Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

 

Actuele toepassingen van planten

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten
Sitemap

Leesmaar.nl
Dodoens en meer bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Artsenijgewassen
Flora Batava

Krachtigeplanten.nl
A modern herbal: 100 medicinale planten
Massachusetts Institute of Technology

Boekenrubriek met recensies van boeken over toepassingen van planten

De veelzijdige honingbij

Ontdek de rijkdommen van de honingbij aan de hand van wetenschap, geschiedenis & zelfgemaakte producten

 • Auteur: Stephanie Bruneau; vertaald
 • ISBN: 9789050116626
 • Prijs: € 19,95
 • Druk: 1
 • Pagina's: 160
 • Formaat: 12,6 x 25,4
 • hardcover, full colour
 • Meer informatie bij de uitgever

Hoe en waarom maken bijen honing? Wat is koninginnengelei eigenlijk? Helpt het eten van bijenstuifmeel echt tegen seizoenallergieën? De veelzijdige honingbij geeft antwoord op deze en andere vragen.

Ontdek hoe je op een eenvoudige manier stuifmeel en propolis toe kunt voegen aan je dagelijkse menu; hoe je je eigen kaneelhoning maakt, bijenwas-lippenbalsem, verzachtende handcrème, handgemaakte waskaarsen en nog veel meer …

In dit boek:

 • Alles over honing, bijenwas, propolis, stuifmeel, koninginnengelei en bijengif
 • Gezonde en lekkere recepten
 • Werkbeschrijvingen voor zelfgemaakte producten
 • Het eeuwenoude gebruik van bijenproducten
 • Honingbijproducten en wetenschap

Wat een verrassend mooi boek kreeg ik in handen.
Maar toch eerst een waarschuwing vooraf.
De titel is misleidend. In het boek staat een halve pagina over het leven van honingbijen.

Het boek gaat geheel over bijenproducten.
Vandaar dat de ondertitel wel de lading dekt. “Ontdek de rijkdom van de honingbij aan de hand van wetenschap, geschiedenis & zelfgemaakte producten”. Dit wordt in het boek meer dan waargemaakt.
Zelden zo’n mooi boek over bijenproducten gezien. En nooit zo toegankelijk en compleet.

Ik imker al 40 jaar en met heel veel plezier. Toch is het enige product waar ik me mee bezig houd de honing. Die oogst en bottel ik met veel zorg. De andere producten doe ik niet veel mee.

Ja, met het bijengif natuurlijk wel. Ik ben ontelbare keren door mijn bijen gestoken. De uitspraken over de heilzame werking die in het boek beschreven staan (blz 109) kan ik niet uit eigen ervaring bevestigen.

Een voorbeeld: ik ben een aantal jaren geleden tegen een teek aangelopen met de ziekte van Lyme als resultaat. Dit heeft me een jaar lang gedwongen een passief leven te leiden. Het bijengif waar ik veelvuldig door mijn bijen op werd getrakteerd heeft op dat vlak geen heilzame werking gehad. Maar ik weet natuurlijk niet of mijn grote honingconsumptie en gif-traktaties een bijdrage hebben geleverd aan mijn huidige, uitstekende, conditie.

Terug naar het boek. Alle 6 bijenproducten zijn systematisch beschreven. Gebruik van de producten door de eeuwen heen. De samenstelling van de producten. Wetenschappelijke onderzoeken naar het effect van het gebruik van de producten en tenslotte hoe je de producten zelf kan gebruiken.

Al gebruik ik de producten niet zelf, misschien stimuleert dit boek anderen om bij mij bijenproducten te komen halen. Voortaan kan ik mijn kasten zo schoonmaken dat de propolis niet verloren gaat maar dat ik het zuinig verzamel voor iemand die het wel gebruikt om aan de hand van een in het boek beschreven recept  er keelspray van te maken of propolistinctuur.

Volgens het boek heeft propolis-olie een verzachtende en helende werking bij snij- en schaafwonden. Dat kan ik wel bevestigen. Als ik een kleine wond heb die een zweertje veroorzaakt is propoilis een probaat middel om daar snel van af te komen.  De recepten in het boek zijn zeer overzichtelijk beschreven en dus zeer uitdagend om ze uit te proberen.

Stuifmeel zijn de pollen die de bijen in hun haartjes verzamelen en van de ene bloem naar de andere brengen zodat er bestuiving plaats vind. Gemengd met nectar wordt het bijenbrood waar de bijen hun larven mee voeden.
De vitaliteit van het bijenvolk is voor een heel groot deel afhankelijk van stuifmeel, bijenbrood.

Het hele seizoen door een aanbod van gevarieerd stuifmeel heeft grote invloed op de gezondheid van het volk. Het boek geeft een mooi overzicht van alle bestanddelen die er in stuifmeel zitten. Een indrukwekkende hoeveelheid goeds…. Dat het aanbevolen wordt als voedingssupplement lijkt me logisch. Beter dan de pilletjes die bij de drogist te koop zijn.
Zo aanstekelijk beschreven zou ik direct beginnen met het te gebruiken.

Maar ook met de afname van het product dat ik wel oogst; de honing, heb ik in mijn buurt geen goede ervaring. De meeste mensen in mijn dorp weten dat ik honing heb die door de bijen in de tuin  van mijn dorpsgenoten is verzameld. Wat wil je nog meer: honing uit je eigen tuin.

Maar, als ze honing gebruiken, dan halen ze het niet bij mij. Ik verkoop geen potje aan de mensen in mijn eigen dorp. Maar ja, als het in de winkel 2,95 kost dan ga je niet naar je buurman om 4,50 te betalen. Veel te duur ! Kwaliteit speelt kennelijk geen rol in mijn omgeving.

Het boek roept op om producten en dus ook honing uit de eigen omgeving te gebruiken. “Ga voor regionale producten, staat er in grote letters” op bladzijde 14.  Ik onderschrijf dit en voor honing kan ik dit zelfs onderbouwen.

De honing die ik lever komt van mijn eigen bijen, wordt door hen in de buurt verzameld, niet verwarmd of gemengd. Meer natuur kan ik niet leveren. De schrijfster heeft het zelfs over “de honing  van regionale kleinschalige imkers. Waarschijnlijk bedoelt ze mij !!! Een aantal bladzijden wordt aan deze oproep gewijd.
Misschien lezen mijn dorpsgenoten het boek of deze oprispingen.

Want dit boek lezen is een groot plezier. Het draagt bij aan meer bewust zijn over wat de natuur ons te bieden heeft. Laat me er eens samen met de lezer doorheen bladeren.

Na de oproep honing bij de kleinschalige regionale imker te kopen staat één bladzijde over het leven van honingbijen. Zeer kort en schematisch. Op sommige punten zelfs niet helemaal juist, maar daar gaat dit boek dus ook niet over.

Na propolis en stuifmeel gaat het boek verder met honing, koninginnengelei dat als je het gebruikt volgens veel schrijvers uit het verre verleden een zeer lang zo niet eeuwig leven belooft. Waar natuurlijk iets in kan zitten.

Als bijenbrood gevoed wordt aan de werkster en darrenlarven, wordt koninginnengelei gevoed aan de larve die voorbestemd is koningin te woorden. Een koningin die de moeder is van alle werksters en darren in het volk. Ja, dan moet het wel om supervoedsel gaan.

Verder het bijengif dat als medicijn kan dienen voor diverse auto-immuunziekten zoals MS.
Bijengif stimuleert de aanmaak van cortisol, een ontstekingsremmer. Ook weer een groot geschenk van de natuur dus.

Het laatste hoofdstuk gaat over was.  Bijenwas heeft een schier onuitputtelijk aantal gebruiksmogelijkheden. Laat ik daar maar verder niet op in gaan. Het is beter het boek te kopen en het dan vooral ook te gebruiken.

Woont u bij mij in de buurt dan wil ik de producten wel leveren. Zoek anders een imker bij u in de buurt, laat hem of haar het boek zien en ga een samenwerking aan. Zo worden bijen niet alleen honingleveranciers maar benutten we de geweldige rijkdommen optimaal.

Aat Rietveld

^Naar het begin van deze pagina

Recensies van boeken over toepassingen van planten
 

Hobby

* is nieuw

Omgeving
Plant
Toepassing
 
Woordenboek Nederlandsche Taal
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel