Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

 

Actuele toepassingen van planten

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten
Sitemap

Leesmaar.nl
Dodoens en meer bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Artsenijgewassen
Flora Batava

Krachtigeplanten.nl
A modern herbal: 100 medicinale planten
Massachusetts Institute of Technology

Boekenrubriek met recensies van boeken over toepassingen van planten

Nesten in beeld, Erfvogels in beeld en Uilen in beeld

 • Auteur: Barbara Rijpkema (Nesten), Rob Buiter (Erfvogels), Dick de Vos (Uilen)
 • Illustraties: Elwin van der Kolk (alledrie de titels)
 • Uitgever: KNNV Uitgeverij
 • Uitvoering: 32 pag., 10 x 21 cm, geniet gebrocheerd, met uitklapkaart
 • ISBN
  • 978 90 5011 323 6 (Nesten)
  • 978 90 5011 331 1 (Erfvogels)
  • 978 90 5011334 (Uilen)
 • Prijs:  € 4,95/stuk
 • Meer informatie bij de uitgever

   Vanwege het feit dat we op het moment van lezen midden in de periode zitten dat het voor u interessant kan zijn uw kinderen of kleinkinderen en waarom niet, uzelf te vermaken met drie nieuwe In Beeld boekjes, zal ik ze maar zo snel mogelijk na uitkomen bespreken, ze zaten vanmorgen bij de post.

   We zitten nu in april en dan voelen de vogels de lente in hun instrumenten. Ze gaan dan ook bouwvakkertje spelen en bouwen er lustig op los. Nestdrang noemen ze dat, maar kent u het verschil tussen de nesten van de diverse vogels? Voor net geen vijf euro kan u een begin maken met de wetenschap van de vogelnesten.

   Ik heb u al eens kennis laten maken met Gallen In Beeld uit dezelfde serie en ik heb de toen besproken boekjes doorgegeven aan de kinderen van het jeugd IVN in Breda die we kennen als de Spitsmuizen, die zijn er gek op. http://plantaardigheden.nl/meer_info/boeken/gallen.htm

   Erfvogels in beeld van Bob Buiter beschrijft het leven en voorkomen van vogels op en rond het erf. Welke omgeving zien vogels graag om het tot hun eigen “erfje” te maken. We weten dan waarom het zo nuttig is om wilgen te knotten en houtsingels opnieuw te maken. Niet nodig denkt u? Lees en verwonder u. Maar raak ook hoopvol gestemd vanwege de heropkomst van een aantal erfvogels. Leer het verschil tussen een Graft en een singel. Lees hoe het kan bestaan dat een duif een steenuil uit zijn broedplaats “mept”. Goed geschreven en voor bijna alle leeftijden goed leesbaar. Misschien dat de kleinsten nog een opa of oma nodig hebben om het op hun niveau gebracht te krijgen. Als je nog geen opa of oma bent kun je jezelf en je kinderen er prima mee vermaken op een wandeling over het platteland.

   Nesten in beeld  is geschreven door Barbera Rijpkema en na lezing weet je waarom een wit ei van een holenbroeder of nestkastbroeder komt en een gekleurd ei al dan niet met safaricamouflage van een vogel die zijn ei in een open nest legt. Ze heeft de nesten ingedeeld naar de plaatsen waar je die kunt vinden. Je kunt lezen dat het Sterntje heel modern gebruik maakt van drijvende woningen, speciaal voor hen en soms voor de Fuut gemaakt. Het veel in de belangstelling staande IJsvogeltje komt er ook in voor, die bouwt op dezelfde manier zijn nest als de oeverzwaluw. Het waarom, vogels dat doen op al die verschillende manieren wordt je duidelijker dan voorheen. Een vlotte stijl maar ik vermoed een onderwijzeres.

   Uilen in beeld van Dick de Vos is van deze drie een beetje het buitenbeentje het gaat als gezegd enkel over uilen. Daar is genoeg over te vertellen; hoe het komt dat uilen bij boeren zo populair zijn en dat die daarom hun boerderij op onderdelen aanpassen speciaal om deze vogels een goede plek onder de maan te geven. Waarom de Harry Potter mania niet zo leuk is voor de sneeuwuilen komt ook aan de orde. Vogels houden is een ingewikkelde zaak op zichzelf en een kwetsbaar dier als een vogel die normaal gesproken het beste voor zichzelf kan zorgen in zijn eigen woongebied, is niet geschikt om als modegril te dienen. Zeker geen “oelewapper” die Dick.

   De verbindende factor in alle boeken zijn de vogels en die blijven boeien en de illustraties van Elwin van der Kolk. Het zijn alle fraaie plaatjes en geven het onderwerp goed weer. De smoeltjes die uilen kunnen trekken zal je niet gauw vergeten. Vroeger zouden we roepen: doe eens een monatoetje!

   Het zijn boekjes die je een leven lang bij kunnen blijven, dus een ideaal cadeautje of het resultaat van een krantenwijkje.

Breda, april 2010.
Paul Munnik

Plantaardigheden.nu - Vragen en antwoorden en discussie

^Naar het begin van deze pagina

^Naar het begin van deze pagina

Recensies van boeken over toepassingen van planten
 

Hobby

Omgeving

Plant
Toepassing
 
Woordenboek Nederlandsche Taal
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel