Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

 

Actuele toepassingen van planten

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten
Sitemap

Leesmaar.nl
Dodoens en meer bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Artsenijgewassen
Flora Batava

Krachtigeplanten.nl
A modern herbal: 100 medicinale planten
Massachusetts Institute of Technology

Boekenrubriek met recensies van boeken over toepassingen van planten

De Andere Groenten

  • Auteur: Jean Vanhoof
  • Fotografie: Marc Slootmaekers
  • Uitgeverij: Lannoo
  • Aantal pagina's: 168
  • Uitvoering: Gebonden
  • ISBN: 9789020998610
  • Prijs € 29.99
  • meer kookboeken en informatie bij de uitgever op:
    http://www.lannoo.be
   Bij en na het lezen van De Andere Groenten, kreeg ik trek en zin in twee dingen: namelijk eten en een moestuin opzetten. Het eerste verzorgde mijn teerbeminde echtgenote vrij snel, ware het niet dat ik door het boek een ander idee had van wat er op mijn bord moest verschijnen. Het tweede kent in mijn geval beperkingen, mijn tuin heeft meerdere functies maar is te klein voor een zichzelf respecterende moestuin.

   Ik ben een burgermanneke met een burgermanstuintje, jammer maar helaas en mijn vrouw krijg ik nog met een vierspan aan paarden, niet uit deze woning getrokken die naast haar geboortehuis staat en ze haar hele leven minus één jaar toen we samen op “kot” zaten in deze straat heeft gewoond.

   Voordat u me zielig gaat vinden ik ben heel gewoon gelukkig met mijn stek.

   Vanwaar de gretigheid naar mijn “oudste” vak groenten kweken?

   Een aantal groenten met hun smaak en hun soms “luie” tuinders kweekwijze – dat laatste spreekt mij gemakshalve nogal aan – in De Andere Groenten beschreven compleet met recepten die meestal culinaire hoogstandjes zijn en anderen die zijn te rangschikken tot de zogenaamde “slow food”.

   Het boek is van de hand van een Belg die ik op de VTM eens aan het werk heb gezien, enthousiast en bevlogen. Zijn schrijfwerk had ik nog niet eerder gezien of gelezen. Mijn tweede vak; het ontwerpen van tuinen en parken en zo meer is ook een aardige koppeling met zijn werk. Mijn eigen passie zijn kruiden en het gebruik ervan voor de gezondheid. Laat dat nu ook nog eens aan bod komen, zij het meer in losse notities in het verhaal.

   Kortom u begrijpt waarom ik te spreken ben over dit boek, naar mijn overtuiging zult u dat ook kunnen zijn, dan wel worden.

   Ik heb eerder voor u besproken een boek van Ria Loohuizen en dat heb ik er naast gelegd.

   Het heet Van Nature en handelt niet over het kweken, tenzij zijdelings, maar wel over het “wildverzamelen” van groenten en fruit.

   Vergeleken daarmee is De Andere Groenten een ander boek, veel minder pagina’s tekst dan in Van Nature dat ook volslagen anders is vormgegeven, maar de verwantschap is duidelijk.

   Eenzelfde waardering voor groenten en de bereidingswijzen.

   Ik zou De Andere Groenten als beginner aanschaffen en daarmee ervaring opdoen en dan Van Nature aanschaffen en gaan uitbreiden in de moestuin met “wildzang” als beschreven.

   In dat opzicht vullen beide boeken elkaar perfect aan. De Andere Groenten enthousiasmeert meer dan Van Nature met alle respect voor Ria Loohuizen en Atheneum als uitgever en is meer eigentijds vormgegeven.  Met fraaie foto’s waarbij ik af en toe een beetje twijfelde aan de kleur, wel mooi in een goede layout waar de bladspiegels recht doen aan de leesbaarheid van de tekst.

   Die presentatie is erg van belang als u nog niet eerder met “slow food” en de bijbehorende smaaksensaties bent geconfronteerd en daartoe nog “moet” worden overgehaald.

   Topkoks hebben aan dit boek meegewerkt en dan weet je ook meteen waarom sommige restaurants met een eigen moestuin en gaardenier zich mogen verheugen in een groeiende belangstelling.

   Liggen die restaurants niet zozeer in de reikwijdte van uw budget zoals in mijn geval, dan kunt u heerlijk zelfredzaam aan de slag.

   Heeft u gasten te eten dan legt u het boek naast het aperitief op tafel dan kunnen ze zich alvast voorstellen wat er staat te gebeuren terwijl u de laatste hand aan de maaltijd legt. Het boek ziet er uitnodigend genoeg voor uit.

   Wat dacht u van een recept van een hoofdgang met kliswortel, tuinbonen, wortel, paddenstoel en brave hendrik (blz. 151 Dirkjan Decock) gaan we van deze week nog proberen bijeen te sprokkelen. Ik kreeg er zin in en mijn vrouw kwam na het lezen met een overigens voortreffelijke boerenkoolstamp, opgediend met marjolein en tijm, gegratineerde kleine smakelijke tomaatjes en een kaassausje van oude kaas met knoflook uit de oven.  

   Was ook lekker.

Breda,
December 2011.

Paul Munnik

Plantaardigheden.nu - Vragen en antwoorden en discussie

^Naar het begin van deze pagina

Recensies van boeken over toepassingen van planten
 
Hobby
Omgeving
Plant

Toepassing

 
Woordenboek Nederlandsche Taal
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel