Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

 

Actuele toepassingen van planten

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten
Sitemap

Leesmaar.nl
Dodoens en meer bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Artsenijgewassen
Flora Batava

Krachtigeplanten.nl
A modern herbal: 100 medicinale planten
Massachusetts Institute of Technology

Boekenrubriek met recensies van boeken over toepassingen van planten

Loire Valley: Loire, Brenne and Sologne

  • Auteurs: Dirk Hilbers en Tony Williams
  • Uitgever: KNNV Uitgeverij i.s.m. Crossbill Guides Foundation
  • Uitvoering: 208 p. 15 x 21 cm, paperback, full colour
  • ISBN: 978 90 5011 354 0
  • Prijs: € 24,95
  • Meer informatie bij de uitgever
   Bij de eerste in de reeks van de Crossbill Guides, schreef ik de vraag hoe een plantengek verliefd kon worden op een kruisbek. Het begint al aardig op een langlopende relatie met telkens hoogtepunten te lijken. Nu ligt er het tiende exemplaar uit de reeks waarvan nu de derde, die ik heb gekregen om te vertellen dat ik allesbehalve teleurgesteld ben.

   Het is net als de vorige uitgaven in de reeks, een stevige paperback die heel goed in een wasjaszak past en een beetje liefhebber van wandelen en fietsen heeft toch minstens een wasjas om een hele boel zaken in mee te sjouwen. Hebt u nog geen wasjas? Dan stelt u die investering maar even uit om dit boek aan te schaffen. Vooral als u toch al plannen heeft om een deel van uw vrije tijd in de streek van de Loire door te brengen. Als rechtgeaarde Nederlander ben ik een aantal keren in die streek geweest om te kamperen en te genieten van de lokale wijnen en delicatessen en de natuur. Maar het is een nadeel van dit boek, dat je bij lezing er achter komt dat je de mooiste plekjes hebt overgeslagen. Had ik dit boek maar eerder, mopper je dan in jezelf. Evenwel zijn we de negentig nog niet gepasseerd en zijn er dus nog wel kansen om dat goed te maken.

   Het boek:
De vertrouwde indeling als bij de eerdere in de reeks, we beginnen met de geologie. De basis van de landschappen, altijd een goed vertrekpunt voor het herkennen van de landschapselementen en de oorzaak van het voorkomen van diverse soorten planten en dieren. Ook de klimatologische ligging en die stempel op de natuur en haar uiterlijk. Dan komt de historie aan bod, waardoor duidelijk wordt hoe de mens weer zijn stempel op het gebied heeft gedrukt. Wat weer tot uitdrukking komt in de voorkomende landschapselementen. Dan een substantieel hoofdstuk over de voorkomende planten. Dan de dieren in de drie groepen vogels, zoogdieren en amfibieën.

   Hebben we ons daaraan verlekkerd, komen we op de voorgestelde rondgangen in de drie gebieden die het boek beschrijft. Wandelingen, fietstochten en autotripjes. In de diverse graden van inspanningsbehoefte. Zover niets nieuws zou je zeggen, echter nu gaan we letten op de verschillen. Dit boek kent bijdragen van Tony Williams een lokaal wonende natuurgids die een aantal hoofdstukken voor zijn rekening heeft genomen. Nu bemerken we dat er een “native speaker” aan het schrijven is in zijn “moerstaal” en dat verschilt iets van het Engelse taalgebruik van Dirk Hilbers dat iets eenvoudiger is te lezen voor de minder geoefende lezer van dit in de Engelse taal geschreven boek. Wat niet wegneemt dat het met liefde is geschreven en zeker niet moeilijk. Bij eerdere boekbesprekingen merkte ik op dat het juist voor niet Engelsen een pré is dat de auteur geen geboren Engelsman is vanwege toegankelijker taalgebruik.

   De liefde voor het onderwerp waarmee geschreven is, is duidelijk voelbaar. Het spettert af en toe van het papier en de illustraties zijn prachtig.

   Laten we wel wezen, de streek is een van de lieflijkste van Frankrijk. De streek die aangeduid wordt met La douce France om precies te zijn. Niet dat andere streken minder lieflijk zijn, in tegendeel maar deze streek is gewoon een van de lieflijkste van Frankrijk. Mijn persoonlijke mening is dat u dat zelf moet gaan bekijken, of beter gezegd gaan beleven. Het is echt niet zo dat je een gewoontedier aan het worden bent als je meerdere vakanties in de streek beleeft. Niet kenners van de streek zullen je vragen: Waarom ga je voor de zoveelste keer naar de Loirestreek? Wordt dat niet een beetje saai? Die genen moeten zeker dit boek eens lezen, dan kunnen ze het antwoord zelf geven na hun eigen bezoek.

   Voor vogelliefhebbers zijn er genoeg dingen te beleven, vooral bij de kunstmatige meren van de Sologne. Een gebied waar de plantenliefhebbers hun hart ook kunnen ophalen. Het boek vertelt waarom dat zo is. De Brenne is het woongebied van de verder zeldzame Europese moerasschildpad.

   Als je van vissen houd kun je je hart ophalen, het is een gebied van viskwekerijen en wilde natuurlijker waters. De rivier zit zelf ook vol vis, die de lokalen in groepen met een net nog uit proberen te sleuren in de avonduren. Als de rest van het mee te nemen huishouden meer van Grandeur en kastelen houden dan komen ze echt wel aan hun trekken. Er is veel te beleven afgezien van wat het boek beschrijft.
Een van mijn beste Sint Jan’s olies heb ik gemaakt van de bloemen langs de oevers van de rivier geplukt. Nog een reden om eens terug te gaan.

   Een ding vind ik wel een beetje jammer, dat merkte ik ook al bij de vorige bespreking op, dat de namenlijsten die achterin staan de vertalingen van de namen in Duits, Engels, Nederlands en de wetenschappelijke namen geven, maar niet de lokale namen of de Franse. Dat kan juist voor een conversatie over de belevenissen met mensen uit de buurt wel eens prettig zijn.

   Frankrijk is het land met de grootste verscheidenheid aan landschappen, dus valt er nog genoeg te schrijven voor Dirk Hilbers over mijn meest favoriete vakantieland. Mijn echtgenote heeft als favoriete streek Bretagne, maar ik ga toch weer eens naar La Douce France dit jaar.

Breda, februari 2010.

Paul Munnik.

Plantaardigheden.nu - Vragen en antwoorden en discussie

Eerder verschenen in deze serie
The nature guide to the Biebrza Marshes (Polen), Bialowieza primeval forest (Polen), Camargue (Frankrijk), Coto Doñana (Spanje), Andalusian Sierras (Spanje) and Extremadura (Spanje), The Hortobágy and the Tisza River Flood Plain (Hongarije), Cevennes (Frankrijk) http://plantaardigheden.nl/meer_info/boeken/cevennes.htm

Verschijnt binnenkort: Extremadura (Spanje) – 2e geheel herziene druk - verschijnt in maart 2011

Meer over de inhoud
Voor meer informatie over de gidsen, Europese natuurgebieden, natuurtochten en de Crossbill Guides Foundation, neem s.v.p. contact op met: Dirk Hilbers, voorzitter van de Crossbill Guides Foundation. T + 31 (0)6 46 327 960, e-mail: dirkhilbers@crossbillguides.org; http://www.crossbillguides.org/

^Naar het begin van deze pagina

Recensies van boeken over toepassingen van planten
 

Hobby

Omgeving

Plant
Toepassing
 
Woordenboek Nederlandsche Taal
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel