Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

 

Actuele toepassingen van planten

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten
Sitemap

Leesmaar.nl
Dodoens en meer bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Artsenijgewassen
Flora Batava

Krachtigeplanten.nl
A modern herbal: 100 medicinale planten
Massachusetts Institute of Technology

Boekenrubriek met recensies van boeken over toepassingen van planten

De voedselzandloper

 

   Pollekens.nl is momenteel door omstandigheden tijdelijk uit de wereldwijde lucht, anders had ik u naar mijn gedachtespinsels daar verwezen over het beïnvloeden van uw gezondheid door eens verstandig te eten of te gaan eten. Regelmatig verval ik in gebrom die een Maarten van Rossem niet zouden misstaan als het over het werk van het Ministerie van Volksgezondheid gaat met betrekking tot de Voedsel en Waren Autoriteit, voeding en Kruidenbesluit.

   Ik ben nooit de enige geweest die regelmatig over het onverstand en naar corruptie riekende zaken van dit zo voor ons belangrijke ministerie heeft geroepen. Maar sinds kort heb ik op dat gebied nog een medestander en dat is Kris Verburgh.

   Hij veegt de vloer aan in zijn jongste geesteskind De Voedselzandloper met de Schijf van Vijf  die zowel in Nederland als in Vlaanderen duidelijk de invloed laat zien van agrarische organisaties. In die schijven van vijf en voedseldriehoeken en wat nog meer aan goedbedoelde toestanden, staan zelfs voor mij overduidelijke domheden.

   Diverse schenen zullen met dit succesnummer blauw kleuren.

   Opmerkingen in het boek als: “Artsen zouden vaker een hondje of een plant moeten voorschrijven” geven aan dat artsen de neiging hebben meer naar een onderdeel van de mens te kijken en dan nog meer met de nadruk op het herstel van een kwaal in alleen de discipline van de onderhavige arts, dan naar het voorkomen van gezondheidsproblemen.

   De boodschap in De Voedselzandloper is vrij eenvoudig: Men laat zoveel mogelijk de koolhydraten uit het menu weg en zorgt daarmee dat de suikerspiegel in het bloed daarmee gevrijwaard wordt van al te grote wisselingen. Het navolgen van idiote diëten moet worden afgeraden, de slager moet zo’n beetje werkeloos worden, de visboer mag zich verheugen op een groeiende clientèle en de groenteboer raakt de A van AGF ( aardappelen, groente en fruit) handelaar kwijt. Dat is in het kort de weerslag van het boek dat sinds het verschijnen in maart al acht herdrukken heeft meegemaakt.

   Vrolijk gaan we over op tofu en quorn en havermout gekookt met sojamelk, als klap op de vuurpijl eten we ons het schompes aan zwarte chocolade omdat we toch aan onze snoeplust moeten voldoen bij tijd en wijle.

   Is mijn gebrom terecht als het over dit boek gaat?

   Nee, want het is een pleidooi om eens na te gaan wat we verkeerd doen.

   Helder geschreven met voor mij ook nog een aantal wetenswaardigheden die ik nog niet eerder ben tegengekomen en zeker nog niet had gehoord van een arts. Het gaat uit van een idee over wat men moet miniseren en maximeren vormgegeven in een nieuw schema die je ter illustratie in kleur kan downloaden van de bovenstaande link. Je kan het boek zien als een betoog dat veel heeft van een litteratuurstudie naar het bewijs voor de zandloperachtige constructie met te doen en te laten zaken.

   James Duke heeft vergelijkbare zaken beschreven in zijn boek The Green Pharmacie (-wat niet te vergelijken is met De Groene Apotheek zoals het hier onder die naam is uitgegeven). Hij beschrijft daarin wat je met planten kunt doen om die als voedingsmiddelen in te zetten tegen ziekten. Op dat principe zijn ook mijn eerder op pollekens.nl genoemde “boodschappenlijstjes” tegen kwalen gebaseerd. Dit boek behandeld echter het totale welzijn van de mens na toepassen van de zandloper van Kris Verburgh. Dat is vernieuwend en zal niet door iedereen die belangen hebben in het consolideren van de huidige voedingsindustrie in dank worden afgenomen.

   Dat het boek zo populair is sinds zijn eerste druk is niet zo verwonderlijk omdat het secundair een machtige uitwerking zal kunnen hebben op het gewicht van de mensen die het principe van de zandloper zullen navolgen.

   Een ieder die op basis van een wetenschappelijk betoog een vermindering van overgewicht beloofd is in deze tijden een spekkoper en heeft een commercieel goede formule in handen.

   Persoonlijk denk ik dat we hier met een witte raaf van doen hebben op dit gebied.

   Het boek is als paperback uitgegeven in zwart/wit, dat had voor mij een gebonden uitgave mogen zijn want je zal het vaker willen raadplegen en over het algemeen moet ik nogal eens wat van die paperbacks restaureren na verloop van tijd. Dat kan ook aan mijn wijze van omgaan met boeken liggen natuurlijk, maar toch.

   Ik ga niet uitgebreid de inhoud behandelen want het aantal opmerkelijke citaten die uit het boek te halen is, is te groot.

   De prijs van het boek is zodanig dat die geen onoverkomelijk bezwaar zal opleveren. Voor wat dat betreft zou aanschaf van het boek subsidie mogen ontvangen van de zorgverzekeraars die dankzij de geschetste voedingsmethode die investering door klinkende besparingen terug kunnen verdienen. Maar uw eigen welzijn profiteert nog het meest. Daar doen we het toch voor.

   Jammer voor de melkboeren die zich dan op een verminderde consumptie van melk en yoghurt moeten voorbereiden, de slagers en de frietkoten zullen allen niet blij worden.

   Alhoewel.... een keertje zondigen kan ook geen kwaad.

Breda mei 2012

Paul Munnik

Plantaardigheden.nu - Vragen en antwoorden en discussie

^Naar het begin van deze pagina

Recensies van boeken over toepassingen van planten
 
Hobby
Omgeving
Plant

Toepassing

 
Woordenboek Nederlandsche Taal
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel