Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

 

Actuele toepassingen van planten

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten
Sitemap

Leesmaar.nl
Dodoens en meer bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Artsenijgewassen
Flora Batava

Krachtigeplanten.nl
A modern herbal: 100 medicinale planten
Massachusetts Institute of Technology

Boekenrubriek met recensies van boeken over toepassingen van planten

Dier en spoor en Diersporen in beeld

Dier en spoor

 • Auteur: Lars-Henrik Olsen
 • Vertaling: Ger Meesters
 • Uitgever: KNNV Uitgeverij
 • Uitvoering: 276 pag., 15,5 x 23 cm, genaaid gebonden, met meer dan 600 foto’s en illustraties
 • ISBN: 978 90 5011 425 7
 • Prijs: € 27,95

Diersporen in beeld

 • Auteur: Kees de Heer
 • Illustraties: Renée den Besten
 • Uitgever: KNNV Uitgeverij
 • Uitvoering: 32 pag., 10 x 21 cm, geniet gebrocheerd, met uitklapkaart
 • ISBN: 978 90 5011 405 9
 • Prijs: € 4,95

Twee boeken tegelijk deze keer.

Voor de beginner en makkelijk in de binnenzak voor een behapbare prijs in de serie .....in beeld. Voor de meer eisende gebruiker en voor in een rugzakje Dier en Spoor.

   Lekker even ongegeneerd over poep praten, want daar is sprake van in beide boeken. Het zijn die sporen die altijd wel te vinden zijn. Elk dier heeft zijn eigen poepgewoontes en ook het uiterlijk van de ultieme fase van het voedsel dat verwerkt is verschilt van dier tot dier.

   Vind men er een papieren zakdoekje bij dan is het hoogstwaarschijnlijk gefabriekt door onze eigen soortgenoten, er zijn honden die dat zeer op prijs stellen. Dat gaat dan wel ten koste van het plezier van de baasjes van de honden, maar dat is een totaal ander verhaal.

   Mensen worden verondersteld het te doen op speciaal daarvoor gefabriekte bouwsels.

   Ik heb een plaatje van diverse keutels uit Dier en spoor geplukt om nog even na te praten over poep, want behalve speurneus in de traditie van forensisch onderzoek op plaatsen waar de ene soort zich heeft vergrepen aan een andere, meestal zwakkere soort, komt dat ook aan bod.

   In het boek Arthur, voor eens en altijd koning van Terry White, komt een koning (Pellinore) voor, die altijd achter een draak aanzit en die het het beest heeft genoemd en die zich bijzonder gelukkig voelt als hij mest van het dier heeft gevonden. Natuurliefhebbers zijn een beetje verwant aan die Pellinore, ik ken er een stel die er net zo opgewonden van raken als ze mest van een otter of bever hebben gevonden. Ze beginnen er aan te pulken om aan de onverteerde zaken af te kunnen lezen of de beestjes het juiste voedsel hebben gegeten of dat ze uit nooddruft wat anders dan gebruikelijk hebben genoten. Hetzelfde gebeurt met braakballen van roofvogels.

   Aan de manier waarop een vogel van zijn veren is ontdaan, kun je zien welk beestensoort daarvoor verantwoordelijk is en dat staat in beide boeken. Ik ga het hier natuurlijk niet vertellen, want dan hoeft u deze boeken niet aan te schaffen en mist u een deel voorpret.

   Diersporen in beeld is veel bescheidener in opzet dan Dier en spoor van Lars Henrik Olsen, maar wat ik vaker over die serie heb gezegd kun je deze beschouwen als een smaakmakertje, voor het stimuleren van het echtere werk. Het opvoedkundige belang van deze serie mag niet onderschat worden. Het stimuleert de nieuwsgierigheid en dat is een doel waarnaar wij streven. Duidelijke illustraties, verantwoorde makkelijk leesbare teksten is het kenmerk van deze serie en elke grootouder schaft zich er een aantal van aan voor zijn/haar kleinkinderen.

   Mijn ongetrouwde tante met een behoorlijke schare neefjes en nichtjes maakte er ook een traditie van om dergelijke boekjes cadeau te doen en die staan nog steeds bij mij in de boekenkast en mijn kinderen hebben ze ook genuttigd. Wel moet opa of oma ze van te voren even hebben gelezen, want dat praat makkelijker in het bos en je wil toch ook een beetje de schijn ophouden dat de natuurhistorie tot de kennis behoort, als oudere.

   Is eenmaal het zaad van de nieuwsgierigheid gezaaid dan wordt het tijd om over te stappen naar het “echte werk” en dan komen we bij Olsen uit.

   Het boek is net te groot om in de binnenzak mee te nemen en voor de zijzakken van de wasjas is ze ook zo groot, dat het mogelijk wel eens te snel zal verslijten, hoewel ze daar net in past.

   Kniesoor die er verder woorden over vuil maakt.

   Je zou het boek bijna verwarren met een gids over de fauna van Europa, want een groot deel van de dieren van heel Europa komen aan bod. Voor onze directe omgeving is ze aan de te uitgebreide kant, waar het de beschrijving van de soortentallen betreft. Voordeel daarvan is dat je ook op verder afgelegen reisdoelen in Europa het boek je kan informeren over de waargenomen zaken.

   De waargenomen zaken kunnen variëren van vraatsporen tot de al eerder genoemde poep. Vogels, insecten, knaagdieren en roofdieren ze hebben allemaal hun eigen leefwijze en die wordt in Dier en spoor besproken. Foto’s, tekeningen alles wordt aanschouwelijk gemaakt. Het opstijgen van een Korhoen in de sneeuw laat zijn eigen intrigerende beelden achter, de moordaanslag van een Arend op een korhoen en de vraat van bastkevers. Diverse pluimen van vogels het zijn allemaal dingen die je kunt vinden en die je wat vertellen over welke dieren je niet in de lijve misschien hebt kunnen zien, maar die net als in het boek over libellenhuidjes alles verklappen over welke libellen je had kunnen zien als je er op het juiste moment was geweest.

   Nu we het over veren hebben, mijn schoonzus in Canada had een gekoesterde verzameling zeearendveren keurig tussen vloeipapier bewaard en ik had op een van onze uitstapjes een aantal nesten gezien aan de rand van de zee. De speurneus werd in me wakker en keek nog eens goed naar de omgeving en wandelde toen naar een soort van schiereilandje en zamelde daar een emmer met de mooiste heilige pluimen bijeen. Het was een inflatieverhaal tot en met, want haar verzameling werd met het twintigvoudige vergroot. Op die manier maak je je natuurlijk niet razend populair  omdat je de glans van de eerdere vondsten daarmee verbleekt. Het geeft wel aan dat als je de leefgewoonten van de dieren en planten eigen maakt je de kans op grote of zeldzame vondsten vergroot. Daar helpt naar mijn idee dit boek heel erg mee.

   In mijn werk ben ik vaak geconfronteerd met veegschade, bastkeverschade en vraatschade door muizen aan versgeplante bomen. Het boek vertelt daarover en laat de verschillen zien.

   Over dat pulken aan mest zijn ook wat opmerkingen te plaatsen over de gezondheidsrisico’s en die staan er dan ook in. Keurig netjes welke dieren wat voor risico’s meebrengen. Platwormen en ringwormen en leverinfecties en zo meer. Het laat je denken over het plukken van paddenstoelen in bepaalde gebieden.

   Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

   De doelgroep: Natuurliefhebbers, grootouders die hun kleinkinderen bezig willen houden op een wandeling, studenten biologie en derivaten, beginnende natuurgidsen en kinderen die warm aan het lopen zijn voor het spelen van detectiefje.

   De tijd waarop je de meeste sporen aan kunt treffen komt er aan, sneeuw kan alle oude sporen bedekken en dan kun je de nieuwe beter zien. Vochtige aarde maakt de sporen ook beter zichtbaar. Veegschade door reeën kun je het hele zomerseizoen vinden, knaagschade is te verwachten als het seizoen schraler wordt. De drollen veranderen ook qua uiterlijk met het seizoen dus valt er volop van alles te beleven de komende tijd.  

   Kortom voldoende redenen voor de aanschaf van een of alle twee de boeken, hangt af van je budget wat het gaat worden. Het hoort, of zij horen wel thuis in menig boekenkast.

Breda oktober 2012.

Paul Munnik

Plantaardigheden.nu - Vragen en antwoorden en discussie

 

   Poep in soorten, en wat dacht je van die kakkende vos op de omslag van Dier en spoor?

^Naar het begin van deze pagina

Recensies van boeken over toepassingen van planten
 

Hobby

Omgeving

Plant
Toepassing
 
Woordenboek Nederlandsche Taal
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel