Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

 

Actuele toepassingen van planten

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten
Sitemap

Leesmaar.nl
Dodoens en meer bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Artsenijgewassen
Flora Batava

Krachtigeplanten.nl
A modern herbal: 100 medicinale planten
Massachusetts Institute of Technology

Beschrijvingen van planten

Duizendblad (Gewoon) - Achillea millefolium

Overzicht van deze plant

Achillea millefolium - Duizendblad

Lees tekst

Foto Martin Stevens

Lees tekst

Foto Martin Stevens

Lees tekst

Foto Martin Stevens

Zie alle foto's van Bioweb Plantengids

Grotere foto in Bioweb Plantengids

Grotere foto in Bioweb Plantengids

Grotere foto in Bioweb Plantengids

Grotere foto in Bioweb Plantengids

Grotere foto in Bioweb Plantengids

Grotere foto in Bioweb Plantengids

Grotere foto in Bioweb Plantengids

Grotere foto in Bioweb Plantengids

Grotere foto in Bioweb Plantengids

Grotere foto in Bioweb Plantengids

Grotere foto in Bioweb Plantengids

Grotere foto in Bioweb Plantengids

Achillea, Achillea sideritis, Supercilium Veneris, Acron sylvaticum, Militaris, Diodela, Myriophyllon, Myriomorphos, Chiliophyllon, Stratioticon, Heracleon, Chrysitis (Millefolium), Geruwe (Gerwe)
 • 1644 Vlaams: Geruwe
 • 1616 Latijn: Millefolium sive Achillea [100]
 • 1554/1557: Achillea, Achillea sideritis, Acron sylvaticon, Chiliophyllon, Chrysitis, Diodela, Garben, Geruwe, Heracleon, Militaris, Millefolium, Millefueille, Myriomorphos, Myriophyllon, Schaffgrasz, Schaffripp, Stratioticon, Supercilium Veneris, Tausentblatt

Google search duizendblad op deze website https://www.google.nl/search?q=
duizendblad%20+site:plantaardigheden.nl

Alle foto's van Achillea millefolium op internet

Achillea millefolium in Plantago PlantIndexS

Lees tekst

Cruijdeboeck 1554

Van Geruwe

Cruydt-Boeck 1644

Van Geruwe oft Millefolium 

Artsenijgewassen 1796

Gemeen duizend-blad - Achillea millefolium

Flora Batava 1814

Achillea Millefolium - Gemeen Duizend-Blad

Namen

Familie

   Composietenfamilie - Asteraceae (Compositae)

Botanische naam

   De geslachtsnaam 'Achillea' verwijst naar Achilles, de Griekse held, hij gebruikte het kruid bij de wond aan zijn hiel, de kennis over dit kruid had hij geleerd van de Centaur Cheiron. Helaas was alles tevergeefs zoals we weten. De soortnaam 'Millefolium' betekent 'duizendbladig', wat verwijst naar het diep ingesneden blad.

Andere talen
 • E:Common Yarrow, Milfoil, Nosebleed, Thousandleaf, Yarrow
 • F: Millefeuille, AchillÚe millefeuille
 • D: Gemeine Schafgarbe, Schafgarbe, Wiesen-Schafgarbe
Volksnamen
 • Achilleskruid
 • Duizendtak
 • Garve
 • Hazengras
 • Hazenkervel
 • Hondengervel
 • Ogenbloem
 • Reinevaar
 • Ribbenkwaad
 • Rijstepapbloem
 • Schapengraf
 • Schapenribbe
 • Soldatenkruid
 • Stoelbloem
 • Tabaksbloem
 • Velddragon
 • Wondkruid

Geschiedenis

   Een geneeskruid met een lange geschiedenis. Eerst is er natuurlijk het verhaal van Achilles, wiens moeder hem als kind in de Styx doopte in de veronderstelling dat hij op deze manier onkwetsbaar zou zijn, helaas hield zij hem bij de hiel vast, en laat dit nu net het plekje zijn waar Hector hem raakte met zijn pijl tijdens de Trojaanse Oorlog. Een andere mythe verhaalt hoe de moeder van Achilles, Thetis, de Zeegodin, hem verpleegde nadat hij in de strijd gewond was geraakt, zij gebruikte Duizendblad en de wond genas. De laatste uitleg over de naam van het kruid is dat Achilles met deze naar hem genoemde plant, zijn tegenstander in de strijd om Troje, Telephos genezen zou hebben. Duizendblad was heilig voor de Kelten, de Dru´den deden voorspellingen met het kruid, het verzamelen ervan ging met de nodige rituelen gepaard. De Angelsaksen noemde het kruid, 'gaeru gearwian', dit betekent 'bereiden'' of 'behandelen', waarschijnlijk werd er gerefereerd aan de genezende kwaliteiten van het kruid. Gedurende de Middeleeuwen was de naam van het kruid ook wel 'supercilium Veneris' ofwel 'de wenkbrauw van Venus', waarschijnlijk omdat het kruid veel werd gebruikt bij vrouwenziekten, maar ook 'Herba militaris' vanwege de werking bij wonden. in de 17de eeuw werd het wel toegevoegd aan salades.

   Ook in China werden vijftig Duizendbladstengels (verschillende bronnen vermelden dat hiervoor de Wilde Bertram - Achillea ptarmica, werd gebruikt) gebruikt bij de i-Tjing, later werd dit systeem vervangen door de bekende muntjes. Medicinaal werd het veel gebruikt bij wondheling en infecties. Door de Navajo's in de zuidelijke staten van de VS wordt het kruid 'levensmedicijn' genoemd, en is het een panacee.

Botanie

   Een vaste plant uit de Composietenfamilie, wordt ongeveer 50 cm hoog, de hoogte is afhankelijk van de grondsoort. Het blad is licht behaard, lancetvormig en zeer diep ingesneden. Bij wrijving komt een typische geur vrij. De stengel heeft een stevige, vrij harde structuur. De bloemen zijn wit, soms wat roze en staan in zogenaamde schijnschermen, waardoor de plant kan worden aangezien voor een schermbloemige, de bloeitijd is van juni tot oktober, in de winter van 2001 heb ik ze tot december zien bloeien. De wortelstok is kruipend. De plant is zeer gehard, en verdraagt hitte, kou en droogte, komt dan ook zeer veel voor, ook in Nederland, waar hij veel te vinden is langs wegbermen e.d.

Gebruik

   Het zeer fijn vertakte blad staat voor een ontkrampend effect op hart - en bloedvaten, maar ook op een grote samentrekkende werking. De witroze bloemschermen zijn een indicatie voor ziekten van de vrouwelijke geslachtsorganen, op een harmoniserende werking, maar ook voor een effect op het bloed (roze = wit + rood). Duizendblad is een Composiet, maar hij heeft bloemen in schijnschermen, doet zich dus anders voor dan hij is. De hele plant met zijn wortelstelsel en zijn tolerantie voor barre omstandigheden duiden op een enorme weerstand.

Typologie

   Mensen die als individu in een groep willen staan, maar eigenlijk afhankelijk van die groep zijn, gaan niet af op hun eigen oordeel, maar waaien met de rest mee. Deze mensen hebben een gevoelig zenuwstelsel en daarom nerveuze klachten. Groepsafhankelijke mensen.

Inhoudsstoffen

 • Organische zuren
 • Blauwzuur
 • Alkalo´den, achilletine (heeft een bloedstelpende werking)
 • Etherische olie (cineol, thujon > klein spoortje en chamazuleen, rijk aan sesquiterpene lactonen, infectiebestrijdend)
 • Flavono´den > verbetert de circulatie, verlaagt de bloeddruk
 • Vitamine B4 (choline)
 • Fosfor
 • Glycosiden
 • Kalium
 • Looistoffen
 • Cumarine
 • Salicylzuur

Werking

Vrouwelijke geslachtsorganen

   Bij klachten van de menopauze zoals opvliegers, transpiratie en migraine (ontkrampend). Bij bevallingen, stimuleert het de uitdrijving van de vrucht. Na de bevalling bloedstelpend. Bij hevige menstruele vloeiingen. Werkt op de hormoonhuishouding.

Zenuwstelsel

   Bij hartkloppingen, stress, maagpijn veroorzaakt door spanningen, gespannen spieren. Bij hysterie en epilepsie.

Bloed

   Werkt sterk in op de bloedcirculatie, bij aambeien, winterhanden en - voeten, spataderen, bloedhoesten (altijd naar een dokter). Bloedzuiverend en bloedstelpend, ook na een CVA. Bij een neusbloeding, dan het blad kneuzen en in de neus, verlaagt de bloeddruk, zorgt voor minder bloedstuwing in het hoofd. Een specifiek wondkruid, ontsmettend, bloedstelpend en wondhelend. Heeft een specifieke werking bij trombose, vooral als deze samengaat met hypertensie. Zeer goed middel bij aambeien en spataderen.

Koorts en infecties

   Een zeer goed middel om koorts mee te bestrijden, het moet dan wel om zogenaamde droge koorts gaan. Duizendblad brengt het zweten juist op gang. Ook een goed middel bij blaasontsteking.

Spijsvertering

   Stimuleert de afscheiding van maag - en darmsappen en gal. Bij gebrek aan eetlust, flatulentie, galkoliek, diarree en andere spijsverteringsstoornissen.

Overige

   Bloedvatenreinigend, verjongend. Reguleert de nierfunctie, kan helpen om stenen uit blaas en nieren te verwijderen. Kauw op een blad bij kiespijn. Twee onderzoeken uitgevoerd op dieren wijzen erop dat Duizendblad de lever beschermt tegen toxische stoffen. intensiveert de werking van andere kruiden. Deze plant maakt zijn omgeving sterk, minder luis bij planten, men kan bijvoorbeeld een oplossing maken met Brandnetel en Boerenwormkruid. Een goede activator van de composthoop. Een zeer goede vlinderplant.

Gebruik

   Men maakt de Ø (moedertinctuur) van de bovengrondse delen, die dan in volle bloei moeten staan. Ook de thee wordt van deze delen gemaakt, meestal worden deze delen in mengsels verwerkt want de pure thee is niet erg lekker. Als kompres bij verwondingen en sterke bloedingen, wil je een sterk kompres, doe dan 40 druppels van de Ø (moedertinctuur) op een Ż liter gekookt water, of doe een vers gekneusd blad op de wond. Ook kun je een zalf maken van het kruid, doe dit dan wel op lanolinebasis, als je het met vaseline doet krijgt de zalf een vieze geur.

   Ook kun je een zitbad nemen bij menstruatieklachten, bijvoorbeeld samen met Kamille. Duizendblad werkt beter als tijdens het gebruik geen thee of koffie wordt gedronken. Overigens heeft het vers geperste sap van het kruid een sterker effect dan de thee.

Let op! Niet gebruiken tijdens de zwangerschap. Het kruid verder nooit langer dan drie weken achter elkaar toe passen, dan een week stoppen, dan eventueel weer drie weken, dan een half jaar niet meer. Sommige mensen reageren allergisch op Duizendblad, zij ontwikkelen uitslag, heeft een fotosensibele werking Teeltadvies

   Vaste plant. Ontkiemt binnen 10 tot 14 dagen. Houdt van een goed waterdoorlatende, ietwat droge grond, kan ook erg goed tegen droge omstandigheden. Als de grond erg arm is dan eerst bemesten. Zaailingen kunnen binnen 8 tot 12 weken op de definitieve plek worden gezet. Scheuren in de herfst.

Goede combinaties

   Bij koorts gaat het goed samen met Vlierbloesem, Pepermunt, Cayennepeper en Gember. Bij een verhoogde bloeddruk kan met het combineren met Meidoorn, Lindebloesem en Maretak. Bij menstruatieklachten gaat het goed samen met Kamille.

Recepten

Thee

   Voor wassingen en kompressen bij aambeien

Diergeneeskunde

   Duizendblad helpt schapen, geiten, paarden en runderen bij spijsverteringsproblemen en flatulentie. Toevoegen aan het voer, of geven als thee of Ø (moedertinctuur). Vers Duizendblad kneuzen en op de huid smeren van dieren, houdt vervelende insecten op afstand.

Bloesemremedie
Yarrow

   Een remedie die de weg naar spiritualiteit harmoniseert en het verbindt met de wereld en met praktische verantwoordelijkheden. Degene die deze remedie nodig hebben worden makkelijk be´nvloed door hun omgeving, en kunnen bevattelijk zijn voor kwalen die veroorzaakt worden door vervuiling, allergieŰn en psychosomatische aandoeningen. Yarrow geeft een dergelijk persoon balans en stabiliseert de overvloed aan licht in de bovenste energiecentra en geeft het door naar de lagere centra zodat deze ook meer energie en vitaliteit krijgen.

Magie

 • Geslacht: Vrouwelijk
 • Planeet: Venus
 • Element: Water
 • Krachten: Moed, Liefde, Psychische Krachten, Exorcisme
Gebruik

   Wanneer gedragen beschermt Duizendblad en geeft het moed en stopt het angst. Een bos gedroogd Duizendblad boven het bed of gebruikt in bruidsboeketten verzekerd dat de liefde zeker zeven jaar zal duren. Duizendblad wordt ook gebruikt in liefdesbezweringen. Als het gedragen wordt verzekerd Duizendblad niet alleen van liefde, maar trekt het ook vrienden aan. Van de bloemen kan een thee worden gemaakt om de psychische krachten te versterken.

Bronnen

G.van Elteren

Meer

   Wilt u meer weten over dit kruid en vele andere kruiden? Bezoek dan de website van G.van Elteren, http://www.herbasanitas.nl. G.van Elteren is herboriste en geeft o.a. een Opleiding Kruidengeneeskunde en leuke en interessante workshops en cursussen!

^Naar het begin van deze pagina

Planten
 
Kruidenlijstjes
Beschrijvingen van planten
  A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | MN | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | Z

A.van Roy

C.van der Steen

G. van Elteren

Paul Munnik

Weleda (deels met dank overgenomen)

Foto's prof. Paul Busselen
  A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z
Nederlandse, Latijnse en Engelse plantennamen zoeken
Nieuwe planten-soorten en -namen in Nederland
 
Woordenboek Nederlandsche Taal
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel