Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

 

Actuele toepassingen van planten

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten
Sitemap

Leesmaar.nl
Dodoens en meer bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Artsenijgewassen
Flora Batava

Krachtigeplanten.nl
A modern herbal: 100 medicinale planten
Massachusetts Institute of Technology

Boekenrubriek met recensies van boeken over toepassingen van planten

Ruimte voor Insecten

Een nieuwe visie op insectenbescherming

  • Auteur: Frits Bink
  • Uitgever: KNNV Uitgeverij
  • Uitvoering: 264 p., 17 x 24,5 cm, hardback, full colour
  • ISBN: 9789050113304
  • Prijs: € 29,95
   Het KNNV bracht vlak voor de vakantie een flink aantal boeken uit. Aan de ene kant is dat wel prettig want dan hoef je als recensent niet een hoop andere boeken als leesvoer uit te zoeken. Je komt er de onverdiende regenachtige dagen gemakkelijk mee door. Tenminste als ze niet zodanig uitnodigen tot studie als het boek dat er bij zatdat Frits Bink heeft geschreven over natuurbehoud aan de hand van insecten en hun voorkomen in terreinen, want dan moet het een hele vakantie aan één stuk door regenen.

   Om een beetje recht te doen aan het boek en de bespreking ervan moet je het wel een beetje van kaft tot kaft doorgenomen hebben. Nu regent het op mijn vakantieadres van dit jaar altijd wel één tot twee dagen en de rest lezen we wel met zonneschijn omdat het voor mij wel een uitdaging gaf het verhaal te bestuderen. In de inleidende hoofdstukken is de stijl wat vormelijk maar later komt de auteur die al enige artikelen en boeken op zijn naam heeft staan goed op dreef en bespeur je een enthousiasme bij het onderwerp die je dan weerspiegeld ziet in de vaart die de tekst heeft. Je proeft ervaring en relativeringkracht.

   Bink begint elk hoofdstuk met een stelling die bij mij nog wel eens prikkelde tot weerspraak in gedachten: Natuurbehoud hoort bij de moderne tijd en komt voort uit een maatschappelijke stroming die zich onbaatzuchtig opstelt jegens de natuur.  (blz 164) Wat dacht u daarvan?

   Voor mij is natuurbehoud heel baatzuchtig geweest op momenten. Ik heb er mijn brood om maar wat te noemen bij gelegenheid mee verdiend. Wat is er onbaatzuchtig aan om te voorkomen dat je leefruimte door baatzuchtige mensen naar de filistijnen geholpen wordt en de kwaliteit van leven zodanig nadelig wordt beïnvloed dat men een fortuin moet uitgeven om middels medicijnen in leven gehouden te worden?

   Maar ik begrijp de idee van Frits Bink wel er is doorgaans bij natuurbehoudzuchtige mensen geen directe economische drijfveer om daar mee bezig te zijn. En stellingen zijn er om eens pittig over te hakketakken maar niet hier, u wilt lezen wat u van Ruimte voor Insecten mag verwachten en of de aanschaf de moeite loont.

Breda november 2011

P.Munnik

Plantaardigheden.nu - Vragen en antwoorden en discussie

^Naar het begin van deze pagina

Recensies van boeken over toepassingen van planten
 

Hobby

Omgeving

Plant
Toepassing
 
Woordenboek Nederlandsche Taal
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel