Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

 

Actuele toepassingen van planten

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten
Sitemap

Leesmaar.nl
Dodoens en meer bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Artsenijgewassen
Flora Batava

Krachtigeplanten.nl
A modern herbal: 100 medicinale planten
Massachusetts Institute of Technology

Boekenrubriek met recensies van boeken over toepassingen van planten

Bijvoet

   Soms komen er boeken met een enorme omvang binnen zoals de Atlas van de Flora van het Vlaams en Brussels Gewest  dat geloof ik de zwaarste is die ik heb besproken en ook een die zich niet licht van kaft tot kaft laat lezen.

   Bijvoet  is wel een boek dat zich gemakkelijk van kaft naar kaft laat lezen.

   Licht te verteren opgediend is het verhaal van een zwaargewicht - waarbij ik me afvraag of er een vrouwelijke versie is van het woord zwaargewicht: Zwaargewichte? – onder de kruiden.

   Want, zo maakt Tanja heel duidelijk: de Bijvoet is vrouwelijk.

   Zelf heb ik er een paar pagina’s aan gewijd in mijn eigen schrijfwerk maar dan als onderdeel van een groter geheel en dat schrijft toch heel anders en kan dat de bijvangst aan verhalen en weetjes niet vatten omdat je dan vast gaat lopen. Die bijvangst is nu juist wat dit boekje daarom zo leuk maakt. Tanja kon zich ongelimiteerd uitleven op het onderwerp waarbij ze zich toch inperkte. Er is meer te vertellen maar dan gaat de lezer duizelen en dat is niet de bedoeling.

   Ze heeft studie van haar onderwerp gemaakt wat gebruikelijk is voor de studenten van de diverse opleidingen in het “kruidenvak” en daar zitten vaak bloemige beschrijvingen bij die aandacht zouden verdienen die ze vaak niet krijgen.

   Omdat Tanja Hilgers graficus is kon ze de publicatie zelf vormgeven en dat heeft ze voorbeeldig gedaan, de kwaliteit van de inhoud sluit daar mooi op aan.

   Dat is ook een reden om dit boekje eens te bestellen als ik u raden mag, het is zonder meer de moeite waard om met een feest als kerstfeest of de jaarwisseling een ander te laten meegenieten van een kleinood tussen het geweld van omvangrijke kruidenboeken.

   U kunt het al van tevoren deels bekijken op bovengenoemde link.

   Het lijkt me leuk als veel van de monografieën die de studenten kruidkunde maken, mits ze van vergelijkbare kwaliteit en stijl zijn, op deze wijze in een serie zijn te brengen, men bekomt dan een verfrissende verzameling die tezamen een aardig uitgebreid “Kruidboek” kunnen vormen. De verzameling “an sich” zou best eens kostbaar kunnen worden, de betaling is echter gespreid. Een uitdaging voor menig uitgever denk ik zo. Het redigeren in stijl zou wel eens een probleem kunnen zijn maar het lijkt me leuk om te doen.

   Ik kreeg er een leuk kruidenalfabet in de vorm van een flinke briefkaart bij, dat onderdeel uitmaakt van een serie briefkaarten van Tanja’s hand die een alternatief gebruik van de geijkte winterlandschapjes zijn die in deze tijd van het jaar worden verzonden. Hebbedingen zijn dat en populair. Voor de propaganda ten behoeve van het machtig boeiende plantenrijk een leuke aanvulling.

Breda,

December 2011.

Paul Munnik

Plantaardigheden.nu - Vragen en antwoorden en discussie

^Naar het begin van deze pagina

Recensies van boeken over toepassingen van planten
 
Hobby
Omgeving
Plant

Toepassing

 
Woordenboek Nederlandsche Taal
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel