Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

 

Actuele toepassingen van planten

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten
Sitemap

Leesmaar.nl
Dodoens en meer bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Artsenijgewassen
Flora Batava

Krachtigeplanten.nl
A modern herbal: 100 medicinale planten
Massachusetts Institute of Technology

Persbericht 7 oktober 2013

Bijzondere smaak van ‘smoky’ tomaten komt door het ontbreken van één enzym

Het ontbreken of aanwezig zijn van één specifiek enzym, zorgt ervoor dat tomaten wel of niet als ‘smoky’ worden getypeerd door panels die bestaan uit smaakexperts.

Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen UR, waarbij de smaak van 94 tomatenrassen met smaakpanels onderzocht werd.

De tomaten werden daarnaast onderzocht op inhoudsstoffen zoals geur- en smaakstoffen en DNA samenstelling.

In tomatenplanten die het gevonden enzym kunnen aanmaken, wordt het vrijkomen van smoky geurstoffen voorkomen, doordat ze omzet worden in ándere inhoudsstoffen.

De tomaten met het enzym hebben dus géén smoky smaak.

De smoky tomaten daarentegen, hebben een ‘kreupel’ gen en kunnen het enzym niet maken.

Daardoor worden de smoky geurstoffen niet omgezet, komen ze vrij bij het eten en geven zo een smoky smaak.

De nieuwe kennis kan tomatenveredelingsbedrijven helpen om nog gerichter op smaak te veredelen.

Het onderzoek vond plaats in het kader van het Nederlands Genomics Initiatief, Centre for Biosystems Genomics (CBSG).

Tomaten zijn er in alle soorten en maten.

Bij een groentewinkel of supermarkt kan je wel tien verschillende soorten tomaten kopen.

Veel van die tomaten zijn vooral in trek vanwege hun speciale smaak.

En omdat smaken verschillen, kiest de ene persoon voor de ene tomaat en de ander voor een andere.

Wageningen UR ondersteunt de Nederlandse tomatenveredelingsbedrijven bij de ontwikkeling van tomaten met een goede, al of niet nieuwe, smaak.

Een deel van de Wageningse onderzoekers bestudeert de smaak van tomaten die bij de plantenveredelaars ‘in de pijplijn zitten’.

Zo kunnen veredelingsbedrijven hun nieuwe rassen met een gerust hart op de markt brengen.

Andere Wageningse onderzoekers kijken meer naar het hoe en waarom van de verschillende smaken van de tomaten.

Als smaakpanels de smaak van tomaten beschrijven, hebben ze het over zaken als ‘zoet’, ‘zuur’, ‘melig’ en ‘tomatig’.

Want of iets vies of lekker is, is een kwestie van smaak.

Maar in welke mate een tomaat ‘zoet’ of ‘zuur’ is, kan goed door smaakexperts worden geproefd.

Eén van de smaak-eigenschapen die de experts gebruiken wordt smoky genoemd.

Een smaak die lijkt op de typische smaak van gerookte kaas, gerookt vlees en gerookte vis.

Ruwweg de helft van de tomaten die onderzocht zijn, werden door smaakexperts als smoky getypeerd.

De onderzoekers van Wageningen UR hebben het hoe en waarom van de smoky smaak ontrafeld.

De onderzoekers legden de resultaten van smaakexperts naast hun analyse van de inhoudsstoffen.

Zo kwamen ze er achter dat alle smoky tomaten drie bepaalde geurstoffen bevatten.

Deze drie geurstoffen worden in de vrucht opgeslagen nadat ze aan een  dubbel suiker-molecuul zijn gekoppeld, het zijn dus disachariden.

Op zich kunnen deze drie stoffen niet geproefd worden.

Maar als je een tomaat snijdt of eet, worden de disachariden razendsnel gesplitst in geurstoffen die wél te proeven zijn.

Deze ‘afbraakproducten’ zorgen ervoor dat de tomaten smoky smaken.

In sommige tomaten worden de drie disachariden door een extra enzym gekoppeld aan een derde suikermolecuul, en zo opgeslagen als  trisachariden.

Die trisachariden kunnen bij het snijden of eten niet omgezet worden in de smoky geurstoffen.

Deze tomaten hebben daardoor geen smoky smaak.

De Wageningse onderzoekers gebruikten een combinatie van DNA-analyses, genexpressieanalyses en inhoudsstoffenanalyses.

Daarbij begonnen ze met alle 23.000 genen van tomaat en eindigden ze bij één gen.

Dat gen codeert voor een enzym dat er voor zorgt dat de smoky disachariden worden omgezet in ‘non smoky’ trisachariden.

In smoky tomaten is dit gen ‘kreupel’ en codeert het daardoor niet langer voor een goed werkend enzym.

De Wageningse onderzoekers hopen dat de nieuwe kennis over de achtergrond van de smoky smaak van tomaten de verdelingsbedrijven zal helpen om nog gerichter op smaak te kunnen veredelen.

De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Plant cell.

Nieuws
over actuele toepassingen van planten
Index
Nieuwe regels specerijen, kruiden en kruidenpreparaten
  Warenwetbesluit Specerijen en kruiden Geldend op 14-12-2012
  Warenwetbesluit Kruidenpreparaten Geldend op 04-01-2013
Persberichten en artikelen
  ‘Behoud, bevorder en benut het rijke bodemleven’
  Verse sla: niet van de grond, maar uit de fabriek
  Wetenschappers vinden nieuw wapen in de strijd tegen aardappelziekte phytophthora
  BIOCOMES: nieuwe duurzame gewasbestrijdingsmiddelen voor landbouw en bosbouw
  Kostbare stoffen van het land
  De boer verbouwt nu ook medicijnen
  Wageningen UR organiseert kennismiddag "Algenteelt in de glastuinbouw"
  Verbeterd gebruik van peulvruchten geeft Afrikaans landbouwsysteem een boost
  Hoe het komt, dat kiemplantjes altijd naar het licht groeien
  Besmettelijke Panama disease in banaan verspreidt zich opnieuw verder
  Ook nu nog leveren nieuwe rassen van landbouwgewassen steeds hogere opbrengsten
  Bijzondere smaak van ‘smoky’ tomaten komt door het ontbreken van één enzym
  Schadelijks suzuki-fruitvlieg in Nederland voor het eerst massaal aanwezig
  Praktijktest ‘teelt de grond uit’ met prei gestart
  Schimmel neemt losgelaten stukjes eigen celwand "in de tang" om afweer van plant te omzeilen
  Eerste Zuid-Amerikaanse plant gevonden voor reinigen zink- en cadmiumvervuilde bodems
  Groot mysterie in afweersysteem van planten ontrafeld
  Tomaten met extra vitamine C dankzij LED-belichting
  Wageningen University start campagne om malaria milieuvriendelijk uit te roeien op Rusinga in Kenia
  Nieuwe toets voorkomt onnodige bespuitingen  tegen veroorzaker zwartvruchtrot in peer 
  Akkerrand moet bloemrijker
  Stikstof uit lucht als voeding
  Genetische diversiteit van tomaat in kaart brengen
  Verbetering rassen voor kleine boeren in China

Activiteiten Meise

  Het aanbod aan activiteiten van de Plantentuin voor de komende maanden is vrij uitgebreid en divers
  Externe link Digitale nieuwsbrief Meise Nummer 32, december 2012
  Externe link Tijdschrift Dumortiera
  Externe link Nieuws uit de Plantentuin
  Externe link Niet te missen
  Externe link Plant in de kijker
  Externe link De Tuinwinkel
Eerdere opmerkelijke artikelen
  Over kruidengeneesmiddelen Implementatie EU richtlijn traditionele kruidengeneesmiddelen (pdf)
  Bouw kas voor kweken algen met CO2 uit mestvergisting en WKK Duurzame energie en groene grondstoffen met poster
  Zinkrijke voeding stap dichterbij: Onderzoekers vinden planten-genen voor zinkopname
 

Externe link NVF: Betrouwbare informatie over plantaardige geneesmiddelen - Infofyto.nl

  Externe link Stevia VERORDENING (EU) steviolglycosiden E96
Eerder nieuws
  Duurzame voedselketen vergt integrale aanpak Wetenschappelijke Raad voor Integrale Duurzame Landbouw en Voeding
  Twee opmerkelijke koffiesoorten, nieuw voor de wetenschap, in de Plantentuin
  Pas op voor de reuzenberenklauw, een invasieve plant, niet zonder gevaar!
  Nederlands natuurgebied bron van natuurlijke vijanden van tomatenmineermot
  Mondiale Motivatie of Europese Eigenheid? Vier scenario’s voor ggo’s in de Europese Landbouw pdf
  Wetenschappers brengen 30.000 jaar oude zaden tot leven

Nieuws over bijen

  Index
  Bijenhotel en insectenhotel
 

Dirck Outgaertsz Cluyt 1597 Van de Bijen, hare wonderlicke oorsprong

     
Woordenboek Nederlandsche Taal
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel