Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

 

Actuele toepassingen van planten

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten
Sitemap

Leesmaar.nl
Dodoens en meer bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Artsenijgewassen
Flora Batava

Krachtigeplanten.nl
A modern herbal: 100 medicinale planten
Massachusetts Institute of Technology

Boekenrubriek met recensies van boeken over toepassingen van planten

Loofbomen in Nederland en Vlaanderen

  • Auteur: Leo Goudzwaard
  • Uitgever: KNNV Uitgeverij
  • Uitvoering: 432 pag., genaaid gebonden
  • ISBN: 9789050114325
  • Prijs: € 49,95
   In een grijs verleden was ik vaak beroepsmatig bezig met het maken van beplantingsplannen voor tuinen, parken en plantsoenen en ook wat dan wel landschapselementen werden genoemd. Daarbij putte ik dan uit het geheugen welke planten waar en waarom in het ontwerp geplaatst moesten worden.

   Met het maken van het ontwerp hield je al rekening met de vorm, de bloeiwijze, bloeitijd en de omstandigheden waaronder de planten, of het nu bomen, struiken of vaste planten waren, optimaal groeiden. Doorgaans lagen er dan catalogi van plantenkwekers op tafel, soms ook wat ik nu weleens gekscherend koffietafelboeken noem, die steevast meegenomen werden naar de opdrachtgevers, die zich een voorstelling moesten kunnen maken van wat je voor ze verzonnen had.

   Van de laatste heb ik er nogal wat in de kast staan, trouwens de nodige catalogi of assortimentslijsten staan er naast. Nostalgie? Niet helemaal, kennis heeft de neiging te slijten als ze niet word gebruikt. Vandaar dat ik ze nog regelmatig nu ik niet meer in die branche bezig ben doorneem om het slijtageproces te vertragen.

   Vandaar dat ik Loofbomen in Nederland en Vlaanderen verwelkomde als een goede aanvulling van mijn collectie naslagwerken.

   Als je een lijst doorneemt van wat de samenwerkende Zundertse boomkwekers op de markt brengen dan duizel je van de enorme verscheidenheid aan bomen, struiken en vaste planten. Ruimte om mijn hebberigheid bot te vieren heb ik sowieso niet, daartoe is de royaal bemeten tuin van mijn broer nog veel en veel te klein. Voor een liefhebber kan een mooi assortimentslijstje al bijna dezelfde uitwerking hebben als porno voor een seksmaniak.

   Op vierhonderd en tweeëndertig pagina’s is mijn honger naar beschrijvingen niet te stillen, dus mag u niet verwachten dat welke auteur dan ook op die toegemeten ruimte zijn ei helemaal kwijt kan om de Dendrologie van de Lage landenin beschrijvingen te vangen, maar wat Leo Goudswaard heeft geselecteerd is ruim bemeten. Als u meer wilt leren kennen en lezen dan is daar natuurlijk met de catalogi wel uit te komen en als die niet genoeg geven dan is daar de verplichte kost voor de vakman Dendrologie vdll , hoewel daar ook niet alle nieuwigheden in zullen staan.

   Geen boek om in je zak te stoppen en de gemiddelde veldtas is ook niet toereikend voor het formaat, voor de prijs mag je wel een fraai afgewerkt en vormgegeven boek verwachten en dat is het dan ook. De kleuren van de foto’s zijn goed, wat bij catalogi wel eens anders zal zijn, maar die worden meestal uitgegeven om te werven en dan kijk je als kweker wel op een dubbeltje. De kenner zal geneigd zijn de kleuren te corrigeren naar de werkelijkheid. Vormgeven kunnen ze bij deze uitgeverij wel.

   Dan, in tegenstelling tot de mededeelzaamheid van de catalogi, worden in Loofbomen eigenschappen vermeld die de plaats die de bomen kunnen gaan innemen in de standplaats, zeg maar de ecologische functie van de bomen wordt vermeld en ook bijvoorbeeld hun oorspronkelijke plaats in de natuur, waar het de ontwikkeling van die oorsprongsgebieden betreft (successie) .

   Dat is voor de professional van belang die zich met het maken van plannen bezighoud, hij/zij kan dan direct secundaire arbeidsvoorwaarden van de bomen inschatten zonder telkens met repeterende teksten van doen te hebben. Voor beplantingen nuttige informatie zoals de manier waarop de beworteling zich ontwikkeld en de vereisten voor de bodem komen die aan bod. Ook de kwaliteiten van het hout.

   Verder informatie over de vermeerdering, leuk om te weten maar een boomkweker heeft op dat punt zich in de loop van zijn opleiding en carrière de nodige kennis opgedaan. Alhoewel, het is geen overbodige informatie.

   Actueel is het boek zeker, want ik kwam regelmatig nieuwe selecties van bomen tegen die ik niet kende omdat die op de markt kwamen nadat ik het mooie vak had verlaten.

   Het is een goed gebruik, om naar foutjes te speuren als men een boek ter beoordeling krijgt. U zit tenslotte niet alleen op lofzangen te wachten, ik had wel een aardig rapportcijfer voor Psalmversjes maar dat hoef ik niet altijd te etaleren. Lekker puh, ik kwam een mogelijk discussiepuntje tegen in de etymologie van de plantennamen bij de esp, Populus tremula in fatsoenlijk ABBL (algemeen beschaafd botanisch Latijn) ook wel ratelpopulier genoemd op bladzijde 261, daar zou de naam in ABBL een pleonasme zijn omdat Populus afgeleid zou zijn van paipallein  dat woord kwam ik niet tegen in mijn woordenboek Latijn, wel op twee verschillende manieren uitgesproken Populus. Het ene is Pŏpŭlus wat volk betekent, het andere is Põpŭlus wat de betekenis heeft van doen sidderen. Is het laatste de juiste interpretatie dan is het inderdaad een pleonasme met het sidderende van het epitheet tremula. Echter op bladzijde 243 heeft de heer Goudswaard het populus teruggevoerd op het ruisende blad van de populier in de wind dat op het geroezemoes van het volk zou slaan. De bijbel op het gebied van plantennamen etymologie van Helmut Genaust (1996) zegt geen verklaring voor de herkomst van de naam te kunnen geven.

   Ik ken de populaire verklaring wel die over het algemeen heeft postgevat van de roezemoes van het volk, het is ook de enige leuke. Het sidderende van de esp als verklaring en als pleonasme opvoeren als ook het geroezemoes klinkt mij niet echt overtuigend in de oren.

   (Doe je als auteur zo je best om een doortimmerde tekst af te leveren dan begint een recensent te zeuren over zo iets onbenulligs.)

   Het boek wordt er niet minder geloofwaardig om en ik denk dat er weer een grote groep mensen is die liefhebbers zijn van bomen die dit boek op waarde kunnen schatten. De professional met alle informatie die hij maar wenst over bijvoorbeeld de vatbaarheid voor kwalen waar we het nog niet over hadden. Ook de liefhebber die alleen maar wil bewonderen, want bij de meeste bomen staat vermeld waar je de dikste, de oudste en de mooiste voorbeelden kan vinden. Van de proefbeplantingen met nieuwe selecties zijn voorbeelden opgenomen zodat je zelf je op de hoogte kunt gaan stellen van de geschiktheid van die soorten voor juist jouw beplantingsplan.

   Ik zou zo weer willen terugkeren naar mijn oude beroep.

   ( Ja, ja der Jugendzeit, kommt niemals wieder her, schön ist der Jugendzeit, aber der kommt nimmer her)

   Goed, schrijven over planten en boeken is ook leuk.

Breda, augustus 2013.

Paul Munnik

Plantaardigheden.nu - Vragen en antwoorden en discussie

^Naar het begin van deze pagina

Recensies van boeken over toepassingen van planten
 
Hobby
Omgeving
Plant

Toepassing

 
Woordenboek Nederlandsche Taal
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel