Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

 

Actuele toepassingen van planten

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten
Sitemap

Leesmaar.nl
Dodoens en meer bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Artsenijgewassen
Flora Batava

Krachtigeplanten.nl
A modern herbal: 100 medicinale planten
Massachusetts Institute of Technology

Beschrijvingen van planten

Spaanse peper - Capsicum annuum

Overzicht van deze plant

Capsicum annuum - Spaanse peper (Chilipeper, Rode peper)

Zie alle foto's van CalPhotos

   Noot: Het gaat hier om drie variëteiten van dezelfde soort.

Capsicum, Zingiber caninum, Siliquastrum, Piperitis, Piper Indianum, Piper Calecuthium, Piper Hispanum, Peper van Indien (Bresilie Peper)

Google search spaanse peper op deze website https://www.google.nl/search?q=
spaanse+peper+site:plantaardigheden.nl

Alle foto's van Capsicum annuum op internet

Capsicum annuum in Plantago PlantIndex

 • 1644 Vlaams: Peper (Bresilie-) met langhe rechte hauwen, Peper van Indien (Peper van America)
 • 1616 Latijn: Capsicum oblongioribus siliquis [716]
 • 1554/1557: Capsicum, Capsicum latum, Capsicum oblongius, Peper (Bresilie-), Peper van Indien, Pfeffer (Calecutischer), Peper (Indianischer), Piper Calecuthium, Piper Hispanicum, Piper Indianum, Piperitis (Plinius), Poyvre d'Espaigne, Poyvre d'Inde, Poyvre d'Inde (large), Poyvre d'Inde (long), Siliquastrum (Plinius), Zingiber caninum (Avicenna)
Lees tekst

Cruijdeboeck 1554

Van Peper van Indien

Cruydt-Boeck 1644

Van Bresilie Peper 

Artsenijgewassen 1800

Jaarlijksche spaansche peper - Capsicum annuum

Namen

Familie

   Nachtschadefamilie - Solanaceae

Botanische naam

   De geslachtsnaam 'Capsicum', is afgeleid van het Griekse woord voor 'bijten', 'kapto' dit alles natuurlijk vanwege de zeer scherpe smaak van de vruchten. (Zie het commentaar) De soortnaam 'annuum' betekent 'ēēnjarig'.

Andere talen
 • E:  Cayenne, Red Peppers, Chili's
 • F: Poivre de Cayenne
 • D: GewŘrzpaprika, Spanischer Pfeffer
Volksnamen
 • Chiltepin (de naam die de Azteken het kruid gaven), Chili's, Peppers,

   De naam Paprika wordt meestal gegeven aan de grote vruchten met de milde zoete smaak, terwijl de kleine hete vruchten Chili's worden genoemd.

Geschiedenis

   Men neemt aan dat de Spaanse Peper al rond 7000 v. Chr. in Mexico werd gebruikt. Tussen 5200 en 3400 v. Chr. werd de plant al verbouwd, dat maakt Spaanse Peper tot een van de oudste landbouwgewassen ter wereld, maar ook de wilde Spaanse Peper bleef een veelgebruikt kruid. Zowel de Maya's als de Azteken gebruikten de planten intensief, zowel culinair als medicinaal, bijvoorbeeld bij tandpijn. Tegen de tijd dat de Spanjaarden in Mexico arriveerden hadden de Azteken al tientallen variŰteiten gekweekt. De Spaanse Peper werd aan het eind van de 15de eeuw 'ontdekt', door de mannen van Christoffel Columbus, deze was eigenlijk op zoek naar een alternatieve bron van Zwarte Peper, vandaar dat hij de naam Pimiento (Zwarte Peper) gaf aan de plant. Uiteraard hadden de inheemse bewoners allang de eigenschappen van de plant toegepast. Van Chili tot Mexico was deze plant lange tijd, de enige door indianen gebruikten specerij. Door de Spanjaarden werd de plant in 1514 in hun eigen land ingevoerd en verspreidde zich zeer snel over de rest van Europa, Afrika en AziŰ. Rond 1680 waren er al 33 variŰteiten gekweekt.

Botanie

   Een eenjarige plant uit de familie van de Nachtschadeachtigen. Uit de meestal rechte hoofdwortel ontstaat een overblijvende, tot 100 cm hoge, spits toelopende struik. De langgesteelde donkergroene bladeren zijn elliptisch van vorm en getand. De bloemen zijn klein en wit. De vruchten zijn scharlakenrode (als ze rijp zijn) met lucht gevulde, besachtige peulen, van 6 tot 10 cm lang, met talrijke zaden die geplaatst zijn op vlezige tussenschotten. Komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. inmiddels zijn er honderden kweekvormen van deze plant ontstaan, die worden ingedeeld op heetheid, van de milde Paprika tot het zeer vurige Jalapenopepertje

Andere soorten Pepers
 • Cayennepeper (Chilipeper) - Capsicum frutescens

Gebruik

   Het Marskruid bij uitstek, vurig van kleur, smaak en uitwerking, brengt het bloed naar de oppervlakte van de huid, verwarmend, uitermate rijk aan vitamine C.

Typologie

   Bij mensen die aangevuurd moeten worden, mensen die moeilijk ergens voor gaan. Hebben letterlijk 'peper in de reet' nodig.

Inhoudsstoffen

 • Capsa´cine (na onderzoek is gebleken dat deze stof ongevoelig maakt voor pijn, het elimineert wat de onderzoekers Substance P, hebben genoemd, een neurotransmitter die het waarnemen van pijn doorgeeft aan de hersenen). Een Canadese studie uit 1985 legt de nadruk op capsa´cine als een counterirritant - een substantie die een lokale pijn oplevert wanneer ze wordt aangebracht op de huid- waardoor een grotere of zwaardere pijn minder gevoeld wordt, bijvoorbeeld bij clusterhoofdpijn en pijn veroorzaakt door een koortslip, pijn en zweertjes aan de mond veroorzaakt door chemotherapie of bestralingen, ook fantoompijnen bij mensen die een amputatie hebben ondergaan). Capsa´cine bevindt zich in de zaadlijsten van de Spaanse Pepers.
 • Caroteno´de
 • Flavono´den
 • Etherische olie
 • Vitamine C
 • Suiker

Werking

Hart en bloedvaten

   Een van de beste algemeen stimulerende middelen, regelt de bloeddoorstroming, reguleert en versterkt het hart, de slagaderen, haarvaten en de zenuwen. Het is een algeheel versterkend middel voor de bloedcirculatie en voorkomt arteriosclerose, landen waar veel pepers worden gegeten, hebben een lager sterftecijfer voor cardiovasculaire aandoeningen. Bij een slechte perifere circulatie wat kan leiden tot koude handen en voeten en koude rillingen.

Spijsvertering

   Bij nerveuze maagklachten met winderigheid en koliek. Bevorderd de darmperistaltiek.
Niet gebruiken bij een heel gevoelige maag.

Constitutie

   Bij algehele zwakte, en bij griep en verkoudheid. infecties van de keel. Een uitstekend middel bij middenoorontsteking en bij masto´ditis. Bevorderd het zweten

Overige

   Uitwendig kan het als kompres en wrijfmiddel worden toegepast bij reumatische pijnen en bij spit, dan ook vaak in voorbewerkte pleisters.

Gebruik

   Men gebruikt het rijpe fruit. Oogsten wanneer ze geheel rijp zijn. in de schaduw drogen bij niet meer dan 35 graden. Pas op dat je niet in je ogen wrijft als je met Spaanse Pepers bezig bent, gebruik azijn om de handen mee te wassen (of citroensap). Er is een trucje om aan de weet te komen welke pepers heet of mild zijn, dit heeft niets te maken met de kleur (rood is dus niet heter), maar met het formaat, hoe dunner de peper, hoe heter. Het gebruik van Spaanse Peper kan verslavend werken, het eten ervan verhoogt de aanmaak van endorfine in de hersenen, waardoor een euforisch gevoel kan worden ervaren (chili high)

Let op! Altijd met mate gebruiken. Ook niet te lang achter elkaar gebruiken, het zou schade aan de zenuwen kunnen veroorzaken, ook bij een zwakke maag kan men het beter vermijden. Gebruik geen capsa´necrŔmes op wonden en infecties.

Goede combinaties

   Bij keelinfecties gaat het goed samen met Mirre. Dit mengsel is ook goed om wonden mee uit te wassen.

Magie

 • Geslacht: Mannelijk
 • Planeet: Mars
 • Element: Vuur
 • Krachten: Trouw, Verbreken Vervloekingen, Liefde
Gebruik

   Als je het vermoeden heeft dat je lief buiten de deur snoept, koop dan twee grote, gedroogde pepers, leg ze kruisgewijs en bindt ze vast met een rood of roze lint. Leg ze onder je kussen, dit zou je lief op andere gedachten moeten brengen. Als je vervloekt bent, strooi dan Rode Peper rond je huis om deze te verbreken. Rode Pepers worden ook gebruikt in liefdesbezweringen om de beoogde partner in vuur en vlam te zetten, of om je ervan te verzekeren dat de liefde die je vindt heet en vurig is.

Bronnen

G.van Elteren

Meer

   Wilt u meer weten over dit kruid en vele andere kruiden? Bezoek dan de website van G.van Elteren, http://www.herbasanitas.nl. G.van Elteren is herboriste en geeft o.a. een Opleiding Kruidengeneeskunde en leuke en interessante workshops en cursussen!

Commentaar R. van der Hoeden:

De geslachtsnaam 'Capsicum' is afgeleid van het Latijnse woord 'capsa', dat doos betekent. De vrucht van Capsicum is inderdaad een doosvrucht met diverse tussenschotten; in de compartimentjes die aldus ontstaan, zitten de zaden. Onjuist is de ook wel gegeven verklaring dat Capsicum is afgeleid van Grieks 'kapto' = 'bijten'(er zou dan verband bestaan tussen bijten en de zeer scherpe smaak van de vruchten, toegeschreven aan de stof capsaïcine). De soortnaam 'annuum' betekent 'éénjarig'.

Reactie G.van Elteren:

Er zijn diverse bronnen.

- A Modern Herbal, Mrs M. Grieve in haar beschrijving van de Cayennepeper: "Cayenne or Capsicum derives its name from the Greek, 'to bite,' in allusion to the hot pungent properties of the fruits and seeds"

Dit zegt http://www.uni-graz.at: botanical species name Capsicum is a neo-Latin derivation of Greek kapsa [???a] “box, capsule” and refers to the shape of the fruits. There is an alternative, though much less probable, derivation starting from a related verb, kaptein, translated “bite”. The verb's basic meaning, however, is “seize, grasp”; it may also mean “grab using the teeth; bite”, but even from this meaning it's a wide semantic shift to “biting” in the sense of “pungent”. The old German name Beißbeere “biting berry” for hot chiles is probably a loan translation based on the false etymology.

Dit zegt Merriam-Webster:
Main Entry: cap·si·cum
Pronunciation: 'kap-si-k&m
Function: noun
Etymology: New Latin, perhaps from Latin capsa

Dit her en der op het net...

The name Capsicum (from the Greek "kapto" meaning "eat with relish"),was, according to Linnear, appreciated in Spain and the whole of Europe far earlier than the potato and the tomato.

One explanation of the origin of the word capsicum comes from the Greek verb kapto which means to bite or to swallow hungrily, and could refer to the biting sensation of the hot chilli when consumed. The Oxford English dictionary maintains that the origin comes from the Latin word capsa meaning case or container. You decide which is more likely.

De bron van de bewering heb ik niet kunnen achterhalen, maar onenigheid is er wel over..

Groetjes en succes,
Gonnie

^Naar het begin van deze pagina

Planten
 
Kruidenlijstjes
Beschrijvingen van planten
  A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | MN | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | Z

A.van Roy

C.van der Steen

G. van Elteren

Paul Munnik

Weleda (deels met dank overgenomen)

Foto's prof. Paul Busselen
  A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z
Nederlandse, Latijnse en Engelse plantennamen zoeken
Nieuwe planten-soorten en -namen in Nederland
 
Woordenboek Nederlandsche Taal
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel