Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

 

Actuele toepassingen van planten

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten
Sitemap

Leesmaar.nl
Dodoens en meer bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Artsenijgewassen
Flora Batava

Krachtigeplanten.nl
A modern herbal: 100 medicinale planten
Massachusetts Institute of Technology

Boekenrubriek met recensies van boeken over toepassingen van planten

Planten tellen

Over demografisch onderzoek

  • Auteurse: Piet Bremer, Eelke Jongejans, Gerard Oostermeijer, Jo Willems.
  • Uitgever: KNNV Uitgeverij
  • Uitvoering: 160 p., 16,5 x 24 cm, meer kleuren, harde kaft, genaaid gebonden.
  • ISBN: 978 90 5011 407 3
  • Prijs: € 19,95
  • Meer informatie bij de uitgever
 

   Als je vaak boeken binnenkrijgt om te bespreken, dan zitten daar vaak boeken bij die voor een klein aantal mensen interessant zullen zijn. In die gevallen heb ik vaak twijfels over het al dan niet publiceren van die bespreking op Plantaardigheden. In eerste instantie lijkt dat het geval te zijn voor het bovengenoemde boek. Het bevat veel techniek en dat is voor de doorsnee plantenliefhebber vaak net iets te veel van het goede, maar omdat het een besmetting kan veroorzaken met wat ik wel eens gekscherend het “Groene Virus” noem, wil ik u er toch graag op wijzen dat het KNNV weer eens een hoogstaand maar toch niet “moeilijk” boek heeft uitgegeven voor het “luttele” bedrag van twintig euro minus de stuiver vanwege de mazzel.

   Het doel van het boek is om u net even verder te laten kijken naar planten op de “vierkante meter”dan u gewoon bent te doen. Leer kleuterplanten, puberplanten en volwassen planten te onderscheiden. Waardoor zou het kunnen komen dat het ene jaar op de Galderse Heide de klokjesgentiaan die op de kaft staat afgebeeld wel te zien is en net nu ik er ben wezen kijken hij/zij het verrekt om te bloeien?

   “Plants stand still, and wait to be counted” geven de auteurs aan als Leitmotiv voor dit boek. De vertaling die ze erbij geven is er een van drie mogelijke vertalingen: Planten staan stil, en wachten tot ze geteld te worden, dat is er een, maar je kan ook zeggen: Planten sta stil en wacht zodat/opdat je geteld wordt / kan worden.

   Want planten staan helemaal niet zo stil als u misschien wel denkt. Ze veranderen vaak van uiterlijk gedurende hun, al dan niet korte, leven en ook nog eens van plaats. Die schijnbare immobiliteit van planten maakten ze wel tot mijn favoriete deelnemers aan de natuur, ze vliegen niet weg als ik kom om ze te bekijken, of ze kruipen, lopen, niet voor me weg als ik aan kom stampen met mijn maatje tweeënveertig van schoenen. Dus krijg ik de tijd om ze te bekijken en te herkennen. Nu dus tijd om ze ook nog eens te tellen.

   Niet alleen maar sikkeneurig worden om die gentianen die er schijnbaar niet zijn als ik ze wil bekijken op de tijdstippen waarop ze normaal bloeien. Waardoor komt dat misschien? Kijk ik niet goed genoeg? Dat laatste kan heel goed het geval zijn. In het boek wordt dit specifieke geval, niet zozeer voor de Galderse Heide in  het bijzonder, besproken.

   Ook hoe je de communicatie opzet tussen u als liefhebber en de “beroeps”biologen.

   Het boek is een duidelijke poging om de liefhebbers aan het tellen en beschrijven te krijgen en het uit de elitaire exclusieve hoek van de botanisten/biologen te halen. Onderschat uw mogelijkheden op dit gebied niet. Het elders op deze site besproken boek over de vindplaats van planten in het Vlaams en Brussels  Gewest had zonder tellingen door liefhebbers echt niet gemaakt kunnen worden.

   Het is natuurlijk zo dat er een wederzijds genoegen en profijt in zit om de liefhebbers aan het inventariseren te krijgen en de resultaten beschikbaar te maken voor hen die naar gegevens zoeken, zowel de liefhebber als de onderzoeker.

   Je zal ermee moeten rekenen dat men met alleen biologie van de middelbare school, niet tot hoogstaande resultaten zal komen. Daarom is het veel leuker om in groepsverband te beginnen met het leren herkennen en tellen van planten. Als je bijvoorbeeld lid van een lokale natuurvereniging zou worden of als je dat al bent je aan te sluiten bij een groep van inventariseerders dan verdiept u uw liefhebberij en wordt daardoor gestimuleerd in uw leergierigheid.

   Dat is wat ik bedoel met het “groene virus” . Al doende leert men.

   Het boek geeft inzicht in het voortplantingsgedrag van de diverse soorten planten en de technieken die u bij het tellen kunnen helpen, de dingen waarop je moet letten bij het vastleggen van de verzamelde gegevens het komt allemaal in goed te lezen taal ter sprake.

   Geboorte, Liefde en Sterven van Planten schreef de uitgever in haar persbericht daar gaat het over. Er staan mooie foto’s in het boek en informatieve illustraties, daar zul je het niet echt voor kopen denk ik, maar als je wil gaan “pluizen” kan je zelf je foto’s wel schieten.

   Het boek is een goede hulp voor de liefhebbers die al bezig zijn met het inventariseren van planten. Ik denk dat veel afdelingen van het KNNV redenen te over hebben om het aan te schaffen voor hun leden en ook afdelingen van het IVN met “pluisgroepen” in hun gelederen zullen veel plezier kunnen beleven en hulp ondervinden. Laat staan de biologiestudenten. Begin er jong mee want gedegen waarnemingen strekken zich vaak over langere perioden uit. Dus wil je rendement zien van je inspanningen breder dan alleen voor het eigen plezier tijdens het tellen begin dan vroeg. Besmet jongeren, als je tot de later geroepenen behoort voor de continuïteit, met het groene virus.

   En wat dacht Uzelf?

   Ze staan te wachten.

Breda, juni 2012.

Paul Munnik.

Plantaardigheden.nu - Vragen en antwoorden en discussie

^Naar het begin van deze pagina

Recensies van boeken over toepassingen van planten
 
Hobby
Omgeving

Plant

* is nieuw

Toepassing
 
Woordenboek Nederlandsche Taal
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel