Druk: 1
- Pagina's: 160
- Formaat: 26,8 x 19,5 cm
- hardcover, full colour
- Meer informatie bij de uitgever
|
Wildplukken is een rage en mensen willen dichter bij de natuur staan. De “natuur op je bord” is een verrassend en verrijkend boek. Daar waar de meeste boeken niet veel verder gaan dan brandnetelsoep en kamillethee, biedt dit boek een originele blik op het culinair verwerken van je wilde eetbare oogst.
Wat dacht je bijvoorbeeld van madeliefjesazijn, gevulde akkerwinde met kamille, hazelnootlatte of zeewiercrackers? De recepten worden aangevuld met pluk– en bewaartips en weetjes over de gebruikte wilde planten, bessen, noten en kruiden.
- Ruim 80 lekkere en originele recepten met veel voorkomende wilde planten
- Gerangschikt per seizoen, voorzien van mooie foto’s
|
Voor liefhebbers van wildplukken en eten uit de natuur
Alleen het voorwoord al is iets waarmee we het onmoglijk oneens kunnen zijn:
De smaak van eetbare wilde planten is veel intenser, krachtiger, pittiger en bitterder dan die van de gekweekte soorten. Wilde planten bevatten bovendien veel meer voedingsstoffen. Door wilde planten weer te leren herkennen en ontdekken gaat er een nieuwe en boeiende wereld voor je open. Reden te meer om op pad te gaan en te leren.
Dit boek beperkt zich tot wilde planten, noten, bessen en kruiden en gaat niet in op het gebruik van wilde paddenstoelen, omdat dat verregaande kennis en ervaring vereist.
De plantenlijst bevat meer dan honderd namen.
Het is veel leuker om de lijst van recepten voor u te maken. Hier komt ie.
Dit boek is in elk geval een geweldig cadeau voor iemand die van de natuur en van koken houdt. Die moet wel van experimenteren houden!
De foto's zien er in elk geval verleidelijk uit en ontzettend lekker. Je krijgt er trek van.
Johan Wijbenga.
- Lente
- Zevenbladpesto
- Detoxthee met jonge braam- en berkenblaadjes
- Paardenbloemtapenade
- Paardenbloemkappers
- Wilde magnolia met magnolia-azijn
- Wilde groene smoothie
- Madeliefssiroop
- Free style wild whoopies met brandnetel
- Brandnetellimonade
- Brandnetelgalettes
- Sushi van daslook en rode rijst
- Gemarineerde daslookknoppen in olie
- Hennepburgers met lentekruiden en gestoofd kleefkruid
- Dolmades
- Ridderzuring in 't zuur
- Geroosterde ridderzuringzaadjes
- Gepekelde duizendknoop
- Lievevrouwebedstrogelei
- Meibloesemsiroop
- Vrolijke lentelimonade
- Bloemensuiker
- Kruidenthee
- Fingerfoodsalade
- Gepekelde wortel en rode biet met adderwortel en waterpeper
- Groenetartaar met perzikkruid en blini's van hondsdraf
- Kaviaar van geroosterde weegbreeknoppen en daslookwortels
- Azijn van dennenknoppen
- Siroop
- Poeder
- Zomer
- Bijvoetlikeur
- Bosbessentaart met yoghurt
- Gerookte zalm met mosterdrelish van bosbessen
- Theevervanger van gefermenteerde bladeren
- Suiker van bosaardbeitjes
- Verwarmende bloementhee
- Heemstmelk
- Bloemenhoning
- Flatbread met kruidige topping
- Borrelsnack met oxalis en waterpeper
- Gevulde akkerwinde met kamille
- Gefermenteerde groenten met kamille en goudsbloem
- Kruidenthee van moerasspirea
- Siroop van moerasspirea
- Flensjes met moerasspirea
- Magnoliasiroop
- Kleurrijke bloementhee
- Krokante zee-eik uit de molen
- Kroketjes van geitenkaas met zeewierkorstje
- Truffels met zeewier
- Kale jonker met witte wijnsaus
- Tempura van akkerdistel
- Pompoenchutney
- Pickles van walnoten
- Geroosterd brandnetelzaad
- Granola
- Pimpernel als strooikruid
- Tempura van grote pimpernel
- Herfst
- Notige borrelhap
- Kaastaart met noten
- Fudge met noten en gedroogde bosvruchtenj
- Okkernoot- of hazelnootmelk
- Notenkoekjes
- Latte met wortel, rode biet of pompoen
- Bloemenbeignets met vertakte leeuwentand en knoopkruid
- Lauwe vlierbessensoep met ijsroom
- Lijsterbescompote
- Champignonpaté met zoetzuur van lijsterbes
- Groentebrood met meidoornchutney
- Libanees brood met sleedoornmarmelade, crunchy noten, gepofte kastanjes en dadels
- Pompoencracker met duindoorncompote, crunch van gemengde olijven en zoute ansjovis
- Rozenbottellikeur
- Borrelsnack met kliswortelfrietjes
- Mispellikeur
- Kastanjelikeur en gepofte kastanjies
- Eikelburger met boerenkool en tode biet
- Tapa met geroosterde beukennootjes, groene sambal en gedroogde vijgen
- Winter
- Everzwijnlasagna met lijsterbescompote en salade van jonge scheuten
- Frittata met winterpostelein en gedroogde brandnetelzaadjes
- Winterpizza van bloemkool, kastanjemeel, gerookte zalm en kamillekappers
- Kamillekappers
- Wilde soep met frisse scheuten en chips van butternutpompoen en paarse wortel
- Carpaccio van gemarineerde wortels met duizendknoop
- Dimsum met scampi, boerenkool, kastanjes en zoetzure saus met berenklauw
- Berenklauwazijn
- Bonbons met gember, rode biet, appel, kokos en opgelegde weegbreeknoppen
- Boekweitkastanjeflensjes met rode kool en gerookte forel
- Rundercarpaccio met madeliefkappers en rodebietenjam
- Gebakken forel met geroosterde beukennootjes en groentepasta
- Groentetaart met boschampignons en gekarameliseerdwe eikels
- Pasta met gestoofd zilverschoon, knopkruid en butternutpompoen
- Feestelijke notentaart met krokante kastanjes en chocolade
- Worteltaart met geroosterd ridderzuringzaad en gefermenteerde walnoten
- Verleidelijke notentruffels met amaretto en ridderzuring
|
^Naar het begin van deze pagina |
|