Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

 

Actuele toepassingen van planten

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten
Sitemap

Leesmaar.nl
Dodoens en meer bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Artsenijgewassen
Flora Batava

Krachtigeplanten.nl
A modern herbal: 100 medicinale planten
Massachusetts Institute of Technology

Boekenrubriek met recensies van boeken over toepassingen van planten

Stadsplanten van Breda

  • Auteurs: Aad van Diemen, Erik van der Hoeven, Vroukje Muntenberg, Aat Rietveld, Jaques Rovers, Coby Stapel, Jan Woolderink.
  • Uitgever: Werkgroep Stadsplanten Breda.
  • Uitvoering: Volledig in kleur 224 pagina’s gebrocheerd gebonden uitgave.
  • Prijs: € 12,50
  • ISBN:  978-90-9027830-8
  • Meer info: http://www.stadsplantenbreda.nl/
  

   Een boek uitgeven voor een prijsje dat in geen verhouding staat met de kwaliteit van het geleverde is de werkgroep Stadsplanten Breda gelukt.

   Er wordt voor die twaalf euro en een beetje een website bijgeleverd waarop aanvullende informatie is te vinden over de stadsplanten van Breda. Zoals u weet mijn thuishaven.

   De auteurs zijn me bekend en ik heb ze ter voorbereiding van dit boek dan ook op de fiets de stad zien afstruinen tot in de verste uithoeken. U zou kunnen vermoeden dat ik nu gunstig bevooroordeeld ben. Wanneer nodig kan ik behoorlijk azijn pissen, in dit geval is dat zeker niet het geval. Al is het natuurlijk altijd leuk om tegen het boompje van de eigendunk aan te wateren, kleine plaagstootjes in dit geval houd ik binnenskamers.

   Ze hebben hun uiterste best gedaan om geïnspireerd door Veldgids Stadsplanten van Ton Denters die op de achterflap zijn mening geeft over deze uitgave een vergelijkbaar werk maar dan voor Breda in het bijzonder. Het is ook in andere woonplaatsen te gebruiken vertel ik er maar meteen bij om het niet te vernauwen.

   Het boek zelf om meteen naar de kern van de zaak te komen is mooi vorm gegeven door Elske Verharen (Oxédio) en is er van advies gediend door een uitgever als x-hoogte in de persoon van Hans Lodewijkx. Enkele leden van de werkgroep hebben al eens met deze uitgever samengewerkt voor het boek Breda buiten. Dat is te zien.

   Komen foto´s u in dit boek bekend voor als bezoeker van Plantaardigheden dan kan dat zeker het geval zijn omdat er tweehonderd vijftig bij Paul Busselen van de Kulak vandaan komen en die is ook hofleverancier van Plantaardigheden.

   Ook de illustraties uit een eerder hier besproken boek (Botanisch woordenboek) van de hand van Marjolein Spitteler mochten worden gebruikt.

   Recycling moet in deze moderne tijd, even zo goed is het een oude traditie die al door Rembert Dodoens werd gevolgd.

   Het past met gemak in de zak van een wasjas, een binnenzak moet toch wel een beetje ruimer zijn dan normaal. Daardoor kan het met gemak meegenomen worden als u zelf in uw woonplaats op expeditie wil gaan. De lokale VVV zal u natuurlijk graag in Breda op visite zien komen en daarin geef ik ze geen ongelijk want Breda heeft voor liefhebbers van planten wel een paar dingen in de aanbieding. Kom gerust met de trein en neem je fiets mee, of huur er eentje. Want vlak bij het station vind je al een aardig park en als buur de kruidentuin van het Begijnhofje. Als dat niet genoeg is voor een rechtgeaarde liefhebber, leen dan Breda buiten bij de bibliotheek (ook niet ver van het station en daar hebben ze dit boek ook) en struin dan het buitengebied af, goed voor minstens een week of twee wandel- en fietsplezier.

   Zodoende kom je de stadsplanten onderweg overal tegen.

   De inhoud is op kwaliteit goed en correct, hier en daar een klein boompje om tegen te plassen dewelke op de website als erratum al worden aangegeven. Dan is het niet erg meer. De planten zijn gesorteerd op bloemkleur, van Erik weet ik dat hij voor beginnende botanisten dat een gemakkelijke entree vind. De meest gangbare Nederlandse naam is als uitgangspunt genomen en de naam in algemeen beschaafd botanisch Latijn vanzelfsprekend een gegeven. Waar bekend is de naam in het ABBL nader toegelicht.

   Bij elke plant is zo’n blokjespatroon opgenomen dat met een “app” op smartphone en vergelijkbaar apparaat toegang geeft tot de website voor informatie die het boek te zwaar en te omvangrijk zouden hebben gemaakt. Niet dat zoiets meteen nodig is want het boek geeft al veel wetenswaardigheden en feiten van de plant weer en waar, als je toch in Breda bent, je ze kunt vinden. Naast de bloem zijn ook foto’s van de kenmerkende onderdelen van de plant te zien, dat helpt bij de herkenning en de vaststelling van de naam van de plant op uw pad.

   Al lezende en kijkende kom je ook wat te weten over de ecologische eigenaardigheden van de stadsplanten.

   Dat dit boek een hoge/prettige educatieve waarde heeft is vanzelfsprekend te danken aan de samenwerkende afdelingen van het IVN en het KNNV waaruit de werkgroep voortkomt. Beiden zijn erop gericht om u door kennis en studie verliefd te laten worden op de natuur en al wat daarmee samenhangt. Om zo voor bescherming en (duurzaam)beheer te gaan kiezen. Het is zelfs heel goed denkbaar dat beide lokale verenigingen samen één huishouden gaan vormen. Het kindje is er al en het is een mooi kindje, en niet een “lief kind” in de zin zoals Herman Finkers die uitspraak gebruikt.

   Mijn complimenten voor dit werk dat eigenlijk veel te goedkoop is in prijs, het valt eerder in de twintig euro plus categorie. Ik vind de prijs veel te misleidend, nu krijg je eigenlijk twee boeken voor de prijs van één. Heb je wel wat om cadeau te doen als je toch al vijf en twintig euro voor dit boek had willen neerleggen (dat is wat het waard is). U mag dus niet op de prijs afgaan.

   Ben je onderzoekend liefhebber van planten dan is dit een must. Dan is de prijs weer juist.

Breda

November/december 2013

Paul Munnik

^Naar het begin van deze pagina

Recensies van boeken over toepassingen van planten
 
Hobby
Omgeving
Plant

Toepassing

 
Woordenboek Nederlandsche Taal
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel