Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

 

Actuele toepassingen van planten

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten
Sitemap

Leesmaar.nl
Dodoens en meer bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Artsenijgewassen
Flora Batava

Krachtigeplanten.nl
A modern herbal: 100 medicinale planten
Massachusetts Institute of Technology

Boekenrubriek met recensies van boeken over toepassingen van planten

Handboek Bachbloesemtherapie

Veel foto's van bloesem

  • Auteurs: Geert Verhelst en Lieve vander Stappen
  • Uitgever: Mannavita België
  • ISBN: 9789080778474
  • blz: 255, rijk geïllustreerd, gebonden.
  • Prijs: ca. 35 euro (internetprijs)
  • Meer informatie bij de uitgever

Volgens Geert het Kerstkindje van het jaar 2010.

   Althans dat schreef hij in zijn e-mail waarmee hij het boek aankondigde. Vier dagen na deze aankondiging had ik het boek binnen. We zijn wel wat gewend van Geert, dit “Liaison” met Lieve vander Stappen -waar ik niet veel meer van weet dan dat ze o.a. voedings- en leefwijze consulente is- leverde een boek op van de zelfde afmetingen als het Groot Handboek Geneeskrachtige Planten  wat praktisch is in de boekenkast waar het geregeld uitgehaald zal worden.

   Zelf heb ik weinig of geen ervaring met Bach’s benadering via zijn bloesemessences dus zou het verstandig voor me zijn om de beukenremedie eerst te gebruiken voordat ik me tot lezen zou gaan zetten. Als u het boek gaat aanschaffen zult u bemerken dat die onder andere bedoeld is voor mensen die een overdreven kritische houding hebben. Zeg maar het tegengif voor scepsis. Hoewel ik niet graag van bekrompenheid wordt beschuldigt.

   Een boek beoordelen is alleen mogelijk in een grijsscala tussen jubelend en azijnpisserij.

   Mijn aangeboren scepsis waar het alternatieve remedies betreft, is iets wat ik niet op voorhand mag inzetten.

   De prijs is redelijk voor een boek dat een goed beeld schetst van Bach’s ideeën en ook alle hoofdlijnen goed naar voren brengt. We zullen als noordelijke lagelanders het taalgebruik een beetje Vlaams vinden en hier en daar zijn de “Nederlandse namen” meer Vlaams dan Hollands. Maar dat is geen enkel bezwaar, mogelijk dat een goede redacteur bij de volgende druk het boek een nog beter uit de verf laat komen. De Lay-out is duidelijk en ondersteund de tekst beter dan we bij Het Groot Handboek zagen.

   Ik kende al wel de theorie die Bach heeft ontwikkeld en ook wist ik via Melly Uyldert ook al het een en ander, maar het is voor mij goed geweest wat meer kennis te nemen van de uitwerking in de praktijk. Ik denk dat hetzelfde ook geld voor herbalisten en anderen die de fyto- en aromatherapie toepassen. Homeopaten zullen hier en daar wel vertrouwde zaken tegenkomen. Voor hen lijkt me dit boek een praktische aanvulling van het “arsenaal”. Voor hen die niet bekend zijn met het Gedachtengoed van Bach, of zoals Lieven en Geert telkens eerbiedig zeggen: Dr. Bach is dit een van de betere kennismakingen.

   Wat kan je van dit boek verwachten en is het voor u de investering waard?

   Na een biografie over leven en werken van Edward Bach die overigens niet zelf lang van zijn opgedane kennis heeft kunnen genieten –hij werd slechts vijftig jaar- wordt de opgedane filosofie besproken. Deze filosofie is de basis voor wat er verder in het boek wordt besproken. Zelf ben ik wat minder spiritueel in mijn benadering van kwalen en remedies, maar ik kan wel volgen hoe Bach’s ideeën hebben geresulteerd in deze filosofie. Dan worden groepsgewijs de verschillende remedies in “monografieën” besproken. Zo is groep 2 bedoeld Voor hen die onzeker zijn.  De daarbij horende bloesems worden eerst vanuit hun voorkomen gekoppeld aan de doelstelling van de bedoelde remedie. Dat is ongeveer gelijk aan de benadering die “De Ouden” (dat is uit de lange voorgeschiedenis van wat nu de allopathie is) met hun signatuurleer van hun remedies zagen. Dat is een naar mijn idee obsoleet gedachtegoed in de fytotherapie, maar bij Bach steekt daar wel wat meer in dan je met de oude signatuurleer zou veronderstellen. Voorop gesteld dat het werkt natuurlijk.

   Wel vind ik dat er duidelijk een lans gebroken wordt voor de nodige scepsis waar het claims van leveranciers van Bachremedies betreft. Om -wat dat betreft- in het hart te sluiten zijn de hoofdstukken over het zelf vervaardigen van de remedies. Dat sluit perfect aan op mijn eigen idee dat met een klein beetje moeite de remedies in al haar variaties zelf zijn te fabrieken. Dat maakt een mens onafhankelijker van leveranciers die naar mijn idee meer willen dan alleen maar aan de medemens te verdienen in baatzuchtig opzicht. Ik vind het doorgaans prima dat iemand aan me verdient maar ik heb er een hekel aan als iemand ten koste van mij rijk wenst te worden.

   Afgezien van het feit dat er enige zweverigheid is waar te nemen bij de aanwijzingen die het voor de niet-gelovers moeilijk maakt om de theorie tot zich te nemen, wat vooral tot uitdrukking komt in het hoofdstuk aangaande de werking van de bloesemremedies, is het wel voor reeds overtuigden geschreven of die positief tegenover andere ideeën staan. Dan wordt ook de tekst gelijk een stuk makkelijker op te nemen.

   Soms vergelijk ik de beschrijvingen van de werking van alternatieve geneeswijzen wel eens met het verschijnsel magnetiseren of handoplegging. Zelf sorteer ik daar positieve effecten mee, maar heb totaal geen idee hoe dat nu precies werkt. Daarbij hoorde ik een uitleg van een andere magnetiseur die sprak over trillingsgetallen en resonans. Prachtig verhaal vond ik dat, maar ik geloofde er eigenlijk geen moer van. Het werkt, mag het daarbij blijven?

   Dat kan voor de bloesemremedie op vergelijkbare wijze opgaan. Als dat zo is vind ik de uitleg van Geert en Lieve plausibeler dan wat die collega magnetiseur me vertelde. Het is een goed uitgewerkte theorie en heb van gebruikers veel positieve reacties gehoord die het een en ander hadden geprobeerd.

Het boek is op beproefde wijze samengesteld en geeft voor de praktiserende fytotherapeut, herbalisten, drogisten en voor hen die hun heil zoeken een goed handvat bij het speurwerk naar holistische oplossingen. De prijs laat het toe dat ook zij die de remedies gebruiken, er ondersteuning kunnen ondervinden om de gehele gedachtegang achter de remedies van Dr. Bach te begrijpen.

   Dat op zich is een verdienste van dit boek en geeft ook de doelgroep aan. Het is zeker niet bedoeld voor de sceptici die alleen gaan voor empirisch bewijs en alleen een theorie niet kunnen aanvaarden. Zij zullen er mogelijk niet toe komen om van gedachte te veranderen. Is dat dan ook nodig vraag ik me af.

   Al dat in overweging nemende vind ik het een heel goed kerstgeschenk.

Paul Munnik
Breda december 2010

Plantaardigheden.nu - Vragen en antwoorden en discussie

^Naar het begin van deze pagina

Recensies van boeken over toepassingen van planten
 
Hobby
Omgeving
Plant

Toepassing

 
Woordenboek Nederlandsche Taal
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel