Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

 

Actuele toepassingen van planten

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten
Sitemap

Leesmaar.nl
Dodoens en meer bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Artsenijgewassen
Flora Batava

Krachtigeplanten.nl
A modern herbal: 100 medicinale planten
Massachusetts Institute of Technology

Boekenrubriek met recensies van boeken over toepassingen van planten

Avonden aan de waterkant

  • Auteur: Willy de Koning
  • Uitgever: KNNV Uitgeverij
  • Uitvoering: 160 p., 14,3 x 19,6 cm, genaaid gebonden
  • ISBN: 978 90 5011 429 5
  • Prijs: € 14,95

Bevers

Dagboek van een beverliefhebber

  • Auteur: Jasja Dekker en Stefan Vreugdenhil
  • Uitgever: KNNV Uitgeverij i.s.m. de Zoogdiervereniging
  • Uitvoering: genaaid gebrocheerd, met flappen (lekker belangrijk die flappen)
  • ISBN: 978 90 5011 428 8
  • Prijs: € 19,95

“Save the forest: Eat beaver!”

   Deze kreet kun je nogal eens horen in Canada, het land waar ik mijn eerste bevers zag. Niet dat die kreet maar wat dan ook van doen heeft met natuurbescherming, wat de letterlijke vertaling zou doen vermoeden, maar met een wat meer scabreuze activiteit. Beaver moet je dan niet vertalen met bever maar met “poes”. Verdere verduidelijking laat ik maar achterwege.

   Twee boeken in één seizoen over dezelfde beesten dat is geen toeval, een beetje overzwermd door bijen is 2012 als jaar van de bij toch ook het jaar van de bever. We hebben op Plantaardigheden aan bijen redelijk veel aandacht besteed omdat het verhaal over de bloemetjes en de bijen wat dichter bij onze persoonlijke interesse staat. U mag het ons niet euvel duiden. Bevers vreten planten, vandaar.

   Overigens, ook het KNNV heeft vroeger in dit jaar meer over bijen zaken uitgegeven en komt nu in het naseizoen met twee zeer enthousiast makende uitgaven. Avonden aan de waterkant is een getuigenis van overlopende liefde van Willy de Koning voor bevers die duidelijk gevallen is voor deze zwemmende bontjassen. Bevers van Jasja Dekker en Stefan Vreugdenhil laat ook duidelijk zien dat Willy echt niet de enige is met een overmaat aan liefde voor deze dieren.

   We hebben de mevrouw van de uitgeverij beloofd om er een duo bespreking van te maken, het ene boek versterkt namelijk het andere. Het verschil tussen de boeken is wel groot, zo is Avonden  aan de Waterkant een sobere uitgave met pentekeningen van Jos Zwarts, daarom zou je voor de mooiere plaatjes Bevers kunnen kopen. Wil je meer tips om bevers te zien moet je Avonden lezen. Vanzelfsprekend komen in beide boeken allerlei “beveraardigheden” voor, de een wat meer technisch de ander meer vanuit eigen waarneming en daaruit volgende kamerstudie, het vertrekpunt van de auteurs is net even anders.

   Bevers kan ook een mooiere uitgave zijn dan Avonden, omdat het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Faunafonds, Kiwa, Ark en de provincie Drenthe daaraan een bijdrage hebben geleverd. Dat maakt het mogelijk om wat vetter uit te pakken.

   Dat maakt Avonden er niet minder boeiend om.

   Persoonlijk heb ik de neiging om wat langer te doen over Avonden omdat het vanuit een andere optiek is geschreven. Dat vraagt om een andere aandacht.

   De beide boeken gaan over de “succes story” van de bever en zijn geslaagde opmars in Nederland, dat is opmerkelijk want wij hebben eerst alle mogelijke moeite gedaan om dieren van de waterkant met een grondigheid die aan die van de oosterburen doet denken om zeep te helpen. Toegegeven, de huidige generatie treft geen blaam. Het gebeurde ver vóór onze tijd in de negentiende eeuw en we zijn in de tussentijd anders gaan denken. Ook is er de supermarkt cultuur die zorgt tot in de kleinste gehuchten met kiloknallers voor de invulling van behoeftes naar vlees en andere zaken.

   In Canada was ik op familiebezoek en toen kwam ik bevers tegen in Banff Springs National Park, en pas een tiental jaren later zijn bevers uitgezet in De Biesbos. Toen had ik het idee om die beesten maar niet te gaan zoeken en met rust te laten, ik had ze toch al gezien. Nu kun je lezen dat bevers niet meteen op schoot kruipen als een poes, maar dat ze in Almere zo goed als in de buitenwijk en een industrieterrein leven en zich elders ook niet veel van recreanten aantrekken. Avonden staat bol van de anekdotes van “close encounters”. Toch maar een keer de laarzen aan en gaan kijken misschien?

   De beide boeken stimuleren die behoefte wel moet ik toegeven. In Bevers komen ook mensen aan het woord die bij de herplaatsingen hebben meegewerkt of die anderszins betrokken zijn geraakt bij Neerlands grootste knaagdieren. Het enthousiasme dat daaruit spreekt is groot en zo ook de betrokkenheid bij het welslagen van de herplaatsingprogramma’s.  Dat  werkt aanstekelijk ik zat voor me zelf al af te vragen of er bij ons in de Baronie niet een aantal plekken te verzinnen zijn waar deze beiteltandzoogdieren zouden gedijen. Die zijn er. Dus afwachten tot ze vanzelf komen, ze zullen vanwege het succes van de uitzettingen en hun voortplantingsgedrag waarschijnlijk snel naar “Lebensraum” gaan zoeken. Het lijkt met de beekdalen van de Aa en de Mark waar ze recent allerlei reconstructies en waterbergingsvoorzieningen hebben gemaakt, best wel snor te zitten voor deze fijnharige dieren. Het bedje lijkt gespreid en volgens een bron zoals me, tijdens het schrijven van deze bespreking, is verteld dat ze nu in de beek de Donge hemelsbreed een kilometer of vijftien bij mij vandaan een burcht hebben gebouwd.

   Het probleem van de keuze tussen beide boeken lijkt me op te lossen door met de Sinterklaas Avonden aan de waterkant cadeau te krijgen en voor de kerst Bevers. Beide zijn duurder als een Bouquetreeks nummer maar zeker de moeite waard.

   Rest me nog een paar links toe te voegen om wat voorpret te geven en een versterkte zin in de boeken:

Youtube.com zoekroutine: Bevers in Limburg, dat resulteert in een keur van filmpjes van Willy de Koning en anderen.
www.jasjadekker.nl
www.zoogdiervereniging.nl/bever
www.waarneming.nl
www.knnv.nl  voor de uitgever van beide boeken.

Breda november 2012.

Paul Munnik. 

Plantaardigheden.nu - Vragen en antwoorden en discussie

^Naar het begin van deze pagina

Recensies van boeken over toepassingen van planten
 

Hobby

Omgeving

Plant
Toepassing
 
Woordenboek Nederlandsche Taal
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel