Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

 

Actuele toepassingen van planten

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten
Sitemap

Leesmaar.nl
Dodoens en meer bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Artsenijgewassen
Flora Batava

Krachtigeplanten.nl
A modern herbal: 100 medicinale planten
Massachusetts Institute of Technology

Boekenrubriek met recensies van boeken over toepassingen van planten

Tuinieren voor wilde dieren

Maak van je tuin een beestenboel

  • Auteur: Barbara Rijpkema
  • Uitgever: KNNV Uitgeverij
  • Uitvoering:128 pag., 17 x 18,5 cm, full colour, genaaid gebrocheerd, met flappen en talrijke foto’s en illustraties
  • ISBN: 978 90 5011 408 0
  • Prijs: € 14,95
    Ik heb het elders op Plantaardigheden al eens geschreven dat mensen die behept zijn met het Groene Virus daarvan aardige bijkomende symptomen vertonen. Het Groene Virus is een van de weinige ziekten waarvan je kunt genieten.

   Biologe Barbara Rijpkema vertoond wat prettige symptomen en dat komt tot uitdrukking in haar pas uitgegeven boek.

   Als je toch een tuintje hebt en je bent niet van dat overdreven nette, dan kun je wat betekenen voor ander gesniester in de tuin dan alleen de lijster die de druiven komt jatten.

   Laatst hield Aat Rietveld van de Bijenhoudersvereniging een pleidooi voor voorzieningen voor wilde bijen in de tuin in een aardige lezing over dat soort “wild”. Leg eens een bundeltje riet in de tuin dan komen daar vanzelf bijen in logeren. Niet dat je dan gelijk honing kan gaan slingeren, want het gaat dan over neefjes en nichtjes in de soort die niet van de honing zijn.

   Het boek dat Barbara heeft geschreven is in zessen opgedeeld, te beginnen met de vier seizoenen op ritme van de maanden, dan de dieren die je zou kunnen verwachten en tot slot de bomen en planten voor in de tuin. Daar heeft ze dan al één van de flappen mee verbruikt.

   De achterflap is om je waarnemingen te noteren, met andere woorden: opschrijven dat je succes hebt gehad met de uitgewerkte voorstellen die ze aandraagt om de tuin te verdierlijken.

   Het is bepaald niet ingewikkeld gemaakt, heldere ideeën en fraaie foto’s en verhelderende illustraties met zo maar eens logische schema’s . Voorbeelden van dierenkastjes te over, ik zou misschien daar werktekeningetjes van hebben gezien want de formaten zijn niet altijd gegeven. Maar u surft toch al op het web en die specifieke dingen zijn vast wel te vinden.

   Waarom al die voorzieningen en het pleidooi van Aat en de ideeën van Barbara?

   Heel simpel, we bouwen veel te duurzaam, spouwmuren moeten vol geschuimd worden want dat scheelt flink in de stookkosten, dat is niet zo erg als het bij de nieuwbouw is aangebracht maar wat te denken  van de vleermuizen die geen aankondiging van het vol schuimen hebben ontvangen? Dakpannen sluiten prachtig aan op het timmerwerk dus geen gierzwaluwen onder de pannen. Ouderwetse ligusterhagen doen het niet meer bij de mensen met een voorkeur voor bouwmarkt meubilair in de tuin. U weet wel van die reclame met een zwoel kijkende huisvrouw met die kussens op de bank, daardoor vermindering van de populatie heggenmussen.

   We kunnen zo nog wel even door lamenteren, maar dat is voor kniesoren.

   Je wist toch al niet wat je voor de Sinterklaas of Kerstmis moest vragen en die banken hebben we net moreel bij het grof vuil gezet, dus we kunnen met plezier onze tuin op een verantwoorde wijze zodanig verantwoord verrommelen dat we kunnen roepen: “Gun ieder diertje zijn pleziertje”.

   U moet gewoon maar kijken hoe dit boekje u kan helpen met het inrichten van uw tuin, die van mij leek er al op. Ik wordt dan ook verdacht van de nodige gemakzucht waar het mijn tuin betreft, nu leg ik het boek op de tafel en roep: “zie eens hoe verantwoord ik bezig ben, voor al die beestjes.”

   Ik zal eerlijk zijn, beide is van toepassing.

   Nu nog even de slakken verzuipen in een slokje bier, want ze vreten m’n stokroos op en niet te vergeten mijn basilicum. Er zitten er te veel omdat om de een of andere reden mijn schildpadden vegetarisch zijn geworden en de egel door de buurman met melk is vergeven.

Breda, oktober 2012.

Paul Munnik.

Plantaardigheden.nu - Vragen en antwoorden en discussie

Oh, ja: Mijn collega van het IVN heeft bouwpakketjes van zo’n vijftig soorten nestkasten, vlinderkasten, vleermuiskasten, bijenhotels in soorten en maten en als je zijn adres wil hebben moet je het even laten weten. pollekens@gmail.com

^Naar het begin van deze pagina

Recensies van boeken over toepassingen van planten
 
Hobby
Omgeving

Plant

* is nieuw

Toepassing
 
Woordenboek Nederlandsche Taal
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel