Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

 

Actuele toepassingen van planten

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten
Sitemap

Leesmaar.nl
Dodoens en meer bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Artsenijgewassen
Flora Batava

Krachtigeplanten.nl
A modern herbal: 100 medicinale planten
Massachusetts Institute of Technology

Boekenrubriek met recensies van boeken over toepassingen van planten

Planten & Gezondheid

  • Auteur: Martine Verweij
  • Illustraties: Martine Verweij
  • Bladzijden: 180
  • Uitgave: september 2013
  • Uitvoering: Meerkleurendruk in ringband
  • Uitgever: Plantenliefde
  • Prijs: € 22,50    nu € 19,95
  • ISBN: 978-90-821186-0-5
  • Meer informatie: http://www.plantenliefde.nl/

   Eens in de zoveel tijd krijg je een boek met de post die door een dappere in eigen beheer is uitgegeven. Daar kan je jezelf de vraag bij stellen, waarom heeft diegene geen uitgever kunnen vinden?

   Uit eigen ervaring gesproken ligt dat niet altijd even eenvoudig. Wie is er goed in om een boek uit te geven waarvan je niet op voorhand kan aangeven of de markt daar willig voor is.

   Ik hou wel van een gokje en daarom dit werk dat door de schrijfster zelf is uitgegeven en ook te koop wordt aangeboden op haar website, voor u besproken.

   Voor de doelgroep waarvoor ze haar ervaring te boek heeft gesteld is het een heel aardig begin voor hen die beginnen te experimenteren met het gebruiken van planten voor allerhande nuttige toepassingen.

   Ik roep in mijn onbezonnenheid wel eens dat als je geen theewater laat aanbranden je allerlei zalfjes, crèmes, lozenges en dat soort dingen kan maken die zowel lekker als heilzaam kunnen zijn.

   Dat is overdreven en Martine slaagt er in om me dat duidelijk te maken. Meteen na een oogstkalender komt ze met de inventaris van een op het volgen van recepten uitgeruste keuken. De meeste dingen zult u vast in huis hebben dus vergt dat een niet te zware belastende investering.

   Dan behandelt ze een aantal planten en ze geeft van uit haar beroep adviezen over de vermeerdering en de ideale oogsttijd daarvan, summier maar duidelijk geeft ze ook de eigenschappen naar rato van veiligheid. Daar had ik niet veel op aan te merken, dat klopt wel. Een apotheker zou misschien wel meer willen weten maar dat is niet de doelgroep.

   Dan stapt ze over op enkele recepten, met doseringen en de wijze van innemen of aanbrengen. Soms is het bereik van de plant een beetje te beknopt weergegeven, zo is er van de braam wel meer voor de doelgroep te zeggen dan als gorgeldrank tegen pijn in de mond of in de keel en de stoppende werking op diaree. ( Dames zijn, als ze last hebben van PMS of zwangerschapsmisselijkheid, heel erg gebaat bij die specifieke positieve uitwerking van een kopje van deze thee)

   Ze heeft veel alinea’s opgenomen om juist dit soort opmerkingen zelf te noteren. Bij deze dus de eerste aanvulling te noteren.

   De diverse voorbeelden van de recepten zijn telkens bij planten geplaatst zodat de specifieke eigenschappen van de planten het beste tot hun recht komen. Dat maakt het enigszins moeilijk om tot standaard bereidingen te komen maar heeft zeker haar nut.

   Martine heeft duidelijk geprobeerd beknopt te blijven maar dat heeft ook haar nadelen.

   Er staat in de colofon duidelijk vermeld dat geen rekening is gehouden met interacties die met reguliere medicijnen op kunnen treden, maar dan vind ik toch wel een beetje dat je dan moet vermelden waar je die kennis op kan doen.

   Het simpelste wat u als lezer van plantaardigheden kan doen is doorschakelen met http//plantaardigheden.nu , want als je het op Plantaardigheden niet hebt kunnen vinden kun je het daar vragen of vinden. Onze huisspecialiteit.

   Je wordt dus duidelijk niet overvoert met informatie, de recepten zijn duidelijk en niet standaard uitgevoerd maar toegesneden op de plant wat ook zijn logica heeft. Als je niet te veel informatie geeft wordt het voor de beginner gemakkelijker en dus lijkt het me een aanrader voor de serieuze beginner. De recepten zijn toegesneden op het maken van kleine hoeveelheden,wat het leerproces van vallen en opstaan minder dramatisch maakt vergeleken met wat ik gewend ben te fabrieken. Dan ben je gelijk een dramatisch aantal euro’s verder als het resultaat niet je dat is.

   Wat betreft de uitvoering van het boek is de binding van het boek voor het gebruik als vraagbaak en openlegging op de keukentafel de juiste. De blaadjes liggen keurig vlak en zijn daardoor makkelijk te beschrijven met aantekeningen. Je kan nogal eens zitten pielen met je potloodje op/in andere recepten- en kruidenboeken. Het papier is ook prettig stevig.

   Anders dan de kaft zijn de illustraties binnenin keurig en lieftallig in de goede zin van het woord en geven de planten die eer en aandacht die ze verdienen. Een beetje jammer van de kaft, portret tekenen is totaal iets anders dan planten illustraties maken, ikzelf bak er ook niets van.

   De prijs/kwaliteit verhouding is redelijk maar niet goedkoop te noemen, aan de andere kant moet ik mezelf voorhouden dat het boek niet voor mij specifiek is geschreven en voor elke beginner als redelijk geprijsd  moet worden genoemd.

   Met de groep pubers die ik begeleid in de natuur is de decembermaand de heksenkeukenmaand en rotzooien we wat aan met suikerdingen, zalfjes, tincturen en dat soort dingen met in de achterzijde van het hoofd de gedachte dat ze moeten leren wat later van praktisch nut kan zijn en daarvoor is dit boekje uitermate geschikt.

   Zeker leuk onder de kerstboom.

Breda.
November/december 2013

Paul Munnik

^Naar het begin van deze pagina

Recensies van boeken over toepassingen van planten
 
Hobby
Omgeving
Plant

Toepassing

 
Woordenboek Nederlandsche Taal
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel