Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

 

Actuele toepassingen van planten

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten
Sitemap

Leesmaar.nl
Dodoens en meer bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Artsenijgewassen
Flora Batava

Krachtigeplanten.nl
A modern herbal: 100 medicinale planten
Massachusetts Institute of Technology

Boekenrubriek met recensies van boeken over toepassingen van planten

Atlas van de Flora van Vlaanderen en het Brussels Gewest

  • Uitgave: de Nationale Plantentuin van België en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO)
  • Door: Wouter Van Landuyt, Ivan Hoste, Leo Vanhecke, Paul Van den Bremt, Edward Vercruysse en Dirk De Beer
  • 1008 pagina's inclusief ruim 850 pagina's verspreidingskaarten en besprekingen van 1400 plantensoorten
  • Gewicht: ca 5,7 kg exclusief verpakking
  • ISBN 90-726-1968-4
  • Prijs: 59,-- euro (ca. 1 eurocent per gram)
  • Meer informatie bij de uitgever
    Deze keer kwam het boek per bode, waarschijnlijk is dat voordeliger. De arme bezorger tilde zich een breuk en ik was al onder de indruk voordat ik het boek had gezien.

   Nog meer onder de indruk was ik toen ik het werk aan het doornemen was, wat een koelie werk, door de enorme aantallen medewerkers aan het boek geleverd, was nodig om dit tot stand te brengen. Drieëndertig jaar hebben ze gewerkt om een kleine 1500 soorten een plaats op de kaart van België te geven.

Van Spaanse Aak (Acer campestre) tot Zoster noltei ofwel het klein Zeegras. Van de laatste moesten ze noodgedwongen de laatste rustplaats opgeven omdat ze uit het gewest verdwenen is. (ik zou daar een klein grafsteentje oprichten)

   Als u het Nederlandse Natuurcompendium hebt gelezen of ingekeken, dan bent u daarin lijsten tegenkomen zoals de "Rode Lijst"die op de lokale situatie in het Vlaamse gewest toegesneden ook in de Atlas van de Flora te vinden zijn.

   Wij kennen in Nederland de Atlas van de Plantengemeenschappen, die (het zijn meerdere delen) mag je wel vergelijken met deze Atlas om tot de ontdekking te komen dat in deze Atlas de soort zelf centraal staat en niet de gemeenschap waarin ze voorkomt. Wel wordt aandacht aan de ecologische plaats geschonken.

   Plantenzoekers en andere floristen kunnen met dit boek aardig uit de voeten. Maar ook mijn collega's in het Belgische die ten behoeve van de plannenmakers in de zin van Ruimtelijke Ordening, een programma hebben gemaakt om de natuurelementen een waardering te geven in relatieve zin om daarmee ecologische en planologische blunders te voorkomen, zullen er hun voordeel mee kunnen doen. Dat is ook de waarde van het boek, een gemiddelde liefhebber, die zin heeft in een boek met veel mooie plaatjes, zal het boek niet voldoende op zijn waarde kunnen schatten. De ecoloog, bioloog en de planoloog herkennen de waarde van dit boek meteen en zullen de prijs van 59 euro eerder aan de lage kant vinden. Let er wel op dat je naast dit boek een redelijke flora nodig hebt want plantbeschrijvingen vindt je er niet in. Eigenlijk bevat het boek te veel, om op beknopte wijze melding te doen, alleen al de lijst van medewerkende instanties en personen is te groot voor de ruimte die een boekbespreking mag innemen op Plantaardigheden. Dus kijkt u het boek maar in omdat ik niemand tekort wil doen in verdiende waardering.

   Het is dan ook niet een boek voor in het veld maar wel voor op de leestafel. Mijn collega natuurgidsen van het IVN zullen het werk stimulerend vinden voor hun eigen inventariseerwerk en moeten het ook eens inkijken ter lering en stichting. Zien ze waar hun werk goed voor kan zijn.

Paul Munnik

Plantaardigheden.nu - Vragen en antwoorden en discussie

^Naar het begin van deze pagina

Recensies van boeken over toepassingen van planten
 
Hobby
Omgeving

Plant

* is nieuw

Toepassing
 
Woordenboek Nederlandsche Taal
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel