Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

 

Actuele toepassingen van planten

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten
Sitemap

Leesmaar.nl
Dodoens en meer bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Artsenijgewassen
Flora Batava

Krachtigeplanten.nl
A modern herbal: 100 medicinale planten
Massachusetts Institute of Technology

Boekenrubriek met recensies van boeken over toepassingen van planten

Vlinders - De kunst van het kleine

80 soorten vlinders, getekend en beschreven door Hans J. Geuze

  • Auteur: Hans Geuze
  • Uitgever: KNNV Uitgeverij i.s.m. De Vlinderstichting
  • Uitvoering: 140 pag.,30 x 28 cm, genaaid gebonden, full colour
  • ISBN: 978 90 5011 358 8
  • Prijs: €  34,95
   Als een van deze afbeeldingen bij u op de deurmat  valt bij wijze van briefkaart, dan is de afzender een bofkont. Of hij heeft het keurig gekocht, of hij heeft een boek cadeau gekregen dat veel andere cadeaus doet verbleken. 

   We hebben vorig jaar een aantal boeken en een video dvd, besproken die handelden over insecten die nog meer dan wij, maar dan om andere redenen van bloemen houden.

   Die boeken hebben een neefje gekregen in de vorm van een kunstwerk dat om redenen van presentatie een heel ander formaat heeft dan de beschreven boeken en dus niet gemakkelijk naast hen in de boekenkast kan staan.

   Geen probleem: leg het maar op de leestafel om vaak te bekijken.

   Het is een boek geschreven door een wetenschapbeoefenaar is geschreven en geïllustreerd. De tekst is niet wat je in eerste instantie van een wetenschapsmens, hoewel met emeritaat, zou verwachten. Het is geschreven uit een verwondering en bewondering van het onderwerp van zijn boek: Vlinders.

   Mensen met een dergelijke achtergrond en dan ook gezegend met een duidelijk aanwezig talent, die oogsten al snel mijn bewondering maar hier is dat zeker geen vooringenomenheid. Zoals de omslag en de bijgeleverde briefkaarten al laten zien zijn de aquarellen fijn geschilderd en met oog voor detail. Maar is het dan alleen een kijkboek?  Nou niet bepaald, alleen zou ik eerst het boek twee keer of drie keer doorbladeren voor ik aan de tekst begin. Dat heb ik ook gedaan, want anders dwalen de ogen steeds af naar de afbeeldingen waarvan de kleuren mooier zijn dan van de scans die we ervan gemaakt hebben om u wat te laten zien bij wijze van voorproefje. De teksten zijn dan goed benaderbaar en geven bijzonderheden uit de ervaring van de schilder over de betreffende vlinder.

   Het waarom van de tekening op de vleugels en het knaaggeluid van rupsen in het riet, allemaal van die dingen die aangeven dat de auteur liefde heeft voor zijn onderwerp en dat is zo aardig, omdat het een aarzelende natuurliefhebber in de dop kan overhalen om zich zelf ook te verdiepen in natuurlijke en plantaardige zaken.

   Zien is geloven dat de natuur er is om lief te hebben en als je het groenvirus eenmaal binnen hebt gekregen dan kun je wel aan de gang blijven en krijg je nooit genoeg.

   U bent gewaarschuwd.

Breda, Maart 2011

Paul Munnik

Plantaardigheden.nu - Vragen en antwoorden en discussie

Verkrijgbaar in de boekhandel en via www.knnvuitgeverij.nl
Hans Geuze, emeritus hoogleraar celbiologie, is een enthousiast natuurliefhebber en schilder. Hij is medeoprichter van de Artists For Nature Foundation (www.artistsfornature.com), publiceerde diverse boeken en legt zich sinds een paar jaar toe op het aquarelleren van dag- en nachtvlinders.

^Naar het begin van deze pagina

Recensies van boeken over toepassingen van planten
 

Hobby

Omgeving

Plant
Toepassing
 
Woordenboek Nederlandsche Taal
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel