Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

 

Actuele toepassingen van planten

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten
Sitemap

Leesmaar.nl
Dodoens en meer bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Artsenijgewassen
Flora Batava

Krachtigeplanten.nl
A modern herbal: 100 medicinale planten
Massachusetts Institute of Technology

Boekenrubriek met recensies van boeken over toepassingen van planten

Kroonjuwelen van de Kaap

Fynbos en rooibos in Zuid-Afrika

  • Auteur: Liesbeth Sluiter en Joop Schaminée
  • Uitgever: KNNV Uitgeverij
  • Uitvoering: 191 pag., 23  x 28 cm, genaaid gebonden, full colour
  • ISBN: 978 90 5011 430 1
  • Prijs: € 29,95
   Ernstige waarschuwing vooraf: De redactie van Plantaardigheden is niet verantwoordelijk voor spontaan optredende reislust als gevolg van het aanschaffen en lezen van het boek dat we nu gaan bespreken.

Gods Meesterwerk.

   Toen ik nog een puber was en heel toepasselijk, voor het door mij gekozen beroep en opleiding, groen als gras, liep ik stage bij een cactussen- en vetplantenkweker in Naaldwijk. Hij stond op de bloemenveiling van Honselaarsdijk bekend als “Dirk Stekkie”. Die naam sprak ik natuurlijk nooit uit in zijn bijzijn, dan was het meneer Bouwman. Psalm zingt blijde den Heere speelde hij zondags orgel in de kerk van Naaldwijk en probeerde hij mij doordeweeks liefde voor zijn vak bij te brengen.

   Toen ik Kroonjuwelen.... toegestuurd kreeg moest ik, bij het plaatjes kijken vooraf, weer aan hem denken. Want hij had zoveel vetplanten in zijn assortiment die van dezelfde streek komen als waar dit boek over gaat. De bijnaam “Dirk Stekkie” had hij gekregen omdat hij altijd heel jonge vetplantjes op de veiling te koop aanbood. Daar zaten Crassula’s onder en Portulacca’s, die stekken heel gemakkelijk in van die piepkleine potjes, eerst aardenwerk potjes en later heel modern, plastic potjes. Nu niet heel puristisch de plastieken potjes veroordelen, die zijn in principe beter dan aardewerkpotjes voor het tegengaan van potziekte. Zo ontdekte ik dus oude bekenden in Kroonjuwelen... Ook levende steentjes zaten in het assortiment.

   Af en toe reisde Dirk naar Mexico en de VS om het assortiment uit te breiden met tot nog toe onbekende soorten in Nederland. Volgens mij is hij niet naar de Kaap geweest anders was hij vast ook aan de Protea’s verslingerd geraakt en had zijn kwekerij er heel anders uitgezien. Trouwens ook de heel erg bekende Freesia komt uit Zuid-Afrika. De teeltwijze daarvan is interessant genoeg om eens te bespreken maar niet nu, in dit verband. Zelf ben ik allergisch voor Freesiaknollen en zwellen mijn vingers op tot het formaat verse worst, bij het planten. Daar wordt je bepaald geen plantenliefhebber door.

   Dirk Stekkie was het wel gelukt mij liefde voor deze planten bij te brengen. Daarom is een boek als Kroonjuwelen....  heel erg aan mij besteed en naar ik denk zal dat in uw geval ook zo zijn. Het boek neemt je mee naar de Kaapprovincie van Zuid-Afrika en ik heb zo het vermoeden dat de eerste buitenlanders zich moegezocht hebben naar hun ogen die uit hun kassen moeten zijn gevallen. Toentertijd moeten er ook neushoorns hebben rond gebanjerd want een andere naam voor een gebied in de Kaap is Renosterveld (in het boek Geboeid door het verleden ook beschreven) dat kan je vertalen met Neushoornhabitat. Bar en boos voor mensen in zijn algemeenheid en van oorsprong de originele woonplaats van de bosjesmannen en hottentotten die liever aangeduid willen worden met Khoikhoi en San, droog stekelig en af en toe weelderig na een opfrissende regenbui.

Bakermat van de beroemde rooibosthee.

   Na lezing weet u welke soort rooibos u het best kunt aanschaffen, kun je gelijk ook zien wat marketeers voor onzin weten te verkopen. (Ik heb na een zware tafel daar wel eens rildromen van gekregen).
Liesbeth Sluiter is fotografe en journalist en dat laat zich zien in de spetterende foto’s die alleen kunnen worden overtroffen door de ouderwetse dia of het origineel. Het laat zich ook herkennen door de stijl waarin het merendeel van de tekst door haar is geschreven, die is duidelijk iets anders dan die van de wetenschapper Joop Schaminee.

   Het spreekt van de mensen die het gebied bewonen, de dieren, de planten, alles hangt in bedreigde orde aan elkaar. Ook in zo’n streek als de Kaap zijn er geluiden op te vangen die wijzen op bedreigingen.
Planten en dieren waren eerder door ons Lief Heer op de wereld gezet dan mensen, soms zou je willen dat Hij niet heeft zitten boetseren en Adam op die manier heeft gefabriekt, om nog maar te zwijgen over wat hij van een rib heeft gemaakt. Aan de andere kant was ik er dan ook niet geweest om u van dit boek te vertellen, die vreemd genoeg maar drie sterren van de Volkskrant kreeg. Vier zou correcter geweest zijn, een beetje tegen de vijf aanschurkend. Een mooi boek, wat over meer gaat dan alleen de planten.

   U bent gewaarschuwd, lezing kan reislust opwekken die moeilijk te bedwingen zal blijken te zijn. Ik denk dat ik maar niet ga, want van een heleboel soorten wordt ik alleen maar hebberig.

   Net heb ik gezien dat een van de planten die ik meer dan veertig jaar geleden bij Dirk heb gekocht (jawel gekocht, want gestolen goed gedijt niet, is het spreekwoord. Dat kan ik uit de praktijk gezien tegenspreken, maar niet bij Dirk, dat kan niet.) voor het eerst gaat bloeien. Die komt ook van de Kaap.

Breda, december 2012.

Paul Munnik.

Vlak bij Kaapstad ligt Bredasdorp. Ik geloof dat, dat toeval is.

Plantaardigheden.nu - Vragen en antwoorden en discussie

^Naar het begin van deze pagina

Recensies van boeken over toepassingen van planten
 

Hobby

Omgeving

Plant
Toepassing
 
Woordenboek Nederlandsche Taal
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel